kültür sanat

Mültecilerin dramı Yüzme Öğreniyorum’da…

  1. Kültür Sanat
  2. Sinema

Mültecilerin dramı Yüzme Öğreniyorum’da…

Mültecilerin dramı Yüzme Öğreniyorum’da…

Ülkesindeki savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin dramı kısa filme konu oldu.

Serpil Altın tarafından yazılıp yönetilen Yüzme Öğreniyorum adlı kısa film Suriyeli karı koca Ruksan ve Hasan’ın Avrupa’ya kaçma dramını konu alıyor. Denizi aşıp, karşı kıyıya sağsalim varmak için yüzme öğrenen Ruksan bir anlamda savaştan kaçan herkesin trajedisine ortak oluyor, onların hayatı için kulaç atıyor.

Danışmanlığını Zeynep Atakan’ın yaptığı ve Kısa Kes Film Festivali Pitching Platformu’ndan Yapım Destek Ödülü alan filmde Gönül Nagiyeva ve Ergun Kuyucu rol alıyor. Film Çeşme’de mültecilerin gerçek hayatta çıkış yaptığı alanlarda çekildi.

Filmin ilk gösterimi 27 Eylül Çarşamba saat 19.30’da Kısa Kes Film Festivali kapsamında Feriye Sineması’nda olacak.

Sinopsis

Hasan ve Ruksan Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye, oradan da İzmir, Çeşme’ye gelmiş bir karı kocadır. İyi bir gelecek için botla Çeşme’den Avrupa’ya gitme hayali kurarlar. Ruksan başlarına gelecek olumsuz bir duruma karşı yüzme öğrenir. Bota binerler.

Filmin Künyesi 

Senarist & Yönetmen: Serpil Altın

Yapım Şirketi: Serpil Altın Film

Yapımcılar: Serpil Altın, Korhan Uğur

Oyuncular: Gönül Nagiyeva, Ergun Kuyucu

Görüntü Yönetmeni: Ali Cihan Yılmaz

Danışman: Zeynep Atakan (Yapımlab)

Kurgu: Aytekin Birkon

Müzik: Universal Production Music

Süre: 12 dakika

Tür: Dram

Yönetmen (Serpil Altın) görüşü

2011’de Suriye’de başlayan iç savaş nedeniyle Suriye’li vatandaşlar ülkelerinden göç etmek zorunda kalmışlardır. Göç yolllarında, her daim Avrupa ve Asya arasında köprü vazifesi görmüş olan Türkiye, birinci durak olmuştur. Bu filmle Türkiye’li bir kadın yönetmen olarak, gözümüzün önünde gerçekleşen bu umuda yolculuk hikayelerinden birine,bir kadın kahraman üzerinden dikkat çekmek derdindeyim. İnsan olmak bu kadar zor olmamalı! Yaşamak zaten sonu gelmeyen bir savaş, ihtiyacımız olan tek şey ise: Umut!

Çekimler ile ilgili ilginç detaylar

Proje Çeşme’de 3 günde çekildi. Mültecilerin gerçek hayatta çıkış yaptığı alanlar çekim mekanları olarak kullanıldı. Çekimler sırasında Yunan adasına geçmek isteyen 180 mülteci güvenlik ekipleri tarafından yakalanarak geri çevrildi. Çekimlerde tüm ekip çalışanlarını ve oyuncular saatlerce denizin ortasında ıslak elbiseleri ile suda kaldılar. Başrol oyuncumuz Gönül Nagiyeva çok iyi bir yüzücü olmasına rağmen yüzme bilmeyen birisini canlandırdı. Sahnelerin gerçekçi olabilmesi için bilerek defalarca su yuttu.  Son sahne için ıssız denizde 40 km yakın yüzmek zorunda kaldı. Bot batma anında denize dağılan oyuncu terlikleri bir saate yakın zamanda başka bir tekneyle denizin büyük bir bölümünden yeniden toplandı.

Serpil Altın özgeçmiş

2002’de Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi, Sinema TV Bölümü’nü birincilikle bitirdi. Mezuniyetinden sonra sinema, dizi ve reklam sektöründe çalıştı. “Bayram Harçlığı” kısa filmiyle pek çok festivale katıldı. 2016'da Serpil Altın Film'i kurarak Kızkaçıran Filmi’nin ve 2017’de Cenaze İşleri filminin yapımcılığını üstlendi. Kariyerine Yapımcı & Yönetmen & Senarist olarak devam ediyor.

Serpil Altın filmografi

Yüzme Öğreniyorum(2017) Kurmaca Kısa Metraj Film  (Yapımcı & Yönetmen & Senarist)

Cenaze İşleri (2017) Kurmaca Uzun Metraj Sinema Filmi (Yapımcı)

Kızkaçıran (2016) Kurmaca Uzun Metraj Sinema Filmi  (Yapımcı)

Bayram Harçlığı (2014) Kurmaca Kısa Metraj Film  (Yapımcı & Yönetmen & Senarist)

Asansör (2009) Kurmaca Kısa Metraj Film (Yapımcı & Yönetmen & Senarist)

Soygun (2008) Kurmaca Kısa Metraj Film  (Yapımcı & Yönetmen)

Geleceğe Yolculuk (2002) Kurmaca Kısa Metraj Film (Yönetmen &Senarist)

Ben Giderim Adım Kalır (2002) Belgesel Film (Yapımcı & Yönetmen)

Benim Sinemalarım (2001) Belgesel Film (Yapımcı & Yönetmen)

Bozuk Kanal (2001) Video Art (Yapımcı & Yönetmen)

{$ nextTitle $}

{$ item.Category.Title $}

{$ item.Title $}

{$ item.Title $} © {$ item.Files[0].Sources[0] $}

{$ item.Description $}

{$ item.Category.Title $}

{$ item.Title $}

{$ item.Category.Title $}

{$ item.Title $}

{$ item.Category.Title $}

{$ item.Title $}

ilgili haberler

 
LG
MD
SM
XS