hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dikkat "Zeki Müren" sizi izliyor olabilir!

    Dikkat Zeki Müren sizi izliyor olabilir
    expand

    Bilgisayarlar, akıllı cep telefonları derken akıllı televizyonların da giderek yaygınlaşması ve internete erişim konusunda üçüncü sırada tercih edilir hale gelmesi, siber güvenliğin bu cihazlar için de gündeme gelmesine yol açtı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akıllı cihazların, akıllıca kullanılmadıkları takdirde hayatı kabusa çevirebileceğini belirten Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, “Siber korsanlar, internete bağlı telefon ve televizyonların kamera ve mikrofonunu ele geçirip sizi izleyip kayda alabilir. Üstelik bunlar olurken ruhunuz bile duymaz. Yine televizyonların belleklerine girerek bazı uygulamalarda kullanılan kredi kartı, sosyal medya ve e-posta gibi kişisel verilerin çalınması da mümkün" dedi. 

    Günümüzde sadece akıllı televizyonlar değil, bilgisayar ve internet bağlantıları sayesinde akıllı hale gelen cihazlar, siber korsanların tehdidi altında.

    Araştırma şirketi Gartner’e göre 2020 yılında, 30 milyar cihazın internete bağlı olması öngörülüyor. Televizyon, telefon gibi cihazların birer bilgisayara dönüşmesi, bilgisayarlar için geçerli tehditlerin onlar için de söz konusu olduğunu gösteriyor.

    Bütün bu gelişmeler ve tehditler, akıllara George Orwell’in 1949 yılında yazdığı "1984" isimli romanındaki, evlerde bulunan “tele ekran" isimli alet yardımıyla "Big Brother"ın herkesin takip etmesini getiriyor.

    Romanda, hem verici hem de alıcı işlevini gören tele ekranın, aynı anda hem yayın hem kayıt yapabildiği, bu cihaz sayesinde herkesin ne dediği ve ne yaptığının devamlı izlenebildiği anlatılıyor.
    Dikkat Zeki Müren sizi izliyor olabilir

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Televizyondaki tehlikeye dikkat 

    Tıpkı akıllı cep telefonları gibi akıllı televizyonların da potansiyel siber saldırıların hedefi olabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Koltuksuz, özellikle internete bağlanan ve kamerası olan televizyonlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

    Doç. Dr. Koltuksuz, “Artık insanlar internete televizyonlarından bağlanıyor. Bilgisayar ya da cep telefonundan yapacakları işlemleri televizyondan da yapabiliyor. Ayrıca televizyonlardaki dahili ya da harici kamerayla uzaktaki yakınlarıyla görüşme imkanı buluyorlar. Şunu hiç unutmayın ki o kamera ve ses alıcıları uzaktan kontrol edilebilir. Siz televizyon izlerken televizyonunuz da sizi izliyor ve dinliyor olabilir. Televizyon başındaki istemediğiniz görüntşlerinizi, ertesi gün video paylaşım sitelerinde izleyebilirsiniz. Çok basit önlemlerle buna çözüm bulabilirsiniz.” dedi.

    Peribacası manzaralı deve turu

    Akıllı televizyonun kamerasını kullanmıyorsanız kapatın 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Televizyon kameralarının ve ses alıcılarının, kullanılmadığı zamanlarda kapatılması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, “Televizyonun ses özelliğini devredışı bırakıp kamerasını da kullanmadığınız zamanlarda kapatın. Basit bir yara bandıyla bile kamerayı kapatırsanız, yaralanmamış olursunuz.

    Örneğin, çok kullanılan harici belleklerin güvenliğine özel önem verin. Bilmediğiniz ya da güvenmediğiniz uygulamaları, televizyonunuza ya da telefonunuza indirmeyin. Bir uygulamayı indirirken nelere izin verdiğinizi mutlaka kontrol edin. Aksi takdirde, kendi rızanızla ses kaydı veya görüntü kaydına izin vermiş olabilirsiniz.

    Özellikle resmi uygulama marketi dışında bir kaynaktan uygulama indirmeyin. Ayrıca siber korsanlar, akıllı televizyonlardaki tarayıcının neden olduğu açıklıklardan faydalanarak sunucuyla akıllı televizyon arasına girilebilir. Bu sayede kredi kartı, sosyal medya ve e-posta bilgileri gibi kişisel verileri ele geçirebilir” şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dikkat Zeki Müren sizi izliyor olabilir

    Küçük kızın "son doğum günü"

    Ücretsiz internete şüpheyle yaklaşın 

    Hayatı kolaylaştıran internetin ve akıllı cihazların zararlarının da en az yararı kadar çok olduğunu belirten Doç. Dr. Koltuksuz, “Akıllı cihazlardan da öte dikkatsiz kullanılan internet, kullanan kişiye üst düzeyde zarar verebilir. Belediyelerin sağladığı wi-fi noktaları, kafeterya, restoran, hastane gibi kamuya açık alanlarda işletmeler tarafından bedava sunulan internet, sanıldığı kadar masum olmayabilir.

    Siz bir sinyal üzerinden internete giriş yaptığınızda, bilgileriniz herkese açık hale geliyor demektir. O anda o çevrede internete bağlı olan binlerce kişiyle birliktesinizdir. Bu kişilerden biri kötü niyetliyse telefonunuzun şifresini, yazışmalarınızı, bankacılık işlemi yapıyorsanız kart şifrenizi, kredi kartıyla işlem yaptıysanız kredi kartı bilgilerinizi rahatlıkla görebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunun için cep telefonunun kritik bir cihaz olduğunu idrak etmeliyiz. Bedava gibi görünen hizmete şüpheyle yaklaşmalıyız. Mümkün olduğunca mobil internetimizi kullanmalıyız ya da kişisel verilerimizi, asla herkese açık bir ağdayken girmemeliyiz.” diyerek uyardı.

    Dikkat Zeki Müren sizi izliyor olabilir
     

    Seyahat ederek milyoner oldu

    "Türkiye'de akıllı televizyonlar yok satıyor" 

    Türkiye’de televizyon satışları, yılda ortalama 15 milyon adetle rekor kırıyor. Özellikle Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri arasında birinci sırada olmayı başaran Türkiye’de, geçen yıl 3,4 milyon adet televizyon satıldı, bunlar için 5 milyar lira ödendi.

    Bu yıl toplam televizyon satışının 3,7 milyon adete ulaşması bekleniyor. Çok büyük kısmını akıllı televizyonlar oluşturuyor. 2015 yılında ise yaklaşık 3.7 milyon adet satış bekleniyor.

    Türkiye’de 37 milyon kişi, hala tüplü televizyon kullanıyor. Ayrıca yılda yaklaşık 700 bin çift evleniyor. Bu da televizyon pazarını ciddi olarak destekliyor. Türkiye’deki panel televizyon pazarının, her geçen dönem hızla büyümesi öngörülüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow