Çoğu kişi bu olayı bilmiyor! Seneler Önce Kadir İnanır Hülya Avşar'ı ölümden kurtarmış
Türk sinemasının unutulmaz ismi Kadir İnanır, sadece beyazperdede canlandırdığı karakterlerle değil, sette yaşanan gerçek bir kahramanlık olayıyla da hafızalara kazındı. 77 yaşında hayatını kaybeden usta oyuncunun cesareti, 42 yıl önce Hülya Avşar’ın hayatını kurtardığı o olayla gün yüzüne çıktı.
1984 yılı… Henüz kariyerinin başlarında olan Hülya Avşar ve Kadir İnanır, Osman Seden’in yönettiği Yabancı filminin setindedir. İnanır, filmde ‘İmrahorlu Kadir’ karakterini, Avşar ise ‘Hülya’yı canlandırmaktadır.
Sahne gereği, filmdeki nikahlarından çıkan ikili el ele tutuşmuş, yeni hayatlarına doğru koşuyordur. Ama bu sahne, beklenmedik bir kaza ile gerçek bir felaketin eşiğine gelir.
Sahnedeki vurulma efekti, uzaktan kumandalı fünyelerle yapılacaktır. Ancak patlayıcıyı hazırlayan görevli barutu fazla koyunca, kırmızı boya torbası Hülya Avşar’ın karnına da zarar verir. Gerçekte bir kurşun yoktur; ama patlamanın şiddeti, Avşar’ın bağırsaklarının bir kısmının dışarı çıkmasına yol açar. Sahne biter bitmez İnanır durumu fark eder ve soğukkanlılığıyla hareket eder.
Hülya Avşar’ın bağırsaklarını elleriyle nazikçe içeri iten İnanır, tampon görevi görmesini sağlar. Ardından onu kucaklayarak en yakın hastaneye götürür. Doktorlar, eğer İnanır bu müdahaleyi yapmasaydı, Avşar’ın hayatını kaybedebileceğini belirtmiştir.
O anın şokunu ve sette yaşanan paniği yıllar sonra da hatırlayan Hülya Avşar, karnındaki izleri saklamak için dövme yaptırmıştır. O sahne, sinema tarihinin perde arkasındaki en dikkat çekici ve gerçekçi kahramanlık hikâyelerinden biri olarak anılmaya devam ediyor.
Kadir İnanır, setin ötesinde de bir kahramandı; sadece rol gereği değil, gerçek hayatta da insan hayatını önceliklendiren bir karakter sergiledi. Bu olay, onun sadece bir efsane oyuncu olmadığını, aynı zamanda cesareti ve soğukkanlılığıyla da iz bıraktığını gösteriyor.