hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Jön Türklerin Filistin'i

    Jön Türklerin Filistini
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Yuval Ben-Bassat ve Eyal Ginio'nun, Filistin'i konu edindiği 1908 Devrimi sonrasına ilişkin en kapsamlı çalışma niteliğini taşıyan ve Filistin'deki Jön Türk yönetimini farklı açılardan irdeleyen derlemeleri Jön Türklerin Filistin'i, okurla buluştu. Kitap, Koç Üniversitesi Yayınları'ndan çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Tarih kategorisinde Jön Türkler'in Filistin'i adlı kitabı yayımladı. Yuval Ben-Bassat ve Eyal Ginio'nun derlediği kitap, raflardaki yerini aldı.

    Yerinden Edilenlerin Coğrafyaları: Filistin Köy Tarihleri

    Kitap, Filistin'de basın, eğitim, milli hislerin yeşermesi, şehircilik faaliyetleri gibi konularda ciddi gelişmelerin yaşandığı 1908 Devrimi sonrasına ilişkin ilk kapsamlı çalışma olma niteliğini taşıyor. Şimdiye dek hiçbir araştırmada gerektiği gibi ele alınmamış önemli bir döneme ışık tutan bu derleme, Filistin tarihinin bu çalkantılı dönemine dair pek çok önemli konuyu özgün yaklaşımlarla inceliyor.

    Akdeniz'in dönme kadınlarının hikayesi

    Filistin, Jön Türkler döneminde hayata geçirilen birçok politikanın etkileri açısından bir mikrokozmos olarak görülebilir. Filistin'deki Jön Türk yönetimini farklı açılardan irdeleyen bu çalışma, Filistin nüfusunun etnik, dinsel ve toplumsal çeşitliliğini yansıtırken, döneme ilişkin yeni yaklaşımlar sunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türklük, Müslümanlık, Doğululuk: AB'nin Türkiye Söylemleri

    Yuval Ben-Bassat ve Eyal Ginio'nun yaptığı derleme, resmi Osmanlı belgeleri, yerel arşivler, cemaatlere ait arşivler, çeşitli yerel dillerdeki yayınlar, hatıratlar ve günlükler gibi çeşitli kaynaklardan yararlanıyor. Farklı alanlardan akademisyenlerin makalelerinde hem Jön Türklerin Filistin'deki siyasi, ekonomik ve kültürel politikaları ve kalkınma programları, hem de yerel kesimlerin İstanbul'dan gelen bu talimatlara ve programlara verdiği tepkiler ele alınıyor.

    Jön Türklerin Filistini

    Kitapta, devrimin Filistin'de yaşayan çeşitli grupların hayatlarını ve algılarını nasıl değiştirdiği ve gerek diğer cemaatler karşısında gerek kendi içlerinde Osmanlı İmparatorluğu'ndaki statülerine ve rollerine bakışlarını nasıl yeniden şekillendirdiği gösteriliyor.

    Derlemedeki bölümlerde yerel siyasetten sivil toplumun ortaya çıkışına, siyasi örgütlerden meclis seçimlerine, Filistin gençliğinin devrim sonrasındaki tavrından basının rolüne, Jön Türklerin Filistin'deki "medenileştirme misyonu"ndan Filistin'in İmparatorluğun merkezinden nasıl görüldüğüne, Siyonizme ve Arap milliyetçiliğine yönelik tavır ve politikalardan yönetime, yeni yasal pratiklerin ve paradigmaların uygulamaya konmasından Filistin'in Birinci Dünya Savaşı'ndaki durumuna dek uzanan çok çeşitli konular işleniyor. Derleme genel olarak hem Osmanlı bağlamında hem de yerel bağlamlarda Filistin'deki Osmanlı yönetiminin son on yılına ışık tutuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow