hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağlıklı sindirim ve ideal kilonun sırrı: Besin kombinasyonları

    Sağlıklı sindirim ve ideal kilonun sırrı: Besin kombinasyonları
    expand
    KAYNAKÖzlem Çitçi / İyilik Sağlık / cnnturk.com

    Güzel bir hamburger ekmeği. Arasında iki kat köfte. Domates, marul, iki dilim çedar peyniri. Üstünde ketçap, mayonez, hardal. Yanında dağ gibi yükselmiş, çıtır çıtır kızarmış patatesler. Afiyetle, bir çırpıda yiyorsunuz.  Sonrasında... Mide yanması. Bir ağırlık hissi.  Bir yere kıvrılıp uyuma isteği... Dünyada hiçbir sindirim sistemi bu karışıklıkta bir yemeği rahatça öğütmeye elverişli değil. Peki ne yapmalı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pek çok mide rahatsızlığına yanlış besin kombinasyonları yol açıyor. 

    İyi sindirilmemiş besinler mide yanması, gaz, reflü, cilt problemleri, uyku düzeni bozukluğu, enerji düşüklüğü gibi sorunlara yol açıyor. Ama daha da kötüsü, sindirilmemiş besinler bağırsaklarda çürüyerek kanınızı daha asidik hale getiriyor. Bu da parazit, bakteri, mantar, virüs ve kanser hücrelerinin büyümesine elverişli bir ortam sağlıyor. Uzun vadede hastalıklara yakalanma riskiniz artıyor.  

    Basit besin kombinasyonu kurallarını uygulayarak enerjisi artan, doğal şekilde kilo kaybeden, cilt problemlerinden kurtulan, yıllardır süren sindirim şikayetleri sona eren pek çok insan var.

    Doğru besin kombinasyonları konusunda ses getiren ilk çalışma Dr. Herbert Shelton tarafından 20. yüzyılın başlarında yapıldı. Sağlıklı beslenmede çığır açan bu çalışmalar bugün popülerleşen pek çok diyetin temelini oluşturuyor. Peki, nedir dikkat etmeniz gereken en önemli kurallar?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    1. Protein ve karbonhidratları beraber tüketmeyin. Et yiyecekseniz yanında yeşil sebzeler veya salata tercih edin. Neden mi?  
      Ekmek, börek, pilav yapmak için kullanılan bütün tahıllar, bakliyat, patates, enginar gibi nişastalı sebzelerin hepsi karbonhidrat gurubuna girer.  Bunları sindirebilmek için midenizde bazik bir ortam gerekir.
      Et, tavuk, yumurta, süt, balık gibi protein ağırlıklı gıdaların sindirimi için ise midenizde tam tersi asidik bir ortama ihtiyaç vardır.
      Protein ve karbonhidratları birlikte tükettiğinizde midenizde oluşan asidik ortam bazik ortamı nötralize eder, sindirim yavaşlar ve sindirilemeyen gıdalar fermente olup hazımsızlık, gaz gibi problemlere yol açar.  
    2. Bir öğünde birden fazla protein tüketmeyin.
      Eğer öğlen et yemeği varsa, tavuk veya balık yemeyi başka bir öğüne bırakın.  Sütlü ürünleri etle birlikte tüketmeyin. Kuru fasulye, nohut gibi bakliyatları etsiz tercih edin. 
    1. Meyveleri sadece öğün veya ara öğün olarak tüketin.
      Bizim kültürümüzde yemek üstüne meyve yemek çok yaygındır. Hele de televizyon karşısında akşam yemeği sonrasında…  Hatta sağlıklı da algılanır. Bu maalesef hem sindirim hem de kilo açısından doğru bir tercih değil. Meyveler büyük oranda şekerden oluşuyor. Vücudumuzda en hızlı sindirilen ve kana karışan besin gurubu meyveler.  20-30 dakika içinde sindirimi mümkün. Ne yediğinize bağlı olarak herhangi bir ana öğünün sindirimi 4 saate kadar sürebiliyor. Örneğin protein ağırlıklı bir yemek üstüne meyve yerseniz, meyveler midenizde 3-4 saat kalıp fermente olmaya başlıyor. Gaz yapan da bu.
      Yine benzer bir problem meyve- karbonhidrat karıştırınca da ortaya çıkıyor. Şeker ağırlıklı meyveler ve nişasta ağırlıklı karbonhidratlar birleşince midenizde doğrudan fermentasyon başlıyor.  Sık tüketilen kahvaltı gevrekleri, kekler, meyveli pastalar, üzerine bal, reçel sürülen ekmekler midenizde fermente olup gaz ve şişkinliğe sebep olur.    
    1. Kavun ve karpuzu başka hiçbir gıda veya meyve ile karıştırmayın.
      Bunların sindirimi zor olduğu için sadece tek başlarına tüketilmesi gerekir. 
    1. Yetişkinseniz süt tüketmeyin, eğer mutlaka tüketmek istiyorsanız tek başına tüketin.
      Doğayı gözlemlediğimizde memeli canlıların sadece bebekken süt tükettiklerini görürüz.  Biraz büyüyünce sütün yanı sıra başka şeyler de yemeye başlarlar ama bunları hep farklı zamanlarda tüketirler.  Bir süre sonra da süt tüketimini bırakırlar.  Süt sadece bebekler için gerekli bir besin.  Yağ ve protein içeriği yüzünden diğer besinlerle kombinasyonu problemli.  Ama mutlaka tüketmek istiyorsanız en iyisi tek başına tüketmeniz.  
    1. Yemek üzerine tatlı yemeyin.
      Yemek üzerine yenilen tatlıların sindirimi son derece zor. Eğer tatlı yemek istiyorsanız sindirim için kabul edilebilir tek kombinasyon salata.  

    Şimdi büyük olasılıkla aklınızdan geçen e peki bütün kuralları uygulamaya kalkarsak ne yiyeceğiz?

    Temel prensip öğünlerinizi mümkün olduğunca sadeleştirmek. İstediğiniz kadar yiyin ama karıştırmadan. Protein ağırlıklı et, süt ürünleri, yumurta ve bakliyatları salata ve sebzelerle, karbonhidrat ağırlıklı tahılları yine salata ve sebzelerle ayrı öğünlerde tüketerek, meyveleri ya tek başına bir öğün veya öğün arası tüketerek başlayabilirsiniz.


     

     Sağlıklı sindirim ve ideal kilonun sırrı: Besin kombinasyonları

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow