hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yapı Kredi Yayınlarında son çıkanlar

    Yapı Kredi Yayınlarında son çıkanlar
    expand

    Yapı Yapı Kredi Yayınlarında son çıkanlar arasında Otel Francfort, Romantizm Okulu, Uzak Kış, Kayıp Güz, Kitap-lık, Sanat Dünyamız eserleri yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Otel Francfort

    Lizbon, 1940. Avrupa’daki büyük savaştan kaçan binlerce göçmen gibi, Amerikalı Pete ve Julia Winters da, Salazar’ın hüküm sürdüğü fakat tarafsızlığını halen koruyan Pertekiz’e sığınmıştır. Lizbon limanına uğrayıp onları vatanlarına götürecek gemiyi beklerken günlerini kafelerde vakit öldürerek geçirmektedirler. Bir gün, kendileri gibi Amerikalı bir çiftle, gizemli Edward ve Iris Freleng’le tanışırlar. Bu tanışma, bu dört insanın bütün hayatlarını etkileyecek bir ilişkiyi tetikleyecektir. 

    Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan, David Leavitt’in kaleme aldığı Otel Francfort, fonunda Lizbon sokaklarının ve dönemin siyasi atmosferinin yer aldığı, aşk, evlilik, cinsellik ve kimlik üzerine, sırlar ve sürprizlerle dolu bir roman.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Otel Francfort / David Leavitt / Çeviren: Ziya Celayiroğlu / 239 Sayfa, 19 TL / Yapı Kredi Yayınlar

    Yapı Kredi Yayınlarında son çıkanlar

    Romantizm Okulu

    Heinrich Heine (1797-1856), Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Romantizm Okulu’nu, Avrupa’nın geçmişi geride bırakıp yüzünü geleceğe dönme sürecindeki çalkantıları yaşadığı bir dönemde, sadece Almanya için değil, tüm Avrupa için kaleme aldı. Bu metni Almanya’yı geride bırakıp, Paris’te yeni bir yaşama başladığı sırada yazdı. 

    Yahudi olması dolayısıyla kendi yurdunda bile dışlanmış olan Heine, biçimlenmekte olan yeni Avrupa’nın çelişkilerinin çözümünü romantiklerin beslediği milliyetçiliklerde değil, Avrupalılıkta görüyordu. Zamanının olaylarına bakışındaki alaycılığı, geçmişi ve tarihi yüceltme peşindeki “okul arkadaşlarını” anlattığı bu kitapta da kendini en renkli halleriyle gösterir. Geçmişin geride kalmadığı, bugününse geçmişi sırtında taşıdığı gerçeği, edebiyat alanından en çarpıcı resimlerle karşımıza çıkar. Okuyucunun kendisini adeta Paris sokaklarında Almanya ve Avrupa üstüne tadı bitmeyen bir sohbette bulacağını umuyoruz… 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Sık sık insanları geçmişin mezarlarına bakmaya iten tuhaf, ürkütücü merak! Böyle şeyler olağandışı dönemlerde, bir çağın kapanışının ardından ya da büyük bir felaketten önce gerçekleşir.” 

    Romantizm Okulu / Yazar: Heinrich Heine / Çeviren: Ömer B. Albayrak / 208 Sayfa, 18 TL / Yapı Kredi Yayınları 

    Yapı Kredi Yayınlarında son çıkanlar

    Tuncer Erdem’den sinema tadında, şiirsel bir roman / Uzak Kış, Kayıp Güz

    Tuncer Erdem’den desenli ve şiirsel bir roman... Öyküleri ve resimli şiirleriyle kendine özgü bir dünya kuran Tuncer Erdem bu kez daha uzun soluklu bir kitapla okurlarının karşısında.

    Bir Tarkovski, bir Angelopoulos, Jim Jarmusch filmi tadında sinematografik bir roman Uzak Kış, Kayıp Güz. Hayata, geçip giden zamana, dünyanın bütün yalnızlıklarına şiirsel bir dokunuş. Issız bozkırlar, tenha yollar, hayvanlar ve bitkiler, gidenler ve kalanlar... Eşyanın tabiatı ya da tabiatın şeyleri üstüne kederli bir uzun mektup.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Uzak Kış, Kayıp Güz, Tuncer Erdem’in dünyasının derinliklerini gösteren bir ustalık belgesi.

    Her şeyi bir yana bırakıp sana sadece yazlık evlerin verandalarında unutulan sandalyeleri mi yazsam diyorum.

    Dünyanın yol işaretlerinin, büyüleyici köşelerinin, keder dolu sığınaklarının ve kaprisli şehir rüzgârlarının etkisiyle oradan oraya savruluyorum.

    Sana ulaşabilecek miyim, Güz’e kavuşabilecek miyim, bilmiyorum.

    Uzak Kış, Kayıp Güz / Tuncer Erdem / 189 Sayfa, 18 TL / Yapı Kredi Yayınları

    Yapı Kredi Yayınlarında son çıkanlar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yusuf Atılgan’ın gençlik şiirleri Kitap-lık’ta / 2015 EYLÜL-EKİM/ KİTAP-LIK 181

    Yapı Kredi Yayınları’nın iki aylık edebiyat dergisi Kitap-lık’ın güz sayısında Sema Rifat’ın yazısı ve kapsamlı bir söyleşiyle yüzüncü yaşında anılan Roland Barthes, Adnan Özyalçıner ve Feridun Andaç’ın yazılarıyla geçen ay yitirdiğimiz Tarık Dursun K. öne çıkıyor.

    Mehmet Can Doğan Güzel Sayfa’sında Yusuf Atılgan’ın amatör şairlik dönemini ilk kez gün ışığına çıkan yayınlarla anlatıyor. Aykut Köksal “Yazınsal Ürünlerde Eşzamanlılık” konusunu örneklerle ele alıyor. Emre Ayvaz ise 1980’lerde yaşadığı yaz tatillerinden birini, bir roman parçası gibi, anlatıyor.

    Mehmet Rifat, Hüseyin Ferhad, Necmi Sönmez, Osman Çakmakçı, Ayşe Sarısayın, Belgin Önal, Mustafa Ziyalan, Can Gürses yazıları; İsmet Tokgöz, Şadan Karadeniz, Gürgenç Korkmazel, İsmail Pelit, Ethem Alpaydın, Emrah Öztürk, Ayşen Işık, Demet Çizmeli öyküleri; Nihat Ziyalan, Mehmet Yaşın, küçük İskender, Ali Asker Barut, Cem Uzungüneş, Ömer Şişman, Süleyman Unutmaz, Songül Çelik şiirleri ile Kitap-lık her mevsim iyi edebiyatın izinde.

    Kitap-lık / Yıl: 23 / Sayı: 181 / Eylül - Ekim 2015 / Fiyatı: 12 TL, 180 Sayfa / Yapı Kredi Yayınları

    Gencay Kasapcı, Cihat Burak, / Van Gogh, Giacometti ve daha pek önemli isim ve eser

    Sanat Dünyamız’ın 148. sayısında 

    Sanat Dünyamız’ın Eylül-Ekim 2015 sayısı (no.148); aralarında Gencay Kasapcı, Van Gogh, Giacometti, Mardin Bienali, ArtInternational, Selçuklular sergisi, Gustav Mahler’i içeren yazıların da olduğu geniş bir yelpazede sanatın çeşitli alanlarından metinlerden oluşuyor. Dergi, aynı zamanda, 100. doğum yıldönümü nedeniyle mimar/yazar/sanatçı Cihat burak’ın bir desen defterinden sayfaları Necmi Sönmez’in metniyle birlikte sunuyor.

     3. Uluslararası Mardin Bienali

    15 Mayıs -15 Haziran 2015 tarihleri arasında üçüncüsü gerçekleştirilen uluslararası Mardin bienali’ni Nazlı Pektaş değerlendirdi.

     Gencay Kasapcı ve Özgürlük Anıtı

    1950’lerden itibaren uluslarası literatüre giren sanatçı Gencay Kasapcı’nın (Ankara, 1933) çalışmalarını sanat tarihçi Ömer Faruk Şerifoğlu kaleme aldı.

    Yapı Kredi Yayınlarında son çıkanlar

     ArtInternational 2015’ten Sesler, Eserler

    Uluslararası ArtIntertıonal sanat fuarının üçüncüsüİ, geçen yıllardaki gibi yine Haliç Kongre Merkezi’nde, 4-5-6 Eylül tarihlerinde yapıldı. Hem fuarın hem sanatçıların yelpazesi hakkında fikir edinmek ve sanatçıları daha yakından tanımak için hazırlanan dosya sanatçıların eserlerinden örnekler ve şu iki soruya cevaplarını içeriyor:

    1- Son dönem çalışmalarınızda ilham kaynağınız ve ana meseleleriniz nelerdir?

    2- ArtInternational için neler söylemek istersiniz?

    Van Gogh ve Dr. Gachet

    Araştırmacı/yazar Tunç Tayanç ressam ve pullarla ilgili yazılarına bir yenisini eklerken, Van Gogh’un Dr. Gachet resminin arkaplanını ve akıbetini, henüz cevaplanamamış soruları anlattı.

    Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde“Selçuklular” Sergisi

    Sanat tarihçisi, müze yönetmeni Şennur Şentürk, Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin 18 Mayıs-18 Kasım 2015 tarihleri arasında izleyicilerle buluşturduğu “Selçuklular” sergisini değerlendirdi.

    Giacometti

    Heykeltıraş ve ressam Alberto Giacometti’nin Türkiye’deki ilk kapsamlı sergisi Pera Müzesi’nde 11 Şubat-26 Nisan 2015 tarihleri arasında yer aldı. Sergiyi Şinasi Tek kaleme aldı.  

    “Günümüzde İslam Sanatı: Ortadoğu’da Güncel Sanat” sergisi üzerinden

    Batı Sanatında Tokenizm ve Şarkiyatçılık

    Pınar Üner Yılmaz, Los Angeles Sanat Müzesi’nde 3 ocak 2016’ya kadar açık “Günümüzde İslam sanatı: Ortadoğu’da Güncel Sanat” sergisini izledi ve Batı sanatında “tokenizm” ve “şarkiyatçılık” okuması yaptı.

    Gustav Mahler’de Anlatım Endişesi, Abartı ve İnanç Teması

    Yazar/editör Selçuk Aylar, Gustav Mahler üzerine metninde bestecinin yanı sıra müzik, sanat, yüce, modern, miras vb. temaları tartıştı.

     Ek: Cihat Burak’ın Zamandan Bağımsızlığı /Bir Desen Defterinin Düşündürdükleri

    Modern Türk Sanatı’nın en önemli temsilcilerinden Cihat Burak’ın 100. Doğum günü nedeniyle Sanat Dünyamız’ın 148. sayısında yayımlanan tıpkıbasım sayfalar, sanatçının Paris’teki ikinci uzun kalış döneminde (1960-64) gerçekleştirdiği bir desen defterinden alındı.

    Sanat Dünyamız / Sayı: 148, Eylül-Ekim 2015 / 104 + 24 Sayfa, 15 TL / Yapı Kredi Yayınları

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow