hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yılmaz Güney'in kitapları yayınlanıyor

    Yılmaz Güneyin kitapları yayınlanıyor
    expand

    Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden Yılmaz Güney’in kitapları 2017 yılının ilk ayında okuyucularla buluşacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yönetmenliği ve oyunculuğu ile tanınan Yılmaz Güney’in roman, senaryo, şiir, öykü ve edebiyat dışı eserlerini bir araya getiren İthaki Yayınları onun yazar yönünü gözler önüne sermeye hazırlanıyor.

    7 -15 Ocak 2017 tarihleri arasında düzenlenecek Çukurova 10. Kitap Fuarı’nda, Yılmaz Güney kitapları yıllar sonra ilk kez kendi memleketinde ilk olarak okurlarıyla buluşacak. İthaki Yayınları, Yılmaz Güney yapıtlarından ilk olarak Ocak 2017’de ‘Boynu Bükük Öldüler’ isimli romanını ve ‘Umut’ isimli senaryosunu yayımlayacak.

    Çukurova 10. Kitap Fuarı’nda 7 Ocak 2017 Cumartesi günü Fatoş Güney’in konuşmacı olarak katılacağı “Yılmaz Güney’in özlediği, düşlediği şehir: Adana / Umut filminin serüveni” başlıklı bir de söyleşi düzenlenecek.

    Boynu bükük öldüler
    Yılmaz Güney, ‘Boynu Bükük Öldüler’ kitabını Nevşehir Cezaevi’nde 1961 – 1962 yılları arasında kaleme almıştı. “Anlattığım insanları tanıyordum, biliyordum ve onları anımsarken gerçekçi ve içten olmaya çalışıyordum” diye yazacaktı kitabın sonradan kaleme aldığı önsözüne. Nevşehir Cezaevi’nde siyasiler koğuşunun en dip köşesinde, rutubetli bir duvara komşu bir ranzada, geceli gündüzlü on altı aylık çalışmanın ürünü oldu ‘Boynu Bükük Öldüler’. Yılmaz Güney, ilk Orhan Kemal Roman Armağanı ödülünü aldı bu eseriyle. Cezaevi yıllarını daha sonra, “ İşçi sınıfının kaçınılmaz ittifaklarını, özellikle de köylülüğün devrim süreci içindeki doğru yerini bilmiyordum” diyerek açıklayacak, ancak diye şerh düşecekti notlarına: “Anlattığım insanları tanıyordum, biliyordum ve onları anımsarken gerçekçi ve içten olmaya çalışıyordum.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Umut
    İthaki Yayınları’ndan çıkacak Yılmaz Güney eserlerinden birisi de ‘Umut’filminin senaryosu. Adana Film Festivali’nden ödülle dönmüş, ne yazık ki Türkiye’de kendine bir yol bulamamıştı senaryosu. “Herkesin özlediği, düşlerini kurduğu bir şehir vardır. Ben Adana’yı severim. İşte orada, Adana’da, sevdiğim insanlar yaşar...” dediği şehirde, Adana’da, kendinden insanların arasında çeker filmini Yılmaz Güney.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow