hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2020 yılında otomobil için ÖTV indirimi olur mu?

    2020 yılında otomobil için ÖTV indirimi olur mu
    expand
    KAYNAKAli Yavuz Şahin

    Şu aralar sıfır otomobil fiyatları hatırı sayılır oranda arttı. Hatta bununla birlikte 2. el otomobil pazarındaki araçlar da cep yakmaya başladı. Hal böyle olunca kullanıcılarda 2020 için otomobil pazarında ÖTV indirimi olur mu beklentisi doğdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şu aralar sıfır otomobillerin fiyatı 100.000 TL’ye dayanmış durumda. Yani sıfır bir araç satın almak isteyenler piyasadaki en ucuz benzinli, manuel otomobili seçseler bile 100.000 TL civarında bir meblağı gözden çıkarmak zorundalar. Geçtiğimiz yıl sıfır otomobil fiyatları bir ara 70.000 TL seviyelerine kadar gerilemişti. Fakat sona eren ÖTV indirimi ve 2020 model araçların satışa sunulmasıyla birlikte fiyat baremi de artmış oldu.

    ÖTV indirimi satışları arttırmıştı

    2018’in Ağustos ayında döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar en çok da otomotiv sektörünü etkilemişti. Bir anda artan fiyatlar ve beraberinde kredi faizlerinin de artması, sıfır otomobil satışlarını durma noktasına getirmişti.
    Şunu belirtmek gerekiyor. Ülkemizde direkt olarak peşin para sayarak otomobil alan kişi sayısı hayli sınırlı. Genel olarak alıcılar belli bir kısmını nakit öderken, geri kalan bölüm için de kredi kullanıyorlar. Dolayısıyla fiyat ve kredilerin eş zamanlı bir şekilde artması sıfır otomobil almayı bir anda imkansız hale getirmişti.

    2018’in sonlarına doğru gelen ÖTV indirimi ile fiyatlar biraz daha makul seviyelere gerilemiş ve satışlar az da olsa artmıştı. 3’er aylık paketler şekilde duyurulan ÖTV indirimleri 2019 Temmuz’una kadar devam etti. Haziran sonunda ÖTV indiriminin bir kez daha uzatılması bekleniyordu fakat bu gerçekleşmedi. Nitekim indirimin bitmesiyle birlikte fiyatlar da artmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÖTV indirimi olur mu?

    Peki gerçekten de önümüzdeki dönemde ÖTV tarafında bir indirim gelebilir mi? Şimdi bu soruyu masaya yatıracağız.

    Öncelikli olarak şunu belirtmemiz gerekiyor. ÖTV indirimini tetikleyen temel unsur sıfır otomobil satışlarındaki düşüş oluyor. Bu düşüş sonucunda satışların artması için belli süreli başlatılan indirimler, kullanıcıları sıfır araç almaya teşvik ediyor.

    Dolayısıyla 2020 yılında otomobil satışları bir önceki yılın aynı dönemine oranla çok aşağılara düşerse ÖTV indirimi kaçınılmaz olabilir.

    Sektörü yakından takip edenlerin de bildiği üzere ODD her ay otomobil satışlarına ilişkin raporlar yayınlıyor. Nitekim önümüzdeki Şubat ayının başlarında da 2020’nin ilk raporu kamuoyu ile paylaşılacak. Dolayısıyla bu raporda otomobil satışlarının ne derece artıp, azaldığını görmüş olacağız.

    Şimdilik ufukta indirim yok

    Hali hazırda 2020 yılında otomobil için ÖTV indirimi olur mu sorusunun yanıtı belirsiz. Az önce de belirttiğimiz üzere, yayınlanan birkaç rapordan sonra bu konu hakkında yorum yapmak daha kolay olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olası bir ÖTV indirimi ile birlikte sadece sıfır araçların fiyatı değil, aynı zamanda 2. el otomobil pazarındaki fiyatların da düşmesini bekleyebiliriz. Malum şu aralar 2. el otomobillerin fiyatı iyiden iyiye şişmiş durumda. Zira bu durumu daha önce yazdığımız bazı makaleler ile birlikte siz okurlarımızla paylaşmıştık. Dilerseniz bu makalelere aşağıdan göz atabilirsiniz.

    Sonuç olarak şimdilik bir indirimin söz konusu olmadığını söyleyebiliriz. En iyisi indirim için bir süre daha beklemek olacak. Keza fiyatların şu anki mevcut hallerinden çok da yukarı gitmesi beklenmiyor. Elbette yine de şu aralar otomobil alma düşünceniz varsa, çok fazla ertelememenizi tavsiye ederiz. Yine de tercih sizin.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow