hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fiyat artışları kiralamaya yöneltiyor

    Fiyat artışları kiralamaya yöneltiyor
    expand
    KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

    Son aylarda araç fiyatlarında, ÖTV ve kur artışlarıyla nedeniyle gerçekleşen zamlar başta KOBİ’ler olmak üzere birçok kesimi operasyonel kiralamaya yöneltmeye başladı. Günlük kiralamada ise bu yıl ülkemizde yüzde 14 büyüme bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de gerek operasyonel (filo) gerekse günlük (Rent a car) araç kiralama büyüme sürecini hızlandırdı. Özellikle ÖTV ve kur artışları ardından gerçekleşen zamlar sıfır km araç almayı zorlaştırıyor. Ford Fiesta, Renault Clio gibi küçük (B) sınıf otomobillerin fiyatları bile 65 bin TL’lerden başlayıp 100 bin TL’lere uzanırken kompakt SUV’lar 95 bin TL’lerden başlayıp 150 bin TL’lere kadar gidebiliyor. Operasyonel kiralama yöntemi işletmelere ve bireylere kaynakları verimli kullanma adına iyi bir alternatif olurken birçok riski de bertaraf etme imkanı da sunduğundan yoğun talep görmeye başladı. DRD Filo Kiralama’nın sunduğu “Onecar” bireysel araç kiralama uygulaması da kısa sürede 4 bin adetleri aşmış durumda. Yani artık bireyler de otomobil almaktan kiralamaya dönüyor.

    MTV ZAMMI MALİYETİ ARTIRIYOR

    TOKKDER (Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği) Geel Koordinatörü Tolga Özgül 2017 ilk yarısında operasyonel kiralama sektörünün Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 20,5’i olan yaklaşık 62 bin 800 adet yeni aracı filosuna kattığına dikkat çekti. 2017 ilk yarısında yaklaşık 5 milyar 87 milyon TL yeni araç yatırımı yapan sektörün aktif büyüklüğü 24.6 milyar milyon TL’yi aşarken filosundaki araç sayısı ise 337 bin 500 oldu. Sektörün bu yıl da yüzde 10-12 büyüyeceğini öngören Özgül şunları kaydetti:
    “Daralan ekonomik aktiviteye rağmen özellikle sıfır araç fiyatlarındaki artış ve filo kiralamanın verimlilik adına sunduğu birçok avantaj firmaları satın alma yerine kiralamaya yönlendiriyor. Otomobillerin toplam sahip olma maliyetini oluşturan kalemlerin herhangi birindeki önemli bir artış kiralamaya olan talebi artırıcı etki yapıyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne yapılan son zam da otomobillerin sahip olma maliyetini arttıracak önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bu çerçevede, işletmeler maliyetlerini daha etkin yönetmek ve araç sahipliği ile üzerlerinde oluşan riskleri devretmek için operasyonel kiralamaya daha fazla yönelecek. Benzer bir durum şu anda çok küçük hacimlerde de olsa bireysel kiralamalarda da yaşanacak.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GÜNLÜK KİRALAMA TOPARLADI

    Özgül , yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği ile ticari araçların kiralanmasının mümkün olması durumunda sektörün işletmelerin verimliğine ve ülke ekonomisine katkısının daha da artacağını dile getirdi. Günlük kiralama aktiviteleri ise geçen yıla oranla ilk 9 ayda daha verimli bir tablo çizdi . Saatlik araç kiralama hizmeti de önemli bir seçenek olmaya başlarken kongre ve spor etkinlikleri ile ilgili organizasyonların ülkemizde daha sık yapılıyor olması, günlük araç kiralamayı mevsimsel etkilerden kurtardı. Turizmdeki hızlı toparlanmaya rağmen halen arzu edilen seviyelere gelinmediğini söyleyen Tolga Özgül, 2017’de günlük kiralama sektörünün yüzde 13-14 büyümesinin beklendiğini ifade ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow