hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihi Yarımada'da egzoz gazı protestosu

    Tarihi Yarımadada egzoz gazı protestosu
    expand

    Sultanahmet Sivil İnisiyatifi üyeleri, yapımı devam eden Avrasya Tüneli için egzoz gazı ile ilgili çevre protestosu düzenledi. Grup üyeleri egzoz gazının Tarihi Yarımada'ya zarar vereceğini belirterek, tarihi eserlerin büyük tehlike altında olduğuna vurgu yaptılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sultanahmet Sivil İnisiyatifi, Avrasya Tüneli'nden geçecek araçların egzoz gazının arıtmaya tabi tutulmadan çevreye bırakılmasının Tarihi Yarımada'ya zarar vereceğini öne sürerek, protesto için Avrasya Tüneli'nin Avrupa yakasındaki giriş noktası Fatih Çatladıkapı'da toplandı.

    Grup adına basın açıklaması yapan Prof. Dr. Orhan Kural, tüp tünelin tamamlanmasının ardından araçların geçişi nedeniyle oluşacak egzoz gazlarının Tarihi Yarımada'ya zarar vereceğini öne sürerek, "Bulunduğumuz yerde 5 metrelik bir bacadan İstanbul'a, Tarihi Yarımada'ya zehir püskürtülecek. Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet Camisi büyük tehlike içindedir. Günde 70 bin araç geçecek. 70 bin aracın bütün egzoz gazları ve partikülleri buraya püskürtülecek" dedi. 

    Tarihi Yarımadada egzoz gazı protestosu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüp tüneli kullanacak araçların neden olacağı gazların arıtılmadan çevreye verileceğini iddia eden Kural, projeyi yürüten Güney Koreli şirketin başka ülkelerde yaptığı benzer projelerin arıtma tesisi olduğunu öne sürerek, şunları kaydetti: "Bize Boğaziçi Üniversitesinden bir rapor aldıklarını ve İstanbul'un hakim rüzgarının poyraz olduğu için İstanbullu'lara bir şey olmayacağını söylediler.

    Çantaya sığan 3 kiloluk araba

    Boğaziçi Üniversitesine yazı yazdım. Bu, doğru çıkmadı. Böyle bir rapor yok. Hiçbir bilim adamı, burada oluşacak zehrin İstanbul'a zarar vermeyeceğini söyleyemez ve kanser vakaları artacak. Tünel bittikten sonra arıtma tesisi kurmaları zor. İstanbul'u kanser, asit yağmurları ve tarihi eserleri büyük bir tehlike bekliyor. Buna mani olmak hepimizin görevi" diye konuştu.

    Tarihi Yarımadada egzoz gazı protestosu

    Basın açıklamasının ardından tünelin açılmasıyla çevreye verilecek egzoz gazları, temsili olarak beyaz giyinmiş gelin ve damadın üzerine kömür tozu atılarak yansıtıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Photoshop'un olmadığı zamanlar! 

    Prof. Kural ve oyuncu Serap Yenici'nin canlandırdığı mizansende yaprak süpürme makinasıyla kömür tozu püskürtülmeye çalışıldı, ancak jeneratör ve yaprak süpürme makinası arızalanınca Kural ve Yenici'nin üzerine el yardımıyla kömür tozu serpildi.

    Kıyafetleri siyah lekelere bulanan Kural ve Yenici, Fatih Belediyesi Çatladıkapı Nikah Salonunun önünde kameralar önüne geçerek, tüp geçidin bitmesiyle nikahtan çıkacak yeni evli çiftlerin böyle bir manzara oluşturacağını iddia etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow