hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alman bit pazarından 50 yıl önceki İstanbul ve Kapadokya çıktı

    Alman bit pazarından 50 yıl önceki İstanbul ve Kapadokya çıktı
    expand

    Berlin'deki bir bit pazarında, Alman araştırmacıların yarım asır önce İstanbul ve Kapadokya'ya yaptıkları gezilere ait görüntüler bulundu. Araştırmacı Şenol Şahin Çörekçi "Bu görüntüleri izleyince insanın "Beni uzaya değil de 1965'li yıllara gönderin" diyesi geliyor. Gerçekten insan o dönemde İstanbul'da yaşamak istiyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti ile ittifak yapan Almanların Türkiye'ye olan ilgileri, Cumhuriyet döneminde de devam etti. Özellikle Anadolu'nun birçok bölgesindeki tarihi yapılarla ilgili kazılara katılan Alman araştırmacıların yaptıkları gezilerin fotoğrafları, Almanya'daki bir bit pazarında ortaya çıktı.

    Almanya'da yaşayan araştırmacı Şenol Şahin Çörekçi, AA muhabirine yaptığı açıklamaya göre, Berlin'de düzenli olarak gittiği bir bit pazarından zaman zaman çıkan fotoğraf ve görüntülerin Almanların Anadolu'ya ilgilerini net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

    Kapadokya'nın henüz insan eli değmemiş hali

    Geçtiğimiz yıllarda bir Türk koleksiyoner tarafından bulunan film kayıtlarını dijital ortama taşıyarak incelediklerinde, Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde çekilmiş görüntüler bulunduğunu ifade eden Çörekçi, bu kez İstanbul ve Kapadokya'ya ait yarım asırlık renkli görüntülerin ortaya çıktığını anlattı. Nemrut görüntülerini çeken Alman araştırmacı Lothar Carlowitz tarafından 50 yıl önce çekildiği düşünülen görüntüler için Kapadokya Ürgüp bölgesinin henüz insan eli değmemiş halinin çok net bir şekilde görüldüğünü vurgulayan Çörekçi, "Peri bacalarının el değmemiş hali bu görüntülerde çok net bir şekilde ortada" dedi.

    Yarım asır önce İstanbul

    İstanbul görüntülerinde ise mega kentin sosyal yaşamına ait çarpıcı detaylar yer aldığını dile getiren Çörekçi, en dikkat çekici detayın Galata Kulesi'nin çatısız hali olduğunu kaydetti. Haliç Köprüsü'nün altından geçen gemiler ile boğazdaki balıkçıların da dikkat çeken unsurlardan olduğunu ifade eden Çörekçi, "Bu görüntüleri izleyince insanın 'beni uzaya değil de 1965'li yıllara gönderin diyesi geliyor. Gerçekten insan o dönemde İstanbul'da yaşamak istiyor" diye konuştu. Çörekçi, özel çekim olduğu belirlenen görüntülere dair kişinin kişisel arşivinden oluştuğunu, öldükten sonra bu görüntülerin de yer aldığı eşyaların yakınlarınca satılması sonucu gün yüzüne çıktıklarını sözlerine ekledi.

    1965 yılının İstanbul fotoğrafları

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow