hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Oruç Aruoba kimdir? Aruoba'nın ölüm haberi sevenlerini yasa boğdu

    Türk edebiyatına önemli eserler bırakan Oruç Aruoba hayatını kaybetti. Aruoba'nın vefat haberi sonrası ünlü şair, yazar ve felsefecinin çalışmaları bir kez daha gündem oldu. Peki, vefa haberi gelen Oruç Aruoba kimdir, kaç yaşında vefat etti?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oruç Aruoba’nın vefat haberi sonrası yazarın kariyeri bir kez daha gündeme geldi. Yazarlığının yanı sıra şair, felsefeci, çevirmen ve akademisyen de olan Aruoba kariyeri boyunca birçok önemli projede yer almıştı. İşte Oruç Aruoba’nın kariyeri ve yaşamına ilişkin bilgiler…

    ORUÇ ARUOBA KİMDİR?

    1948 yılında Karamürsel'de doğdu. TED Ankara Koleji'ni bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü'nde lisans ve yüksek lisansını tamamladı. Yine Hacettepe Üniversitesi'nde çalışmalarına devam ederek felsefe bilim uzmanı oldu. 1972 ve 1983 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaparken felsefe bölümünde doktorasını tamamladı. Bu süreçte, Almanya'da Tübingen Üniversitesi'nde felsefe semineri üyeliği ve 1981 yılında Victoria Üniversitesi (Wellington) (Yeni Zelanda) konuk öğretim üyeliğinde bulundu. Kırmızı Dergisi gibi çeşitli basın organlarında yayın yönetmenliği, yayın kurulu üyeliği ve yayın danışmanlığı yaptı. Birçok dergide yazı ve çevirileri yayınlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aruoba, Hume, Nietzsche, Kant, Wittgenstein, Rainer Maria Rilke, Von Hentig, Paul Celan ve Matsuo Bashō gibi düşünür, yazar ve şairlerin eserlerini Türkçeye kazandırdı. Wittgenstein'ın eserlerini Türkçeye ilk defa Oruç Aruoba çevirdi.

    Aruoba, “Tümceler, Bir Yerlerden Bir Zamanlar, De ki İşte, Yürüme, Hani, Ol/An, Kesik Esin/tiler, Geç Gelen Ağıtlar, Sayıklamalar, Uzak, Yakın, Ne Ki Hiç,İle, Çengelköy Defteri, Zilif, Doğançay'ın Çınarları, Benlik, Meşe Fısıltıları, David Hume'un Bilgi Görüşünde Kesinlik, Nesnenin Bağlantısallığı A Short Note on the Selby-Bigge Hume The Hume Kant Read, Tebliğ” eserlerini kaleme aldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow