hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eşcinsel hakem Halil İbrahim Dinçdağ 5 yıldır adalet bekliyor!

    Eşcinsel hakem Halil İbrahim Dinçdağ 5 yıldır adalet bekliyor
    expand

    Tanıdığım en naif insanlardan biri Halil İbrahim Dinçdağ… Bu naiflikle çok zor bir mücadele veriyor üstelik, eşcinsel olarak bu topraklarda var olma mücadelesi… Beş senedir mesleği olan hakemliği de yapamıyor. Kimi zaman pes etme noktasına geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Biz onu ''eşcinsel hakem'' olarak tanıdık. Ama beş senedir hakemlik yapamıyor. Beş senedir çok sevdiği mesleğine geri dönme mücadelesi veriyor. Bu mücadeleyi daha fazla sürdüremeyeceğim cümlesini sık sık kuruyor artık. Halil İbrahim Dinçdağ insanlara kendini anlatıyor, ‘’Ben de varım, aranızdayım’’ diyor. Dinçdağ ilk zamanlar basında oldukça yer buldu, insanlardan bayağı destek gördü. Lakin şimdilerde yalnız. Şimdi dönü bize ‘’Daha dava bitmedi,neredesiniz?’’ diye sorsa, haklı.

    Öncelikle mücadelenizden bahseder misiniz? Amacınız neydi?

    Futbol federasyonu benim özel hayatımı ihlal ettiği için açmış olduğum bir dava. Özel hayatın ihlali ve insan hakkı ihlali olduğu için, çalışma hayatında iş bulamama neden oldukları için bu davayı açtım. Bu davayı açmamın nedeni insan hakkı ihlallerinin önüne geçmek ve herkesin haksızlıklar ve ayrımcılıklar karşısında susmamalarıdır. Amacım davayı kazanıp pek çok olaya emsal teşkil etmesini istiyorum. Bu dava futbol alanında homofobiye karşı açılmış en büyük dava olma özelliği de var. Futbolda pek çok eşcinselin olduğunu biliyorum. Artık onlarda bu dava kazanıldıktan sonra kendilerini daha güvende hissedeceklerdir.

    Kaç yıldır bu mücadeleyi sürdürüyorsunuz?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Olayın basına sızması 2009 yılının Mayıs ayı yani 5 yıl oldu. Mahkeme yani hukuk süreci 4 yıldır devam ediyor.

    Bu süreç sizi yormadı mı? Galiba pes ediyorum dediğiniz zamanlar oldu mu?

    Bu süreç çok yorucu, zorlu, meşakkatli bir yol. Çok yorulduğum zamanlar oldu yeter artık dediğim zamanlar oldu. Ama her seferinde kendimi yenileyerek çıktım süreçten güçlenerek çıktım. Özellikle son duruşmaya hem girememiş olmamız avukatımın mazereti olması davayı 1 saat ertelemek istememize TFF olumlu yanıt verdi ama duruşma saati gelince TFF avukatı yan çizdi. Ben bu konuda çok sinirlendim. Avukatım ada kızdım çünkü TFF’nin ipiyle kuyuya asla inilmeyeceğini onların özüne güven olmayacağını söyledim. Duruşma Kasım ayının sonuna ertelendi.

    Halil İbrahim Dinçdağ, hakemlik görevinden niçin uzaklaştırıldı?

    Bu süreçte insanlar ne kadar yanınızda oldu?

    Valla ilk süreçte baya bir destek vardı. İnsanlar ilgileniyordu. Yine ben bu yıllar içerisinde olayı unutturmamak için çeşitli aktiviteler yaptım sürekli basında gündemde tutmaya çalıştım. Ama insanlar zamanla kendi öz davalarını unutuyor. Öz dava diyorum çünkü bu dava tüm eşcinsellerle birlikte ayrımcılığa haksızlığa uğramış olan herkesin davasıdır diyordum ama değilmiş. Bu dava sadece benimmiş son duruşmalarda bunu gördüm.

    Keşke eşcinsel olduğum hiç bilinmeseydi de işime devam etseydim diyor musunuz?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk zamanlar söylüyordum. Ama artık demiyorum birinin bu onur mücadelesini vermesi gerekiyordu oda ben oldum. Bunun içinde mutluyum. Onur yürüyüşü demiyorum onurlu yaşama ve onuru koruma mücadelesi diyorum.

    Zaman zaman alternatif liglerde hakemlik yaptığınızı biliyorum, o maçlarda biraz da olsa hasret gideriyor musunuz?

    Evet İstanbul’da EFENDİ LİG ve GAZOZ LİGİ var onların hakemliklerini yapıyorum. Bana destek verdiler. Tabi ki hasret gideriyorsunuz. Ama her şeye rağmen özlüyorsunuz.

    Eşcinsel olduğunuzun ortaya çıkmasından sonra hiç tehditlerle karşılaştınız mı?

    Çok tehditler aldım. Zaman zaman alıyorum ama umursamıyorum. Ülkeyi terk etmem yönünde telkinler aldım. Umursamadım. Bir işe girmiştim tehditler sonucu o insanlara zarar gelmesin diye çıkmak zorunda kaldım. Bazı arkadaşlar işe gir diyor. Tamam, bana iş bulsunlar gireceğim. 150 iş başvurum geri çevrildi bu ülkede.

    Davanızda son durum nedir? Bundan sonra nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsunuz?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davamız son aşamaya geldi ama bir türlü çözülmüyor. Bilirkişi beni haklı buldu İstanbul Valiliği İnsan Hakları Komisyonu beni haklı buldu artık karar aşaması maddi ve manevi davada maddi tazminat hesaplanacak ama TFF ve Trabzon İl Hakem Kurulu mahkeme ile dalga geçiyor alay ediyor. 2000 yılları ile 2008 yılları arasında maçlara çıkmadığımı söylüyorlar bende o yıllara ait TFF’den hesabıma yatan hesap ekstremi aldım mahkemeye sunacağız. Dava Kasım 2014'e ertelendi bu böyle sürüp gidecek sanırım ömrümün sonuna kadar.

    Mesleğinize geri dönerseniz çalıştığınız kuruma olan kırgınlığınız geçecek mi?

    Kurumuma asla kırgın değilim yöneticilerine ve kurumu rezil eden şahıslara kırgınım. Hepsiyle hem bu dünyada hem öteki dünyada hesaplaşacağız.

    Ertuğrul Günay, Başbakan'a "Allah Alevileri aşağılık ve adi etsin"i sordu

    Suriyeli ailelerin kaldırımlarda yaşam mücadelesi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow