hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Maşallah Nasıl Yazılır? Maşallah Tdk Doğru Yazılışı... Maaşallah Mı Maşalallah Mı?

    Maşallah Nasıl Yazılır Maşallah Tdk Doğru Yazılışı... Maaşallah Mı Maşalallah Mı
    expand

    Arapçadan Türkçeye Geçmiş olan kelimeler içerisinde maşallah sözcüğü gelmektedir. Günlük yaşamda yaygın kullanılan bir tabir şeklinde öne çıkan Maşallah sözcüğü, ayrıca fazla yazım hatası yapılan kelimelerden biridir. Bunun önüne geçebilmek için ise Türk Dil Kurumu üzerinden verilen doğru yazımı öğrenmek gerekir. Böylece hem okunuşu hem de yazılışı üzerinden hata yapmadan amaca uygun farklı yerlerde kullanılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Maşallah Nasıl Yazılır?

     Maşallah kelimesi sesli harf üzerinden yazım hatası yapılan sözcükler içerisinde bulunmaktadır. Özellikle iki tane ‘a’ harfinin kullanılması en büyük hatalar içerisinde yer alıyor. Yani Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit, bu kelimenin doğru yazılışı, ‘Maşallah’ şeklinde öne çıkıyor. Böylece sesli harfleri uzatmadan doğru şekilde okunuşu ile beraber bu kelimeyi yazılışı kapsamında değerlendirmek mümkün.

     Maşallah TDK Doğru Yazılışı

     Türkçede amaca uygun olarak kullanılan kelimelerin doğru şekilde ele alınabilmesi için, mutlaka TDK üzerinden doğru yazılış ve okunuşu öne çıkarılmalıdır. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında, ‘Maşallah’ şeklinde doğru yazılışı ele alınıyor.

     Maşallah (Doğru)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Maaşallah (Yanlış)

     TDK açısından yukarıdaki gibi ilk kelime bazında ele alınmak suretiyle, yazılışı ve okunuşu üzerinden doğru biçimde bu kelime kullanılabilir.

     Maaşallah mı, Maşalallah mı?

     Başlıkta verilen her iki kelime grubu da yanlış şekilde yazılmıştır. Bu kelimenin doğrusu ise, ‘Maşallah’ biçiminde bir ifadeye sahiptir. Tanrı nazardan saklasın, nazar değmesin ya da tanrı kem gözlerden esirgesin şeklindeki anlamı üzerinden değerlendirilir. Umulmadık durumlar için şaşkınlık ve sitem şeklinde de kullanılır.

     ‘’Maşallah kızımız çok güzel bir oğlumuz çok yakışıklıymış.’’

     ‘’Bu ne tatlı bir çocuk maşallah.’’

     ‘’Maşallah hepiniz buradasınız ama bize haber vermemişsiniz!’’

     Bu şekilde iki farklı anlamı ile beraber, doğru yazılışı üzerinden maşallah kelimesi amaca uygun olarak kullanılabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow