hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anadolu'nun haftalık kültür sanat rehberi

    Anadolunun haftalık kültür sanat rehberi
    expand

    Antalya, Trabzon, Samsun, Ordu, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Erzurum, Van, Adana, Mersin, Hatay, Eskişehir, Konya, Sivas ve Kayseri'nin haftalık kültür sanat etkinlikleriyle ilgili haberler

    Antalya

    Sanat yönetmenliğini dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say'ın yaptığı 9'uncu Antalya Piyano Festivali, Ivo Pogorelich ve Chano Dominguez konserleriyle sona erecek.

    Bu yıl 9'uncusu düzenlenen festivalde yarın Ivo Pogorelich konser verecek.

    Belgrad doğumlu 50 yaşındaki Pogorelich, ilk piyano derslerine 7 yaşında başladı. Piyano eğitimini Moskova'da, önce Merkez Müzik Okulu sonra Çaykovski Konservatuvarı'nda sürdüren sanatçı, 1976'da ünlü piyanist ve eğitimci Aliza Kezeradze ile çalıştı. 1978'de İtalya'nın Terni şehrindeki Casagrande Yarışması'nı ve 1980'de Montreal Uluslararası Müzik Yarışması'nı kazanan sanatçı, aynı yıl katıldığı Varşova'daki Uluslararası Chopin Yarışması'nda üçüncü turda elenmesi üzerine başlayan skandalla bir anda ünlü oldu.

    Pogorelich, 1981 yılında New York'taki Carnegie Salonu'nda verdiği resitalden bu yana dünyanın birçok yerindeki konserlerinde sansasyonlar yarattı.

    Dünyaca ünlü filarmoni ve senfoni orkestralarına solist olarak eşlik eden ünlü piyanist, genç sanatçıları desteklemek için Hırvatistan'da kurduğu vakıf, Saraybosna'da bir hastane yapılması için kurduğu vakıf ve hastalıklara karşı gelir toplama kampanyalarına katkılarından dolayı 1988 yılında UNESCO tarafından 'İyi Niyet Elçisi' unvanıyla ödüllendirildi.

    Festivalin son konuğu ise Dominguez olacak. 23 Kasım'da konser verecek olan, ünlü caz sanatçısı Wynton Marsalis'in "dünyadaki en iyi on müzisyenden biri" dediği Dominguez, 1960'ta Cadiz'de doğdu. Flamenko kültürüyle babası sayesinde tanışan Dominguez, bu müziği, içinde bulunduğu çevreden öğrendi. İlk grubu Cai'yi 18 yaşındayken kuran Dominguez, bu grupla ilk üç albümünü çıkardı.

    Daha sonraki grubu uluslararası caz grubu Hiscadix ile 1986 Majorca Genç Müzisyenler Ödülünü kazanan Dominguez, 1990 yılında Paris'teki Martial Solal Uluslararası Caz Piyano Yarışması'nda finale kaldı. Dominguez, 1992'de flamenko ve caz tekniklerinin bir karışımını aradığı kendi üçlüsünü kurdu.

    1998 yılında solo albümü "En Directo" Cuadero de Jazz ve Premios de la Musica tarafından "Yılın En İyi Caz Albümü" seçilen Dominguez, daha sonra çıkardığı "Iman"da Enrique Morente, Luis de la Pica ve Blas Cordoba ile çalıştı. 2002 yılında çıkardığı "Oye Como Viene" albümü "En İyi Latin Caz Albümü" ödülüne aday gösterildi.

    2005 yılında geleneksel Endülüs çalgılarıyla caz karışımı fikrini ortaya atan sanatçı, "Yeni Flamenko Tınısı" adını verdiği bu proje için elektro gitarda Jordi Bonell, alto saksafon ve elektronik efektlerde Llibert Fortuny, klavye, salterio ve vibrafonda Marina Albero, trompette Diego Urcola'yı "Calle 54" adlı grupta bir araya getirdi.

    Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), 22 Kasım'da Ankara Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Gürçil Çeliktaş'ın sahneye koyduğu "IV. Murat" adlı eseri sahneleyecek.

    Orkestrayı Bujor Hoinic'in yönettiği, dekorları Gürcan Kubilay, ışık tasarımı ise Talip Şahin'e ait eserde "Sultan Murat" karakterini Tükel Acar, Toygarhan Atuner ve Engin Suna, "Kösem Sultan" karakterini Burcu Bukem Karaca, Semiha Karadeniz ve Zişan Damcıoğlu dönüşümlü canlandırıyor.

    Topluluk, 23 Kasım'da da "Mutlu Prens" adlı müzikal çocuk oyununu sahneleyecek.

    Işık Noyan'ın yazdığı, Şebnem Özsaran'ın sahnelediği iki perdelik eserde, halkı yoksulluk içinde olduğu halde sarayında mutlu hayat süren prensin öyküsü anlatılıyor. Sürüsünden ayrılarak yolu bu ülkeye düşen kırlangıç, mutlu prens ile arkadaş oluyor ve birlikte fakir insanlara yardım ediyor.

    Eserin özgün müzikleri Hüseyin Çebi'ye, dekor ve kostümleri Çağda Çitkaya'ya, koreografisi Esra Taner'e ait.

    ANTDOB, 26 Kasım'da "Damdaki Kemancı" adlı eserle sanatseverlerin karşısında olacak.

    Josph Stein'ın 1905 Çarlık Rusyası'nı anlatan kitabından uyarlanan dünyaca ünlü "Damdaki Kemancı" müzikalinin yönetmenliğini Cihan Ünal üstlenmiş, orkestrayı Hakan Kalkan, koroyu Caner Ruhselman yönetiyor.

    Koreografisini Cumhur Tandoğan'ın hazırladığı eserde Sütçü Tevye'yi Cihan Ünal ve Can Kocaay, Golde'yi Serap Çiftçi ve Ebru Kaptan, Tzeitel'i Zişan Damcıoğlu ve Ebru Kaytmaz, Hothel'i Müge Derya ve Özsu Yüksel, Chava'yı Tuğba Kubilay ve Sinem Ulusoy, Mothel'i Murat Akar, Göksay Yaran ve Zafer İşgören dönüşümlü oynayacak.

    Topluluk 27 Kasımda da iki perdelik "Korsan" balesini sahneleyecek. Müziklerini Adolphe Adam'ın yaptığı, Sergei Tereshenko ve Natalia Arobelidze'nin sahneye koyduğu eserin dekorları Ömer Gündüz'e, kostümleri Çağda Çitkaya'ya ait.

    Sevgilisi esir pazarında satılmak üzereyken pazar yerini basan korsanların lideri Konrad ile Medora'nın aşk öyküsünün anlatıldığı eser, iki perde olarak sahnelenecek.

    Eserler, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

    Antalya Devlet Tiyatrosu, yarın, 22, 26 ve 27 Kasımda "Bay Kolpert" adlı eseri sahneleyecek.

    Hakan Çimenser'in yönettiği eserin dekor ve kostümlerini Işın Mumcu hazırladı. Eserde Bahar Işık, Sedat Savtak, Selim Bayraktar, Zeynep Hasdal Çolakoğlu ve Gökhan Sevimli görev yapıyor.

    Alman yazar David Gieselmann'ın eserinden uyarlanan oyunda, Ralf ve Sarah çifti, heyecanda son noktayı aramaktadır. Yemeğe davet ettikleri arkadaşları çifte işlemiş oldukları bir cinayeti anlatır. Kurban olduğunu iddia ettikleri kişi ise konuk iş arkadaşının patronu Bay Kolpert'tir. Bunun şaka olduğuna inanan davetliler, bir süre sonra hikayeye inanmaya başlar. Bay Kolpert, sürükleyici, sürprizlerle gelişen bir kara komedi.

    Topluluk, 23, 25 ve 26 Kasımda "Masallar ve Türküler" adlı eserle minik tiyatroseverlerin karşısına çıkacak.

    Rumen Stefanov Racev ile Selim Gürata'nın yazdığı, Racev'in Boryana Georgieva ile birlikte yönettiği eserin dekor ve kostüm tasarımı Fatma Ataç'a, ışık tasarımı Namık Gürsoy'a ait. Oyunda Mustafa Doğan Ayhan, Aslı Arslan, Tuğçe Özyüzgen, Aslı Turanlı Kaderoğlu, Volkan Dinç, Çiğdem Bulut, Özgür Yıldırım ve Çağdaş Çobanoğlu rol alıyor.

    Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu'nca sahnelenen "Çevreci Nasreddin Hoca Kukla Oyunu" Anadolu turnesine Antalya'da devam ediyor. Bosch Ev Aletleri tarafından çocukların çevre konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla hayata geçirilen Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu projesi, "Çevreci Nasreddin Hoca Kukla Oyunu" ile Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir, Gaziantep ve İzmir'den sonra bu kez Antalya'da sahnelenecek. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Suna-İnan Kıraç Eğitim Parkı'nda sahnelenecek oyun, 22 Kasım'da TEGV öğrencilerinin, 23 Kasım'da ise Antalyalı çocukların beğenisine sunulacak. Ücretsiz sahnelenecek oyunların biletleri, Antalya Bosch yetkili servislerinden temin edilebilecek.

    Ressam Selahattin Demir'in sulu boya eserlerden oluşan sergi, Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde izlenime sunuldu. 27 yıllık resim öğretmenliğinin ardından geçen yıl emekli olan ve bugüne kadar çok sayıda kişisel sergi açan sanatçı, resimlerinde doğanın karlar altındaki görüntülerine yer veriyor. Sergi, 27 Kasıma kadar açık kalacak.

    Ressam Hasan Kırdı'nın 11'inci kişisel sulu boya resim sergisi, 2000 Plaza Sanat Galerisi'nde açıldı. Devlet memuru olan, resme amatörce başlayan Kırdı'nın çeşitli konulardaki 35 eserinden oluşan sergi, 31 Aralık'a kadar görülebilir.

    Desti Sanat Galerisi'nde aralık ayının ilk haftasına kadar, Hikmet Çetinkaya, Işıl Özışık, Zeki Çetinkaya, Oya Kınıklı, Kayan Aybatlı, Hamza İnanç, Hatice Soysal ve Ahmet Yeşil'in yağlı ve sulu boya teknikleriyle çalıştığı
    eserler sergileniyor.

    Akdeniz Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu'nca düzenlenen fotoğraf sergisi ise İbrahim Zaman, İsa Çelik ve Gültekin Çizgen'in 60 fotoğrafına ev sahipliği yapıyor. "Türk Fotoğrafında 50 Yıl" konulu sergi, 27 Kasım'a kadar gezilebilir.

    Trabzon ve Samsun


    Tiyatro Kedi "Kibarlık Budalası"nı Samsun ve Trabzon'da sahneleyecek.

    Tiyatro Kedi, turne kapsamında Moliere'nin eseri "Kibarlık Budalası"nı bu akşam Atatürk Kültür Merkezi'nde Samsunluların beğenisine sunacak.

    Hakan Altıner'in yönettiği oyunda, Haldun Dormen, Tarık Papuççuoğlu, Ebru Cündübeyoğlu, Özlem Çakar, Abdül Süsler gibi oyuncular rol alıyor.

    Moliere'nin 17'nci yüzyıl Fransası'nda geçen ünlü eserinde, çok zengin, ancak cahil, saf bir adam olan Mösyö Jourdain'in (Haldun Dormen) asilzade olmak için her yolu denemesi ve bunun etrafında meydana gelen olaylar mizahi dille ele alınıyor.

    Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salon'da, asıl adı Yunus Özyavuz olan ve müzik yaşantısına Samsun'da bir radyoda DJ'lik yaparak başlayan Sagopa Kajmer, Samsunlu hayranları için 23 Kasım'da konser verecek.

    Devlet Klasik Türk Müziği Korosunun konseri aynı merkezde 25 Kasım'da dinlenebilir.

    Samsun Seyir Tiyatrosu, perşembe ve cuma günleri "Nerede Kalmıştık" adlı oyunu seyircisiyle buluşturmaya devam ediyor.

    Öner Yıldırım'ın yazıp yönettiği, güncel konuları mizahi dille ele alan oyun, Gazi Sahnesi'nde izlenebilir.

    Trabzon Devlet Tiyatrosu "Deli Dumrul" adlı oyunu yeniden seyircisiyle buluşturacak.

    Güngör Dilmen'in yazdığı, Yücel Erten'in yönettiği oyunda, Fatih Topçuoğlu, Zeynep Ekin Öner, Fatih Dokgöz, Şebnem Dokurel, Erşan Utku Ölmez, Sinem Şahin, Ceyhun Gen, Elif Şeker Saka, Başak Anat, Ufuk Şener, Aslı Artuk Şener, Kadri Özcan, Şevki Çepa, Birkan Görgün, Duygu Dokgöz ve Duygu Ertan rol alıyor.

    Dekoru Hakan Dündar, kostümleri Sevgi Türkay, ışığı Yüksel Aymaz, müziği Babür Tongur, dansları Salima Sökmen'e ait oyun, bu akşamdan itibaren hafta sonuna kadar Atapark Haluk Ongan Sahnesi'nde beğeniye sunulacak.

    Tiyatro Kedi, "Kibarlık Budalası" adlı oyunu, 22 Kasım Cumartesi günü Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde sahneleyecek.

    Trabzon Sanat Tiyatrosu "Bağdasar Kardeş" adlı oyunu seyircisiyle buluşturacak.

    Hagop Baronyan'ın yazdığı, Hrant Hakobyan'ın yönettiği, dekoru Şeker Mumcu, kostümleri Songül Nadir, ışık tasarımı ise Suat Küçük'e ait oyun, Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi'nde yarın izlenebilecek.

    Aynı merkezde Trabzon Şehir Tiyatrosu da "Zamazingo" adlı oyunu 22 Kasım'da sahneleyecek.

    Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde, 34. Trabzon Sanatçıları Geleneksel Plastik Sanatlar Sergisi 29 Kasıma kadar gezilebilecek.

    Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi'nde, Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübünce hazırlanan fotoğraf sergisi, yarın sona erecek.

    Ordu


    Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu, Oktay Arayıcı'nın "Seferi Ramazan Beyin Nafile Dünyası" adlı oyununu sahneliyor.

    Ali Kemal Tandoğan'ın yönettiği, geniş oyuncu kadrosunun rol aldığı oyunun dekoru Mehmet Hartamacı, müzikleri ise Zafer Bozdağ, Sezgin Mercan ve Barış Çavuş'a ait.

    Polis memuru Ramazan'ın başından geçenlerin komik bir dille anlatıldığı oyun, salı ve cuma günleri izleyicisiyle buluşuyor.

    Bursa

    Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT) "Asiye Nasıl Kurtulur", "Deli Bayramı", "Akıl Defteri" ve "Dans Eden Eşek" adlı oyunları sahneleyecek.

    Vasıf Öngören'in yazdığı, Abdullah Ceran'ın yönettiği "Asiye Nasıl Kurtulur"un dekorları Suar Şeylan, kostüm tasarımı Mihriban Oran, ışık tasarımı Yakup Çartık, müzik tasarımı Hüseyin Çebi, dans düzeni Deniz Çığ'a ait.

    Arzu Tan Bayraktutan, Ayşegül Günay Demir, Kamil Korunan, Elif Nutku, Taner Turan, Ömer Naci Topcu, Bülent Çiftçi, Harun Türköz, Levent Uzunbilek, Berrin Kulya Balkanlar ve Süheyla Elbaş'ın rol aldığı oyunda, kadının ekonomik ve toplumsal özgürlüğünü tam kazanamadığı ülkelerdeki toplumsal bir yaraya değiniliyor.

    Oyun, Ahmet Vefik Paşa (AVP) Tiyatrosunda bugün ve yarın saat 20.30'da, 22 Kasım Cumartesi günü de 15.00 ve 20.30'da izlenebilecek.

    Turgut Özakman'ın yazdığı, Tayfun Orhon'un yönettiği "Deli Bayramı" adlı oyunda Ömer Naci Topcu, Ahmet Somers, Halil Balkanlar, Kemal Okur, Harun Türköz, Berrin K. Balkanlar, Jale Çiçek, Süheyla Elbaş, Erem Nalcı, Kazım Güçlü, Arzu Parlatan, Adnan Tunalı, ve Olcay Nalcı rol alıyor.

    Ruh ve sinir hastalıkları hastanesinin mekan olarak seçildiği oyunda, hastaların hazırladığı müsamereyle Türkiye'nin sosyo-ekonomik panoraması sunuluyor. Keskin değişimlere uğrayan hayat ve yozlaşan değer yargıları karşısında insanın yaşadığı kırılma, trajikomik dille anlatılıyor.

    "Deli Bayramı", AVP Tiyatrosunda 25 ve 26 Kasımda saat 20.30'da izleyicilerle buluşacak.

    Jean Claude Carriere'nin yazdığı, Esen Özman'ın Türkçe'ye çevirip yönetmenliğini yaptığı "Akıl Defteri" adlı oyunda Betül F. Gökçer ve Cem Arabacıoğlu rol alıyor. Oyunda, yaşamın ortalarına gelmiş iki insanın aynı evde buluşmalarıyla başlayan aşk hikayesini anlatılıyor.

    Oyunun konusu, özetle şöyle:

    "Yaşamının ortalarına gelmiş dakik, derli toplu, her anlamda hatta duygusal alanda bile düzeni seven bir adam. Bir kadın onun evine giriveriyor. Görünürde biraz geniş, gamsız bir kadın. Ne ister, ne arar... Bilinmez. Biri hayatını düzenle sürdürmüş, diğeri ise hayatını düş gücüyle yaşamış iki ayrı insan. Bu çatışmadan -ki bu ezeli bir çatışmadır- beklendiği üzere bir aşk hikayesi doğar. Sahnede üç gece, üç gün gibi kısa bir süreçte, tiyatro gerçeği dışında belki ancak 3 ay veya 3 yılda yaşanabilecek hatta belki de bir ömür boyu yaşanamayacak olaylara tanık oluruz."

    Oyun, Feraizcizade Oda Tiyatrosunda bugün, yarın ve 22 Kasım Cumartesi günü saat 18.30'da sahneye koyulacak.

    Eric Vos'un yazdığı, Can Gürzap'ın Türkçey'e çevirdiği "Dans Eden Eşek" adlı oyunu Meltem Yücesal yönetiyor.

    İki hırsız tarafından çalınan bir eşeğin tekrar eski sahibine satılmaya çalışılması konu edilen oyunda Celal Bıyıklı, Onur Sülen, Levent Aras, Eda Şahin, Neriman Özkan ve Erdem Tanır rol alıyor.

    "Dans Eden Eşek", 23 Kasımda saat 14.00'te izlenebilecek.

    Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, bu haftaki konserinde, solist olarak Renato Lupu ve Julian Lupu'yu ağırlayacak.

    Şef Fahrettin Kerimov yönetimindeki orkestraya, solistler Julian Lupu ve Renato Lupu, trompetleriyle eşlik edecek.

    Konserde, F. Mendelssohn'un "Ruy Blass"ı, A. Vivaldi'nin "İki Trompet için Konçerto"su, Neruda'nın "Trompet Konçertosu" ve Çaykovski'nin "6 No.'lu senfonisi" dinlenebilecek.

    Konser, Fethiye Kültür Merkezinde yarın saat 20.00'de başlayacak.

    Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, "Deli İbrahim" ve "Şahmeran" adlı oyunları sahneleyecek.

    Turhan Oflazoğlu'na 1967 yılında "Türk Dil Kurumu En İyi Oyun Ödülü"nükazandıran "Deli İbrahim"i, tiyatro sanatçısı Ali Düşenkalkar yönetiyor.

    Dekor tasarımını Tayfun Çebi, kostüm tasarımını Funda Çebi'nin yaptığı oyunun müzikleri ise Murat Gedikli'ye ait.

    Oyunda, ağabeyi 4'üncü Murat'ın ölümünün ardından annesi Kösem Sultan'ın baskıcı tutumuna direnemeyerek tahta geçen Sultan İbrahim'in yaşadığı dram anlatılıyor.

    Oyun, Tayyare Kültür Merkezinde (TKM) yarın, 22 ve 25 Kasım tarihlerinde beğeniye sunulacak.

    Anadolu'nun en eski masal kahramanlarından biri olan, insan başlı, yılan gövdeli "Şahmeran"ın hikayesi, 7 ve üzeri yaş grubundaki çocuklara, hırs ve saplantıların güzellikleri yok eden kavramlar olduğunu anlatmayı hedefliyor.

    Altuğ Görgü'nün yazıp yönettiği oyunda, efsanevi yaratık, yarı insan yarı yılan Şahmeran'nın Anadolu kültürü ile şekillenen hikayesi ele alınıyor.

    "Şahmeran, TKM'de 23 Kasım Pazar günü saat 11.00'de izlenebilecek.

    Diyarbakır

    Diyarbakır Devlet Tiyatrosu (DDT) "Ceza Kanunu" adlı oyunu sahnelemeyi sürdürüyor.

    Türk tiyatrosunun temel taşlarından olan, 1923'te ilk kez Bedia Muvahhit'in sahne aldığı, İbnürrefik Ahmet Nuri Sekizinci'nin yazdığı oyunu Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Volkan Özgömeç yönetiyor.

    Dekoru Murat Gülmez, kostümü Sevgi Türkay, ışığı İzzettin Biçer, müziğiCem İdiz'e ait oyunda Lebib Gökhan, Serkan Ekşioğlu, Ali Çelik, Şivan Binici, Hatice Sezer, Duygu Zade Erçağ, Selda Özler ve Özden Gököz rol alıyor.

    Sümbülteberzade Amberi'nin piyano hocasıyla evlilik dışı ilişkisi sonucunda polisle başının derde girmesiyle başlayan olayların konu edildiği oyun bugün, yarın ve 22 Kasım'da izleyicisiyle buluşacak.

    DDT, ayrıca minik seyircileri için "Dünyanın Eski Zamanlarında" adlı oyunu beğeniye sunacak.Usta yönetmen Işıl Kasapoğlu'nun yazıp yönettiği, Anadolu kültürünün hikayelerle, masallarla anlatıldığı tek kişilik oyunda Serkan Ekşioğlu rol alıyor.

    Işığı İzzettin Biçer, dekoru Hakan Dündar'a ait oyun, yarın ve 23 Kasım'da Orhan Asena Sahnesi'nde izlenebilecek.

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu da 22 Kasımda "Dullar" adlı oyunun prömiyerini yapacak.

    Ariel Dorfman'ın yazdığı, Mehmet Gündüz'ün yönettiği, dünyanın heryerindeki kadınların ortak öykülerinin anlatıldığı oyunun dekoru Serdar Geren, ışığı Bayram Can, kostüm tasarımı İsmail Oyur'a ait. Şehir Tiyatrosu oyuncularının rol aldığı oyun, aralık ayı süresince cuma ve cumartesi günleri sahnelenecek.

    Gaziantep


    Ankara Devlet Tiyatrosu, "Pinti Hamit" adlı oyunu Gazianteplilerin beğenisine sunacak. Teodor Kasap'ın yazdığı, Doç. Dr. Mustafa Özcan'ın günümüz Türkçesine uyarladığı, Münir Canar'ın yönettiği oyunda "Para çok var ama kimde, nerede. Aşk güzel yaşanıyor ama kiminle" teması işleniyor.

    Dekor ve giysi tasarımını Funda Karasaç, ışık tasarımını Mehmet Yaşayan'ın yaptığı oyunda Buğra Kocatepe, Koray Karaca, Aylin Gürsoy Arıöz, Mümtaz Aydoğan Mengi Bahadır Karasu, Hicran Yavuz, Gerçek Özkök Akdemir, Cem Balcı, Müjde Hayat, Acan Ağır Aksoy, Orhan Kocabıyık, Turgut Alkaçır, Celal Murat Usanmaz, Bülent Türkmen ve Melek Ateş rol alıyor.

    Oyun, bugün, yarın ve 22 Kasım'da Gaziantep Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde izlenebilir.

    Erzurum


     Erzurum Devlet Tiyatrosu "Tehlikeli Saplantı" adlı oyunu sahneleyecek.

    Norman Crisp'in yazdığı, Dürrin Tünç'ün çevirdiği, Akif Yeşilkaya'nın yönettiği oyun, bugün ve yarın saat 19.30'da, 22 Kasım Cumartesi günü ise saat 14.00 ve 19.00'da izlenebilecek.

    Aldatmayı konu alan ve "yüzleşme" odağında kurgulanan oyunda, Fulya Koçak, Burak Altay, Kuvvet Yurdakul rol alıyor.

    Van

    Van Devlet Tiyatrosu "Ayyar Hamza" adlı oyunu beğeniye sunacak.

    Ali Bey'in yazdığı, Hakan Boyav'ın yönettiği oyunun kostüm tasarımı Funda Çevi, ışık tasarımı ise Burhanettin Yazıcı'ya ait.

    Van ve Ankara Devlet tiyatrolarının ortak yapımı olan oyunda, Süleyman Atanısev, Serap Sağlar, İpek Atagün, Mustafa Şen ile Tolga Evren rol alıyor.

    Oyun, bugün, yarın ve 22 Kasım'da izleyicisiyle buluşacak.

    Adana

    Adana'da, bu hafta, "Barış", "Küçük Karabalık" ve "Bit Yeniği" adlı oyunlar seyirciyle buluşacak, "Altın Koza 13 Kare Uluslararası Sanat Festivali" ve "Çukurova Tek Kişilik Gösteri Günleri" çeşitli etkinliklerle sürecek.

    Adana Devlet Tiyatrosu (ADT), Aristophanes'in yazdığı, Azra Erhat'ın çevirdiği, Kemal Kocatürk'ün uyarladığı ve yönettiği "Barış" adlı oyunu sahnelemeyi sürdürüyor.

    "Tüm dünyayı saran savaş illetinden insanlığı kurtarmak isteyen Trigayos'un, bir tezek böceğinin sırtında 'Savaş'ın esir aldığı 'Barış' adlı güzeli kurtarışı, ancak daha sonra onu kullanarak elde ettiği iktidar sayesinde yine insanları açlığa ve soyguna sürükleyişi"nin anlatıldığı oyun, 21, 22, 25-27 Kasım'da izlenebilecek.

    ADT, aynı sahnede, Samed Behrengi'nin kitabından Reha Bilgen'in tiyatroya uyarladığı ve Şekip Taşpınar'ın yönettiği "Küçük Karabalık" adlı çocuk oyununu, 23 ve 26 Kasım'da küçük izleyicilerle buluşturacak.

    Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu Sahnesi'nde ise Fransız komedi yazarı Georges Feydeau'nun yazdığı, Nisa Serezli'nin çevirdiği ve devlet sanatçısı Ali Hürol'un yönettiği "Bit Yeniği" adlı oyunla izleyici karşısında olacak. Şehir Tiyatrosu oyuncularının rol aldığı oyun, 24- 26 Kasım'da görülebilir.

    "Altın Koza 13 Kare Uluslararası Sanat Festivali" kapsamında da yarın Başkent Hastanesi Sanat Galerisinde "Adana Buluşması" adlı resim, heykel, enstalasyon (yerleştirme) ve hat sergisi açılacak.

    Çukurova Üniversitesi ÇEAŞ Konferans Salonunda ise 22 Kasım Cumartesi günü, Hollandalı sanatçı Wilko von Harpen'un söyleşi ve fotoğraf gösterisi, Zeynep Oral'ın Adana Kültür Sanat Merkezi'nde edebiyat üzerine söyleşisi gerçekleşecek. Yine aynı gün Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosunda da"14'üncü Altın Kamera Fotoğraf Yarışması" ödül töreni ve sergisi gerçekleştirilecek, Adana Musiki Derneği konser verecek.

    Festivalde, 24 Kasım Pazartesi Çukurova Üniversitesi ÇEAŞ Konferans Salonunda "50. Sanat Yılında İsa Çelik" konulu söyleşi, Adana Kültür Sanat Merkezinde de "Birlikte Varoluş" adlı uluslararası fotoğraf sergisi açılacak. Festival, 25 Kasım Salı günü Sabancı Devlet Güzel Sanatlar Galerisindeki "Çukurova Sergileri" adlı resim, heykel ve enstalasyon sergisiyle son bulacak.

    Bu yıl 16-25 Kasım tarihlerinde üçüncüsü düzenlenen "Çukurova Tek kişilik Gösteri Günleri" kapsamında, 26 Kasım Çarşamba Günü Mahir Günşiray, "Yalnızlıklar" adlı oyunuyla Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu sahnesinde olacak.

    Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yarın ve 22 Kasım Cumartesi günü Şef Vladimir Lungu yönettiği ve solistler Mehmet Yasemin'in kemanı, Serdar Mamaç'ın viyolonseliyle katılacağı konserde, J. Brahms'ın "İkili Konçerto" ve "Senfoni No 3" adlı eserlerini klasik müzik severlerle buluşturacak.

    Aynı salonda, 23 Kasım Pazar günü İlkay Akkaya konseri, 27 Kasım Perşembe günü ise Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Müdürü İsmail Timuçin yönetiminde Mevlana, Hacı Bektaşı Veli ve Yunus Emre'nin anılacağı şiir dinletisi gerçekleştirilecek.

    Ressam Semih Ersu'nun, yarın Adana Çimento Sanat Galerisinde sanatseverlerin beğenisine sunulan "Yılkı" adlı resim sergisi, 29 Kasıma kadar gezilebilecek.

    Mersin

    Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri kapsamında "Çanakkale'de Zaman" adlı müzikli oyunu sahneleyecek.

    Metinlerini Murat Göksu'nun yazdığı ve MDOB sanatçısı Kenan Korbek'in sahneye koyduğu eser, 24 Kasımda Kültür Merkezinde ücretsiz olarak izlenebilecek.

    Atatürk'ü Anma Etkinlikleri kapsamında sahnelenen ve Çanakkale Zaferini anlatan oyunda, soprano Nazlı Alptekin, mezzosoprano Zeynep Pınar Tatlıpınar, tenor Ozan Öndeş, bariton Korhan Dinçer ve bas Hasan Berk ile Yusuf Ziya Büyükaslan'a Ahad Asker piyano ile eşlik edecek.

    MDOB, Guiseppe Verdi'nin geçen sezon sahnelediği "La Traviata" operasını bu sezon izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

    Librettosu Francesco Piave'ye ait, orkestra şefliğini Alexander Dmitriev, koro şefliğini Alexei Vinogradski'nin yaptığı ve geçen yıl sahnelenmeye başlanan 4 perdelik eser, 26 Kasımda Kültür Merkezi'nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

    MDOB eğitim etkinliği kapsamında yarın Taşucu Prof. Dr. Tezcan Lisesi'nde, 22 Kasımda ise Taşucu Amphora Müzesinde öğrencilerle buluşacak.

    Hatay


    Tiyatro Oyun Evi, Hatay'da "Yalnızlıklar" adlı tek kişilik oyunu sahneleyecek.

    Hasan Ali Toptaş'ın yazdığı, Celil Toksöz'ün yönettiği ve Mahir Günşiray'ın oynadığı "Yalnızlıklar" adlı tek kişilik oyun 24 Kasım Pazartesi günü Antakya Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluşacak.

    Aynı sahnede Antakya Belediyesi tarafından 4. Sinema Günleri, 21 Kasım Cuma günü "Güneşin Oğlu" filmi ile başlayacak. Babil, Tatil Kitabı, Sihirli Orman gibi ödüllü filmleri sinema severler ücretsiz izleyebileceği etkinlik 28 Kasım Cuma gününe kadar devam edecek.

    Eskişehir

    Eskişehir'de "İstanbul Efendisi", "İbiş Adında Bir İbiş" ve "Deli Dumrul" adlı oyunlar sahneleniyor.

    Musahipzade Celal'in yazdığı, Ünsal Coşar'ın yönettiği "İstanbul Efendisi"nde, Özlem Akdoğan, Mete Ayhan, Özlem Baykara, Bilge Cezayirli, Korel Cezayirli, Emir İzci, Özgür Onan, Serkan Sezgin, Elçin Tezcan, Tolga Tümer ve Melda Yılmaz rol alıyor.

    Savleti Efendi'nin kimliğinde dönemin cinli-büyülü toplumsal yapısı içinde gelişen romantik bir aşk öyküsünün dolambaçlı serüveninin anlatıldığı oyun, yarın, 25 ve 27 Kasım'da Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Tepebaşı Sahnesi'nde izlenebilecek.

    Yönetmenliğini Türk tiyatrosunun usta isimlerinden Haluk Yüce'nin yaptığı, Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunun başarılı oyuncularından Berkay Akın'ın rol aldığı "İbiş Adında Bir İbiş" adlı çocuk oyunu, 25 Kasımda Sanat ve Kültür Sarayı'nda sahnelenecek.

    Kukla, karagöz, orta oyunu ve meddahtan kesitlerin bulunduğu oyun, çocukları da oyuna dahil ederek sahnelenişi ve oynanış biçimiyle beğeni kazanıyor.

    Anadolu Üniversitesi Tiyatro Anadolu Sahnesi'nde, Güngör Dilmen'in yazdığı, Arzu Turan'ın yönettiği "Deli Dumrul" beğeniye sunulacak.

    Nazan Yerli, Pınar Arık, Ezgi Uzşen, Berk Kırlak, Ferit Çağrı Mengüç, Ozan Karaahmet, Ozan Çolak ve Arzu Turan'ın rol aldığı Dede Korkut hikayesi "Deli Dumrul"da, Azrail'e meydan okuyan, uyanık ve kabadayı bir kişinin, sonradan kazandığı iyi niyeti sonucu yaşamının bağışlanması ve eşiyle uzun yıllar yaşaması anlatılıyor.

    Oyun, 25 ve 26 Kasımda seyircisiyle buluşacak.

    Konya

    İzmir Devlet Tiyatrosu "Felatun Bey İle Rakım Efendi" adlı oyunu Konya'da sahnelenecek.

    Ahmet Mithat Efendi'nin eserinden Türel Ezici'nin uyarlayıp, Levent Suner'in yönettiği "Felatun Bey İle Rakım Efendi" adlı oyunun dekor tasarımı Savaş Çevirel, kostüm tasarımı Yıldız İpeklioğlu, ışık tasarımı Hasan Yalman'a ait.

    Özkan Gezgin, Tamer Yılmaz, Cemalettin Çekmece, Hande Kılıç, Canan Erener, Fulya Yalçın, Neşe Zindan, Dilek Çetiner Demir'in rol aldığı oyunda, Tanzimat Dönemi'nin batı taklitçiliği, orta oyununun açık biçim özelliğiyle sahneleniyor.

    Kantolar, şarkılar ve canlı müzik eşliğindeki oyun, bugün ve yarın saat 20.00'de, 22 Kasım Cumartesi günü ise saat 15.00 ve 20.00'de izleyiciyle buluşacak.

    Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrenci ve mezunlarının açtığı "Geleneksel Türk El Sanatları" sergisi 27 Kasıma kadar gezilebilir.

    Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde "10 Kasım ve 29 Ekim Baş Sayfaları" isimli sergi açıldı.

    İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı öncülüğünde, Basın Arşivi ve Araştırma Teknikleri dersi öğrencilerinin araştırma ve çalışmaları sonucunda hazırlanan, gazetelerin 1924'ten günümüze 10 Kasım ve 29 Ekim tarihlerine ait baş sayfalarını kapsayan sergi, İletişim Fakültesi'nde
    izlenime sunuldu.

    Yrd. Doç. Dr. Arabacı, çalışmaların öğrencilere ait olduğunu ve 40 parçadan oluşan serginin çalışmaları değerlendirmek için düzenlendiğini belirtti.

    Sergi, konuşmaların ardından İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Hadi Sümer ile Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı tarafından açıldı.

    Açılışa, öğretim üyeleri ve öğrenciler de katıldı.

    Sivas

    Sivas Devlet Tiyatrosu (SDT) "Aslan Asker Şvayk" adlı oyunu beğeniye sunacak.

    Jaroslav Hasek'in aynı adlı romanından Charles Apotheloz'un oyunlaştırdığı eseri, Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Münir Canar yönetiyor.

    Oyunda Cevat Duman, Ulaş Ersoy, Ümit Dikmen, Fatih Özyiğit, Kerem Yücel, Nesimi Kaygusuz, Fırat Topkorur, Cebrail Esen, Mustafa Yıldıran, Filiz Demiral, Bahar Şenbahar, Esra Ertör ve Elif Taşdemir rol alıyor.

    Reji asistanlığını Menekşe Özyiğit, Kerem Yücel, dekor tasarımını Sertel Çetiner, kostüm tasarımını Funda Karasaç, ışık tasarımını Mehmet Yaşayan'ın yaptığı oyun, bugün ve yarın saat 19.30'da, 22 Kasımda ise saat 14.00'da ve 19.30'da izlenebilir.

    Oyunda, 1914 yılında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun buyruğu altındaki Çekoslovakya'nın başkenti Prag'da, Rus cephesine hareketlenen Avusturya ordusunda gelişen destan anlatılıyor.

    SDT "Oyunun Adı Külkedisi" adlı çocuk oyununu 26 Kasım Çarşamba günü saat 14.00'te sahneleyecek.

    Özer Tunca'nın yazdığı, Mustafa Yıldıran'ın yönettiği oyunun reji asistanlığını Esra Ertör üstleniyor.

    Özgür Cengiz, Nesimi Kaygusuz, Fırat Topkorur, Kerem Yücel ve Esra Ertör'ün rol aldığı oyunun dans tasarımını Uğur Yıldıran, dekor ve kostüm tasarımını Özlem Karabay Acar, ışık tasarımını Mehmet Kumru ve Hasan Koçyiğit yapıyor.

    Kayseri


    Türkiye'yi Eurovision yarışmasında temsil edecek Hadise, Kayseri'de konser verecek.

    Hadise, 23 Kasım Pazar günü saat 19.30'da Kadir Has Kültür Merkezi'nde hayranlarıyla buluşacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow