hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Süper Ay kendini gösteremedi

    Süper Ay kendini gösteremedi
    expand

    Milyonlar tarafından heyecanla izlenen "Tam Güneş Tutulması"nın akabinde Ay'ın Dünya'ya en çok yaklaştığı "Süper Ay" olayı da gerçekleşti. Ancak insanlar "Süper Ay"ı göremedi. Peki neden?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyada heyecanla izlenen "Tam Güneş Tutulması" olayı ile birlikte gece- gündüzün eşit olduğu ekinoks ve  Ay'ın Dünya'ya en yakın olduğu "Süper Ay" da yaşandı. Aslında birbiri ile ilgili olmayan bu üç doğa olayının aynı güne denk gelmesi 20 Mart'ı ilgi çekici hale getirdi.

    Ay'ın normalden %15'e kadar daha büyük olmasına verilen adıyla "Süper Ay", insanlar tarafından görülemedi. Çünkü Güneş Tutulması yalnızca yeni ay evresinde gerçekleşebilir ve Süper Ay,  Ay Güneş'in hizasındayken gerçekleşti. Bu nedenle bir çok insan Süper Ay'ı farkedemedi. Süper Ay, Güneş'in önünde bir gölge olarak göründü.

    En son 2014'te yaşanmıştı

    Ay'ın normal görünümünden daha büyük ve parlak olduğu Süper ay, en son 11 Ağustos 2014'te yaşandı. Bir daha ki Süper Ay olayları ise Ağustos, Eylül ve Ekim'de yaşanacak.
     
    Hava koşulları Türkiye'yi etkiledi

    Güneş tutulması, Grönland'ın güneyinden başladı Avrupa, Kuzey Asya ve Kuzey Afrika'nın bir kısmı Güneş tutulmasını izleyebildi. Türkiye'de tutulma Güneş'in yüzde 40'ı kapanacak şekilde gözlendi. Hava koşullarından dolayı çok net bir şekilde Türkiye'de farkedilmedi.

    Süper Ay kendini gösteremedi

    Baharın müjdesini Ekinoks verdi

    Bu doğa olayları ile aynı döneme denk gelen bir diğer olay ise 21 Mart tarihi Kuzey Yarımkürede baharın başladığı, gece ve gündüz saatlerinin eşit olduğu ekinoks günü. Bu tarihlerde Dünya'nın her açısı eşit miktarda ışık alır ve bu Güneş ışığının ekvator çizgisine dik geldiği sıra 20 Mart akşamına denk geliyor. Böylelikle tüm dünyada 12 saat gece ve 12 saat gündüz yaşanıyor. Bu olay İngiltere saatiyle 22:45'te,Türkiye saatiyle ise 00:45'te gerçekleşecek.

    Dünya'nın dört bir yanında güneş tutulması

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow