İspanya’da Carmen, Türkiye’de Nurten
İspanya'da kadın yazar Carmen Mola, "Planeta" edebiyat ödülünü kazanınca, böyle bir kişinin aslında var olmadığı, üç erkek yazarın bu mahlası kullandığı ortaya çıktı. Konuya ilişkin ilginç ayrıntıları ise İhsan Yılmaz Milliyet'teki köşesine taşıdı. İşte o yazı...
İspanya'nın en önemli edebiyat ödüllerinden biri ‘Planeta’. Hatta Nobel’den sonra ikinci sırada olduğu iddia ediliyor. Çünkü kazanan esere verilen para ödülü yaklaşık 1 milyon Euro.
İşte bu önemli ödülün verileceği tören 15 Ekim’de Barselona’da yapılmış. Ve ödülü son yıllarda yayımladığı romanlarla çok satanlar listelerinin gediklisi ve oldukça popüler bir isim olan Carmen Mola kazanmış. Bütün salon merak içinde o güne kadar medyaya hiç çıkmamış, yayınevinin Madrid’de bir lisede öğretmen olarak lanse ettiği yazarı beklerken üç erkek sahneye çıkmış ödülü almak için.
‘La Novia Gitana’, ‘La Red Purpura’ ve ‘La Nena en Alfaguara’ adlı romanların gerçek yazarlarının Carmen Mola takma adını kullanan Antonio Mercero, Jorge Diaz ve Agustin Martinez olduğu ortaya çıkmış böylece. Dün çıkan haberlere göre gerçeğin ödül töreninde ortaya çıkmasıyla yaşanan tartışmalara cevap veren üç İspanyol yazar, “Hiçbir zaman üç erkek olarak bir kadının arkasına saklanmadık. Saklandığımız bir isimdi” demişler.
GİZLİ KALMIŞ İSTANBUL’UN GİZLİ YAZARI
Carmen Mola örneğine benzer bir olay bizde de yaşanmıştı ve bizim Carmen’imizin adı Nurten Ay’dı.
Yıl 1991. Türkiye’nin önemli edebiyat ödüllerinden biri olan ‘Haldun Taner Öykü Ödülü’nün sonuçları açıklanmış ve ödül, usta yazar Adnan Özyalçıner’in ‘Cambazlar Savaşı Yitirdi’ kitabı ile o güne kadar adı hiç duyulmamış bir yazar olan Nurten Ay’ın ‘Gizli Kalmış Bir İstanbul Masalı’ arasında paylaştırılmıştı.
Önce, Nurten Ay çok kolay akla gelebilecek bir takma isim olarak algılandı. Herkes bakalım arkasından kim çıkacak diye merak etmeye başladı. Ama tören günü geldiğinde hiç de öyle olmadı. Nurten Ay, gerçek biriydi ve gelip ödülünü aldı. Genç ve güzel bir kadının ilk öyküsüyle ödül alması çekici bir haberdi ve tüm gazeteler Nurten Ay’a geniş yer verdiler.
Nurten Ay, büyük bir şirkette yönetici asistanı olarak çalışıyordu. Verdiği ilk izlenim, edebiyatla ilgisinin çok da derin olmadığı yönündeydi. Oysa ‘Gizli Kalmış Bir İstanbul Masalı’ndaki bilinç akışı tekniği, postmodern denilebilecek kurgu, ciddi bir edebiyat birikimine sahip bir yazarın kaleminden çıktığını gösteriyordu.
Fotoğraf: Milliyet
16 YIL SONRA ORTAYA ÇIKTI
Nurten Ay adı bu törenden sonra bir daha duyulmadı. Türk edebiyatının bu sırrının çözülmesi için aradan 16 yıl geçmesi gerekiyordu. 2007 yılında beyin tümörü teşhisiyle uzun süredir tedavi gören yazar Ali Teoman kendi külliyatını tamamlamak isteyince ortaya çıkmış ve ‘Gizli Kalmış Bir İstanbul Masalı’nın gizli yazarının kendisi olduğunu açıklamıştı. 2011 yılında hayata veda eden yazar, bunun kendi isteğiyle düzenlenmiş bir oyun olduğunu belirterek şu açıklamayı yapmıştı: “Bu adi dolandırıcılık değil, yazınsal bir oyundur. Nurten Ay birkaç kez oyunu bırakmak istedi. Onu ikna ettim. Bunca yıl açık vermeden bana yardım ettiği için kendisine çok teşekkür ederim.”
Nurten Ay ise sadece “Üzerimde bir emanet vardı, şimdi geri verdim” demekle yetinecekti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı
7 incisiyle Topkapı Sarayı! İlk kez okuyacağınız detaylar: Arife Tahtı, Topkapı Hançeri, Altın Taht ve niceleri...
Yıldırım Yanılmaz kimdir, kaç yaşında, neden öldü?
Müzik Aletlerinin Büyülü Dünyası: Tef Nedir Ve Nasıl Çalınır?