hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni akım: "ALS için başından aşağı bir kova buz dök"

    Yeni akım: ALS için başından aşağı bir kova buz dök
    expand

    Amerikalılar ALS hastalığına dikkat çekmek ve bütçe oluşturmak için yeni bir akım başlattı. Bir kova buz denilebilecek bu meydan okumaya göre (Ice Bucket Challenge) teklifi alan kişi 24 saat içinde başından aşağı bir kova buz döküyor. Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'ten ünlü oyuncular Hillary Swank ve Mickey Rourke'a kadar pek çok kişi bu akımın öncüsü oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikalılar, motor nöron hastalığı olarak bilinen ALS için bir sosyal medya kampanyası başlattı. Bir kova buz akımına göre (ice bucket challenge), meydan okuma davetini alan kişinin 24 saat içinde başından aşağı buzlu su dökmesi gerekiyor. Dökerse 3 kişiye daha meydan okuma teklifi gönderiyor. Eğer dökmezse ALS için bağış yapması gerekiyor, tabi bir kova buzu başından aşağı dökenler de ALS için bağış yapabiliyor. Ve bu akım sayesinde ALS için epey bütçe toplanmış durumda.

    Kampanyanın önemli bir boyutu bu kovayla buz dökme eyleminin sosyal medyada fotoğraf ya da video olarak paylaşılması. Böylece kampanya daha iyi duyurularak dayanışmanın gücü de artmış olacak. 

    ALS (AMYOTROFİK LATERAL SKLEROZ) NEDİR?

    Amyotrofik lateral skleroz (ALS), merkezi sinir sistemi, omurilik ve beyin sapındaki nöronların azalması sonucunda meydana geliyor. Bu hastalığa yakalanan kişilerde kasta zayıflık ve yutma zorluğu gibi semptomlar görülüyor.

    Uzmanlara göre ALS’ye yakalanan hastalar, ortalama 3 ila 5 yıl yaşayabiliyor. Hastalık, zihinsel fonksiyonlara zarar vermiyor.

    Ünlüler öncü oldu

    Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, Microsoft kurucusu Bill Gates, talk show yapımcısı Jimmy Fallon, şarkıcı Justin Timberlake, ünlü oyuncular Hillary Swank ve Mickey Rourke da bu kampanyaya katıldılar.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

     

     Amerika'nın en farklı top modeli olabilir

    Hangi ünlü kaç yaşında?

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow