hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İthalat vergisi motosikleti daraltıyor

    İthalat vergisi motosikleti daraltıyor
    expand
    KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

    Motosiklet pazar talebi, liste fiyatına gelen ek ithalat vergisinin yansımasından dolayı yavaşlayacak.Yamaha Türkiye Genel Müdürü Masashi Ogawa sektörle ilgili soruları yanıtlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yamaha Türkiye Genel Müdürü Masashi Ogawa döviz kuru artışının üzerine yüzde 20 ithalat vergisinden kaynaklanan ek fiyat artışının satın alma ilgisini azaltacağını söyledi. Ogawa sorularımızı şöyle yanıtladı:

    - Ek ithalat vergisi, sektörün bu yıl daha da gerilemesine sebep olacak mı?

    Motosiklet pazar talebi, liste fiyatına gelen ek ithalat vergisinin yansımasından dolayı yavaşlayacak.
    Türk lirası Euro ve Amerikan Doları’na karşı değer kaybetmeye devam ediyor, bu nedenle Türk Lirası’ndaki ithalat fiyatı artıyor, Türk Lirası’ndaki liste fiyatı artıyor.Söz konusu Türk Lirası fiyat artışının üzerine ithalat vergisinden kaynaklanan ek fiyat artışı, tüketicilerin harcanabilir geliri aynı oranda artmadığı için satın alma ilgisini azaltacaktır.

    -Vergi artışı pazarı nasıl etkiliyor?

    Geçmişe yönelik kayıtlar, vergideki artışın pazarı tahmin edilenden fazla etkilediğini göstermekte. Geçtiğimiz yıllarda pazarda olumsuz etkiye şahit olduk.2006 yılında, Çin modellerinin pazara girmesinden dolayı pazar 390 bin adede ulaştı. Düşük kaliteli modellerin istilasından ötürü hükümet özel tüketim vergisini %8'den %22 ve %37'ye yükseltti. Bunun sonucunda toplam pazar 2007 yılında 190 bin adede geriledi. Başka bir örnekse şöyle: 2011 yılında özel tüketim vergisi %22'den %8'e düştü, bu değişiklik nedeniyle pazar büyümeye başladı. Son yıllarda karşılaştığımız krizler nedeniyle pazar, 2013 yılından itibaren bugüne kadar azalmaya devam ediyor. Bu nedenle yeni ek vergi yine müşterinin bakış açısını etkileyecek. Türk müşteriler, müşterinin harcanabilir gelir seviyesi artmadığından vergi değişiklikleri konusunda çok duyarlılar ve tepkileri hızlı oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İthalat vergisi motosikleti daraltıyor

    2018 İÇİN DAHA KÖTÜMSER

    - Yamaha'nın satışları bu yıl nasıl? Yamaha'nın ve sektörün 2018 yılı için satış tahminleri ne?

    İthalat vergisi artışından önce 2017 yılı için motosiklet talebinin 2016'nın %94'ü olan 130 bin adet seviyesinde olmasını bekliyorduk. (Yılbaşından Haziran’a kadar 73 bin adet, bu da 2016 yılının %96'sı anlamına geliyor.) Yamaha perakende satışının 16 bin adet seviyesinde gerçekleşeceği tahmininde bulunduk. Talebin ve perakende satışın, bu yeni ortam değişikliğinden Ağustos’tan itibaren etkileneceğini, yavaşlayacağını düşünüyoruz.Değişikliğin pazara etkisi henüz net şekilde görünmüyor, ancak ek %10 ila %20 düşüş yaşanabileceğini tahmin ediyoruz. Bu nedenle, mevcut maliyet/fiyat/ harcanabilir gelir dengesi devam ederse 2018 yılı motosiklet talebi 2017 yılına oranla %20 azalabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Yamaha  % 20'lik artışı fiyatlarına nasıl yansıtacak?

    İthalat vergisi hükümete zorunlu bir yükümlülük olduğundan vergiyi ödüyoruz ve bunu satış fiyatına yansıtıyoruz. İthalat vergisini yansıtan yeni fiyatı duyurduk. (+%20) Yeni ithalat vergisi mevzuatı, 11 Eylül'deki gümrük muayenesinden sonra geçerli olacak. 11 Eylül’den önceki süreç için, ek ithalat vergisi olmaksızın gümrük muayenesi gerçekleştirilmiş stoğumuz mevcut.
    Yamaha ve Yamaha bayileri, söz konusu stokları herhangi bir ek ithalat vergisi olmaksızın Ağustos fiyatıyla satmaktalar. Yamaha olarak ek ithalat vergisi uygulanmayan stoğumuzdan mümkün olduğunca artan fiyat olmaksızın tedarik etmeye devam ediyoruz. Düşüncemiz hükümet yönetmeliğini takiben vergiyi eklemek, ancak ek vergi uygulanmamış stoktan daha fazla kazanmak için risk almamak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İthalat vergisi motosikleti daraltıyor

    FRANSA’DA YAMAHA ÜRETİLİYOR

    -Yamaha nerelerde üretiliyor? Avantajınız olacak mı?

    Bu sırada Yamaha'nın Fransa'da bir fabrikası bulunuyor. Avrupa Birliği menşei ülkeler, ek ithalat vergisinin kapsamında değil. Ürünümüzü, ek ithalat vergisi eklemeden Fransa'dan tedarik etmeye devam ediyoruz. Tracer 700, XSR700 ve bazı X-Max serileri Fransa'dan geliyor.

    - Yeni vergi kararı motosiklet yatırımcı ve üreticilerini Türkiye'ye çekecek mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'ye yatırım konusunda çok çeşitli düşünceler var. Bizim durumumuzda, yerel üretime yatırım için öncelikli koşul veya çekiciliğin pazar büyüklüğü, ortamın istikrarlı olması ve yatırım getirisi verimliliği olduğunu düşünüyoruz. Türk pazarının büyüklüğünü ve istikrar seviyesini, giderek çeşitlenen hedef müşteri talebini göz önünde bulundurursak, dünya genelindeki fabrikalarımızdan çok çeşitli ürünler tedarik etmenin en uygun olacağını düşünüyoruz. Yamaha Motor Türkiye, Yamaha Motor Avrupa'nın bir parçası ve Avrupa, Japonya ve Asya’daki Ar-Ge ve fabrika ile sıkı iletişim halindeyiz.
    Yamaha, çok sayıda Türkiye’ye özel modeli getirmek için halihazırda söz konusu dünya genelindeki fabrikalara yatırım yapıyor. YZF-R25, MT-25 ve bazı X-Max serileri gibi…

    MOTOSİKLET POTANSİYELİ BÜYÜK

    -Türkiye'nin motosiklet sektöründeki gelişimi sizce nasıl?
    Türkiye'nin demografik yapısını ele alalım.Türkiye'nin nüfusu yaklaşık 80 milyon ve bu konuda AB'nin en kalabalık ülkesi olan Almanya'ya yakın. Ve Türkiye'nin yaş çan eğrisi, Almanya, İtalya veya İspanya gibi daha mantar şeklindeki, daha yaşlı ülkelere zıt olarak sağlıklı bir çan eğrisi. Bu da önümüzdeki on yıl için Türkiye'deki çalışan nüfusun istikrarlı olacağı, potansiyel motosiklet müşterilerinin bulunacağı anlamına geliyor. Harcanabilir gelirin giderek artması, potansiyel motosiklet müşterisi hacmi ve daha çeşitli müşteri talebi gelecek on yıllarda yalnızca adet değil aynı zamanda değer konusunda motosiklet talebini artıracaktır.

    -.Sektör 2016 yılında nasıldı? Son dönemde durum nedir?

    2016 yılı motosiklet talebi 144 bin adetti. 2015 yılı talebi 165 bin birimken, çalkantılı ortam nedeniyle %87 oranında düşüş yaşandı. Düşüşün büyük bölümü, küçük cc’li modellerden kaynaklandı.
    2017 yılı için motosiklet talebinin, 2016'nın %94'ü olan 130 bin adet seviyesinde olmasını bekliyorduk.
    (Yıl başından Haziran’a kadar 73 bin adet, bu da 2016 yılının %96'sı anlamına geliyor)
    Ve bu tahmin ek ithalat vergisinden önce yapılmıştı. Talebin ve perakende satışın, bu yeni ortam değişikliğinden Ağustos’tan itibaren etkileneceğini, yavaşlayacağını düşünüyoruz.
    Değişikliğin pazara etkisi henüz net şekilde görünmüyor.

    İthalat vergisi motosikleti daraltıyor

    -Hükümetten sektöre ilişkin beklentileriniz neler?

    İdeal bir dünyada, tüketici için daha uygun fiyatlı motosiklet ürünlerinin markasına bakılmaksızın, en azından AB ülkeleriyle aynı vergi seviyesine gelecek şekilde ithalat vergileri, özel tüketim vergileri dahil tüm vergilerin kaldırılması bir hayal olabilir. Bununla beraber beklentilerimiz gerçekçi olmalıdır.

    -Sektör ve Yamaha, bu ithalat vergisini düşürmek için görüşmeler gerçekleştirmeyi planlıyor mu?

    İthalat vergisi hükümetin kararıdır, bir ithalatçının eleştirisine açık bir konu değil.
    Ancak Yamaha, sanayinin geneline ve daha fazla konuya ilişkin yetkililerle iletişim sürdürmektedir.
    MOTED'in bir üyesi olarak, diğer ithalatçılarla birlikte ithalat vergisi artışına ilişkin olarak hükümet yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirmekteyiz.

    TÜKETİCİ PROFİLLERİNİN DURUMU

    - Türk ve Avrupa pazarlarını karşılaştırabilir misiniz?

    Yamaha Motor Türkiye olarak Yamaha Motor Avrupa’nın bir parçasıyız.Bizim bakış açımıza göre tüketicinin arzu ve ihtiyacı kabaca şu şekilde ikiye ayrılabilir. Günlük kullanım, boş zaman ve eğlence. Günlük kullanım amacı ile motosiklet kullanan tüketici profili ve alışkanlıkları Türkiye’de eşsizdir. Bununla birlikte boş zaman/eğlence amaçlı kullanan tüketicilerin bakış açısı ve satın alma davranışı Avrupa'daki müşteriye çok benzer. Motosiklet aşığı müşteride çok fazla farklılık yok.

    İthalat vergisi motosikleti daraltıyor

    -Türkiye ve Avrupa pazarlarının büyüme oranları açısında karşılaştırabilir misiniz?

    Avrupa Birliği ve Türkiye pazarlarının ortamının arka planı tamamen farkı... Vergi, jeopolitik çevre, sanayinin karşılıklı olması, vb. Avrupa’da en çok satan 5 ülkeye baktığımızda Ocak-Haziran arası %98.
    Avrupa’da en çok satan 5 ülkedeki ekonomik kriz öncesi 1 milyondan fazla olan talep 2013 yılına kadar 0,6 milyona kadar geriledi, ancak 2014 yılında artışa geçti, 2016 yılında 0,7 milyona yakın.
    Türkiye’de motosiklet talebi ve pazarı her yıl dalgalanmakta. Kayıtlı verilere göre, müşteriler ekonomik ortam değişiklikleri nedeniyle satın alma davranışlarını değiştirmekte. Pazar 2013'ten bu yana 185 binden 139 bine geriledi.Talebin ve perakende satışın, Ağustos’tan itibaren bu yeni ithalat vergisinden etkileneceğini, yavaşlayacağını düşünüyoruz.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow