hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çizgilerin içine doğan çocuğun çizgidışı hikayesi

    Çizgilerin içine doğan çocuğun çizgidışı hikayesi
    expand

    İrem Uşar'ın kaleme aldığı, Huban Korman'ın resimlediği roman türündeki Düz Çizgi Tepetaklak, Günışığı Kitaplığı'ndan okurlarla buluşuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İrem Uşar’dan, insanı tektipleştiren ve sınırlarını belirleyen kurallar üzerinde düşünmeye davet eden modern bir masal! Doğadaki çeşitliliğe ve renkliliğe rağmen insan eliyle yaratılan yaşamın tekdüzeliğini düşündüren kitap, bir çocuğun çizgilerle derdini konu ediniyor, toplumsal kalıpları ve düzen kavramını zekice sorguluyor. Bu amaçla felsefi okumaların da kapısını aralarken dünyanın en güçlü, en umut dolu sesini yükseltiyor: Çocukluğun önüne hiçbir şey geçemez! İrem Uşar’ın, çocukların merak duygusunu ve özgürlükçü yaklaşımını yücelten sıcak ve zarif anlatımına, sanatçı Huban Korman’ın özgün desenleri eşlik ediyor.

    Bir Anne Kolay Yetişmiyor raflarda

    Lina’nın düz çizgilerle başı derttedir. Yaya geçitlerinin, otobanların çizgilerini çizen babasının işi, tüm hayatlarına yansımıştır. Aile üyeleri çizgili kıyafetler giymekte, evin ortasından bir çizgi geçmekte, her şey dümdüz biçimlenmektedir. Okulun ilk haftasında da Lina’nın karşısına çizgiler çıkması, bardağı taşıran son damla olur. Bahçıvanın torunu Âdem’le birlikte, insan eliyle yapılmamış, dümdüz bir çizgi aramaya başlarlar. Acaba doğada böyle bir çizgi bulmak mümkün müdür?

    İrem Uşar hakkında

    1975’te İstanbul’da doğdu, Notre Dame de Sion Lisesi’nin ardından Marmara Üniversitesi Radyo, Televizyon, Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Muhabirlik, editörlük ve metin yazarlığı yaptı. 2010’da PEN’in davetiyle Belçika’nın Antwerp kentinde katıldığı yazarlık atölyesinde, Günışığı Kitaplığı’nın, Assos yakınlarındaki Sivrice Deniz Feneri için özel projelendirdiği resimli çocuk kitabı Fenerden Taşınan Işık?’ı (2011) yazdı. Gülümseten aile öykülerini kaleme aldığı Kuuzu ve Lunapark Ailesi (2011) Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) Yılın En İyi Çocuk Öyküleri Kitabı 2011 Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü. Zıtlıklar üzerine düşündüren Lataşiba (2013) adlı çocuk romanıyla da dikkati çeken Uşar, Uykusunu Arayan Çocuk (2016) adlı resimli öykü kitabında genç illüstratör Merve Atılgan’la bir araya geldi. Gençler için yazdığı ilk romanı Ayrıkotu (2008) gözden geçirilmiş baskısıyla, Ben Ayrıkotu adı altında ON8 koleksiyonunda yayımlandı (2015). Uşar’ın son romanı yine çocuklar için: Düz Çizgi Tepetaklak (2018). Yıllardır tai chi çalışan yazar, köpekleriyle birlikte İstanbul’da yaşıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow