hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kış aylarında trafik kazası riski 6 kat fazla

    Kış aylarında trafik kazası riski 6 kat fazla
    expand
    KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

    Kış aylarında trafik kazası riski yaza göre 6 kat fazla. Dolayısla aracı kışa hazırlamak, maddi ve manevi hasarların önlenmesinde büyük önem taşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de her gün, saatte 27 trafik kazası meydana geliyor. Bu kazalar günde ortalama 5 - 20 kişinin ölümüyle sonuçlanırken, 200’e yakın kişi de yaralanıyor. Yıl bazında değerlendirildiğinde yılda ortalama 5 - 6 bin kişi trafik kazalarında ölüyor ve 100 - 200 bin kişi de yaralanıyor. Bu kazaların yüzde 29’u araca yandan çarpma ya da çarpışma, yüzde 16’sı yayaya çarpma, yüzde 15’i ise aracın yoldan çıkması ile gerçekleşiyor.
    Araç bakımları kaza riskini azaltıyor

    oto bakım ve onarım markası AUTO kİNG Genel Müdürü Engin Atakan, kışın artan trafik kazalarının temelinde buzlanma, olumsuz hava koşullarına bağlı görüş alanının azalması, aracı yolun durumuna göre kullanmamak ve kışa hazırlamamaktan kaynaklandığını söyledi. Kış aylarında kaza riskinin yaza göre 6 kat fazla olduğuna dikkat çeken Atakan, araçların kış aylarına girmeden bakımlarını yaptırmanın, kazalarda 65-75 oranında bir düşüş sağlayacağını belirtti. Kış aylarında araç başına ortalama maddi hasar maliyetinin, parça işçilik dahil olmak üzere 1.295,00 TL + KDV olduğunu söyleyen Atakan, aracı kışa hazırlamanın maddi hasarların önlenmesinde büyük önem taşıdığının altını çizdi.

    Lastiklerden sileceklere kazayı önleyen faktörler

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Atakan "Kışın gerçekleşebilecek kazaları önlemek için araç lastiği değişiminin ve fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyel ile motorun yağ bakımının zamanında ve eksiksiz yapılması şart. Ayrıca, radyatörlere ve cam suyuna antifriz koymayı unutmamalı. Balatalar, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemi, kısaca araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek kışa hazır hale getirilmeli” diye konuştu. Atakan şöyle devam etti:

    "Aracınızı kışa hazırlamak için lastik değişimi yapmaya, silecekleri yenilemeye, aküyü kontrol ettirmeye ve frenlerin bakımını yaptırmaya öncelik vermelisiniz. Yağışlı bir günde araç kullandığınızda iyi çalışmayan, yıpranmış silecekler sizi zor durumda bırakabilir. Yıpranmış silecekleri değiştirmeniz ve silecek suyunu da antifriz ilavesiyle soğuk havalara hazırlamanız gerekir. Soğuk havalar aracınızın akü kapasitesini de etkiler. Akünün, akü kablolarının, kutup başlarının ve akü sıvısının detaylı şekilde gözden geçirilmesi gerekir. Farların kontrolünün yapılması ve motor suyuna bakılması da büyük önem taşıyor. Elbette, tüm bunları tamamladıktan sonra kasko ve trafik sigortanızı da yaptırdığınızdan emin olun.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow