hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Judith Butler'dan toplanma özgürlüğü üzerine düşünceler: Biziz, Halk!

    Judith Butlerdan toplanma özgürlüğü üzerine düşünceler: Biziz, Halk
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Judith Butler, Biziz, Halk! adlı eserinde politik ve ekonomik tahakküm altındaki halkların kamusal alanlarda toplanmasının ne anlama geldiğini, nasıl bir işlev gördüğünü soruşturuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koç Üniversitesi Yayınları'nın (KÜY) Felsefe ve Sosyoloji kategorilerinde yayımladığı Biziz, Halk!: Toplanma Özgürlüğü Üzerine Düşünceler kitabı raflardaki yerini aldı. Judith Butler'ın yazdığı kitabı, Ferit Burak Aydar Türkçeye çevirdi.

    "Kadınlar" mı, "emekçi kadınlar" mı?

    Biziz, Halk! politik ve ekonomik tahakküm altındaki halkların kamusal alanlarda toplanmasının ne anlama geldiğini, nasıl bir işlev gördüğünü soruşturuyor.

    Bu toplanmaları çoğul performatif eylemler olarak alan Judith Butler, performatiflik kuramını genişleterek, prekaryalığın şimdilerde sık sık yaşanan halk hareketlerinde temel bir motif olduğunu belirtiyor.

    Baskıcı dekana tüm dünyadan tepki

    Butler, belli nüfusların toplumsal ve ekonomik destek ağlarından uzak kaldıkları ve yaralanma, şiddet ve ölüme daha yakın düştükleri, siyasi nedenlerden kaynaklanan koşullara karşılık gelen prekaryalığı devindirici güç olarak alan gösterilerin nesnesinin bedenler olduğunu belirtiyor. Buna göre, kitle gösterileri prekaryalığın kolektif bir reddidir. Dahası, bedenlerin sokaklarda, meydanlarda ya da diğer kamusal alanlarda toplanması, arz-ı endam etme hakkının kullanılmasıdır; bu, daha yaşanabilir hayatlar için bedensel bir taleptir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kamusal toplanmanın dışavurumcu ya da göstergesel biçimlerini anlamaya çalışan, ama aynı zamanda neyin "kamusal", kimin "halk"tan sayılabileceğini sorgulayan Biziz, Halk!, toplanma özgürlüğünün de, tıpkı konuşma özgürlüğü gibi bir "ifade özgürlüğü" olduğunu ortaya koyuyor.

    Bu toplanmalarda prekaryalığın nasıl eyleme döküldüğünü ve prekaryalığa nasıl karşı çıkıldığını tartışan Butler, baskı ve zorlama altındaki bedenlerin bir araya geldiği bir toplaşmanın kendisinin sebat ve direnişi ima ettiğini söylerken zorlukların barındırdığı umudu yansıtmayı başarıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow