hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elektrikli araçlara özel lastik

    Elektrikli araçlara özel lastik
    expand
    KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

    Yuvarlanma direnci, kilometre performansı ve araç içi gürültüyü merkezine alan e-mobilite, lastik üreticilerinin lastik geliştirme faaliyetlerini de dönüştürüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tesla, Volkswagen, Mercedes-Benz, Porsche, Ford, Asyalı otomobil üreticileri Kia ve BYD gibi dünyanın önde gelen araba üreticileri elektrikli araçlarında orijinal ekipman olarak Continental'i tercih etmeye başladı. Marka yeni atılımıyla dünyanın en yüksek hacimli 10 elektrikli araç üreticisinden 7’sine lastik tedarik ediyor. Continental Orijinal Ekipman Lastikleri Müdürü David O’Donnell “Bilmeniz gereken ilk şey, elektrikli araçlar için tek tip bir lastiğin olmadığıdır. Çünkü artık neredeyse tüm binek araç segmentlerinde ve toplu taşımada elektrikli modeller yerlerini aldı. Sadece belirli sürüş türleri değil, çok farklı kullanım alanları için de lastikler geliştiriyoruz. Lastik geliştirmenin hedefi, güvenlik, verimlilik ve konforu mümkün olan en iyi şekilde bir araya getirmektir” dedi.

    Ağırlık sorununa karşı yük kapasitesi

    Batarya ünitelerinin aracın ağırlığını artırması gibi nedenlerle lastiklerden beklentiler de değişiyor. Artan ağırlığı taşıyabilecek lastiklerin seçilmesi özellikle önemli hale geliyor. 2021 yılından bu yana Continental, yeni HL yük endeksli ilk binek lastiğini üretiyor. Bu lastikler aynı şişirme basıncında, daha önceden yaygın olan XL standardına göre yüzde 10'a kadar daha yüksek bir yük kapasitesine sahip. Bu, dar lastiklerin de ağır yükler taşıyabileceği anlamına geliyor.

    Elektrikli araba kullananlar tek batarya şarjıyla ne kadar yol alabileceğini merak ediyor. Bu durum batarya kapasitesi, motor enerji verimliliği ve sürüş tarzına bağlı olsa da, lastiklerin rolü de önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Daha iyi enerji verimliliği elektrikli araçlarda daha uzun menzil sağlıyor; içten yanmalı motorlarda ise daha düşük yakıt tüketimine, dolayısıyla daha düşük CO2 emisyonuna yol açıyor. Yuvarlanma direnci 1 kg/t azaldığında elektrikli aracın menzili yaklaşık yüzde 3-4 oranında artıyor. Lastik mühendisleri, ek menzil yaratmak için uzun yıllardır özellikle yuvarlanma direnci üzerine çalışıyorlar. Continental mühendisleri son olarak, tasarım çalışmaları sayesinde, Ford için özel olarak geliştirilen EcoContact 6'nın yuvarlanma direncini, AB lastik etiketi A sınıfı standardının yüzde 15 üzerinde olacak şekilde iyileştirmeyi başardılar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow