hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Tan: Serteller Yönetiminde Muhalif Bir Gazete'

    Tan: Serteller Yönetiminde Muhalif Bir Gazete
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Türkiye basın tarihinde sol yayıncılığın önemli temsilcilerinden biri olan Tan gazetesinin öyküsü, Hülya Öztekin'in "Tan: Serteller Yönetiminde Muhalif Bir Gazete" adlı kitapta anlatılıyor. Tek parti iktidarının ve İkinci Dünya Savaşı’nın en zor günlerinde muhalif çevrelerin sözcülüğünün üstlenen ve yayın hayatı bir linç girişimiyle son bulan gazetenin öyküsü, Türkiye’de basın özgürlüğü ve demokrasi mücadelesinin de öyküsü niteliğinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye basın tarihinde sol yayıncılığın önemli temsilcilerinden biri olan Tan gazetesinin, kuruluşundan yayın hayatına son verilen linç ve yıkım girişimine kadarki süreç araştırmacı Hülya Öztekin tarafından inceleme altına alındı. Tarih Vakfı Yurt Yayınları'ndan çıkan "Tan: Serteller Yönetiminde Muhalif Bir Gazete" kitapta Öztekin, döneme ışık tutuyor.

    Zafer Toprak bir sınıfın doğuşunu anlattı: Türkiye'de İşçi Sınıfı

    1935 ve 1945 yılları arasında yayımlanan gazete, Zekeriya Sertel, Sabiha Sertel, Muvaffak Şeref, Niyazi Berkes, Mediha Berkes, Pertev Naili Boratav, Esat Adil Müstecaplıoğlu, Hulusi Dosdoğru, Cami Baykurt, Behice Boran, Sabahattin Ali, Aziz Nesin gibi Türkiye solunun önemli isimlerini yazar kadrosunda barındırıyordu.

    Mutfak ve Kültür: Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Yemek Tarihi

    Tan, tek parti iktidarının ve İkinci Dünya Savaşı’nın zor günlerinde ülkedeki muhalif çevrelerin sözcüsü olmuştu. Bir taraftan Nazizm, faşizm ve emperyalizm karşıtı bir yayın politikası izleyen gazete, diğer yandan çok partili rejim, insan hakları, demokrasi, özgürlük, çoğulculuk gibi kavramların savunuculuğunu yapmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dönemin egemen basın anlayışının tersine de Tan hiçbir zaman bir iktidar gazetesi olmamıştı. Bunun bedelini ise 4 Aralık 1945 tarihinde yaşadığı acımasız bir linç ve yıkım girişimiyle ödemişti.

    Gazetenin yayın hayatına son vermesine neden olan ve "Tan baskını" olarak bilinen bu olay aslında sadece Tan’a ve Serteller’e yönelik değil düşünce, ifade ve basın özgürlüğüne de yönelik bir linç ve yıkım girişimiydi. Bu açıdan Tan’ın öyküsü, aynı zamanda Türkiye’de basın özgürlüğü ve demokrasi mücadelesinin de öyküsü.

    Tan’ı incelemek üzere yola çıkan Hülya Öztekin’in çalışması, gazetenin yayımlandığı döneme ışık tutarken, okuyuculara ve araştırmacılara tek partili Milli Şef dönemi, İkinci Dünya Savaşı, çok partili rejime geçiş gibi Türkiye siyasi tarihinin önemli süreçlerini gazete sayfaları üzerinden okuma imkânı da sunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow