hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bünyamin Sürmeli'den kitap: Mavi Misket

    Bünyamin Sürmeliden kitap: Mavi Misket
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    CNN TÜRK Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli'nin ilk kitabı Mavi Misket yayınlandı. Sürmeli Mavi Misket'te güncel çevre sorunlarını ve doğanın işleyişini akademik araştırmalardan gündelik bir dile dönüştürerek anlatıyor, üstelik herkesin uygulayabileceği çözüm önerilerini de sunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN Türk Meteoroloji editörü ve ekran yüzü Bünyamin Sürmeli ilk kitabı "Mavi Misket"i çıkardı. Renkli mizacı ve keyifli sunumuyla hava durumu bültenlerini izleyicilere sevdiren ünlü sunucu, bilimsel bilgiler ışığında mesleki tecrübelerini Doğan Kitap’tan çıkan Mavi Misket kitabında anlattı.

    Sürmeli, dünyanın ve doğanın yaşamını anlamak için yapılan son bilimsel araştırmaların verilerinden faydalanarak hazırladığı yazılarını Mavi Misket'te bir araya getirdi. 

    Son yıllarda hem yapımcılığını hem de sunuculuğunu üstlendiği Alaska, Arizona, Kenya, Tanzanya ve Güney Kafkasya belgeselleriyle dikkatleri üzerine çeken Sürmeli, kitap çalışmasıyla da oldukça iddialı.

    Meteoroloji mühendisi olarak başladığı meslek hayatı boyunca televizyoncu, radyocu ve belgesel yapımcısı olarak kariyerini devam ettiren Sürmeli’nin kitabının kurgusu, iklimler, dünyada yaşanan doğal afetler ve havaya olan ihtiyacımız üzerine. Popüler Bilim kategorisinde yayınlanan kitapta doğa, iklim, çevre, tarih, teknoloji ve tüm bu disiplinler arasındaki geçişler, bir meteoroloğun gözünden anlatılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bünyamin Sürmeliden kitap: Mavi Misket

    Kıtlığa karşı "iklim diyeti"

    Havayı Koklayan Adam adıyla da tanınan Bünyamin Sürmeli, havanın ve suyun bugün küresel ısınmadan neden ayrı tutulamayacağını akıcı bir dille anlatıyor. Küresel ısınmanın ve tüketim odaklı ekonominin çay kahve üretiminden tutun, turizmin alanını bile belirleyecek güçte olduğunu söylüyor. Örneğin küresel ısınmanın Türkiye'de yaz turizmi yerine bahar turizmini yani Akdeniz yerine Karadeniz'i öne çıkaracağını dile getiriyor. Ya da yağış ve sıcaklık değerlerinin düşmesiyle içtiğimiz çay ve kahve bitkisinin bile tadının değişeceğini... Tüm bu sürece müdahil olabilmek için israfı azaltıp bir "iklim diyeti" yapmak gerektiğini ifade ediyor. Kitaptan bir bölüm ile anlatmak gerekirse Türkiye'de de her yıl 1,5 milyar liralık ekmeğin çöpe gittiğine dikkat çekiyor ve şunları söylüyor Sürmeli: 

    "İşin iklim ya da ekonomi kısmını geçin; israf dünyanın bir numaralı ahlaki ve etik problemi. Yiyecek israfı yaparken, gıda ambalajlarını doğru kullanmazken bilmeliyiz ki her gece yatağa aç giren 805 milyon insan yaşıyor dünyada, ya da yaşamaya çalışıyor. Yani hem yiyecek, hem su kıtlığının önüne geçmek aslında elimizde."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow