hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    LPG'lilerde "sızdırmazlık raporu" olmaması ağır kusur sayılmıyor

    LPGlilerde sızdırmazlık raporu olmaması ağır kusur sayılmıyor
    expand

    LPG’li aracın yanması sonrasında MMO’dan açıklama: Ne ilk ne de son olacak!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Antalya’da  gece yarısı  LPG’li bir aracın bilinmeyen bir nedenle yanmasının ardından MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu açıklama yaptı.Hamamcıoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın LPG’li araçlarda gaz sızdırmazlık ve montaj raporu alma zorunluluğunu ortadan kaldıran düzenlemesinin ardından Makina Mühendisleri Odası olarak birçok kez trafikteki LPG’li araç tehdidine karşı uyarılarda bulunduklarını ifade ederek, “Bu ne ilk, ne de son olacak” dedi.

    DENETİMSİZLİĞİN SONUCU


    Antalya’da 30 Haziran 2017 günü de LPG’li bir aracın kaza sonrası patladığını hatırlatan Hamamcıoğlu, “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 11 Nisan 2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yaptığı yetki devriyle; “LPG’ye dönüştürülen araçların son kontrolleriyle birlikte montaj tespit raporları” MMO tarafından düzenlenmeye başlanmıştı ve bu tarihten sonra piyasa denetimi tamamen sağlanmıştı. Ancak 2012-2017 yılları arasında "Gaz Sızdırmazlık Raporu" bulunmamasının "ağır kusur"dan "hafif kusur"a dönüştürülmesiyle araçlardaki güvenlik ne yazık ki yavaş yavaş ortadan kalktı. Antalya’da dün akşam yaşanan olay da açıkça bunun bir göstergesi. Dün yanan aracın Antalya şube kayıtlarına göre en son 2010 yılında LPG Sızdırmazlık raporu aldığı, tekrar LPG sızdırmazlık raporu alması gereken 2012 yılı ve sonraki dönemlerde ise Bakanlığın o dönemde yayınladığı genelge nedeniyle "Gaz Sızdırmazlık Raporu" almadığı görülüyor. Dolayısıyla yaşadığımız bu olay denetimsizliğin sonucu olarak yaşanmıştır” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OLASI FACİALARIN HABERCİSİ

    Son yapılan düzenlemeyle denetimin tamamen ortadan kalktığını aktaran Hamamcıoğlu, “LPG'li ve LPG dönüşümü yeni yapılacak araçlar için araç muayenesi öncesinde Makina Mühendisleri Odası'ndan (MMO) gaz sızdırmazlık ve montaj raporu alma zorunluluğu vardı ancak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı LPG’li araçlarda denetim ve kontrolü sektörde faaliyet gösteren firmalara bıraktı. Antalya’da 30 Haziran ve 18 Ağustos tarihlerinde yaşadığımız LPG’li aracın patladığı ve yandığı bu kazalar, ilerleyen günlerde yaşanabilecek olası faciaların da habercisi niteliğindedir. Tek tesellimiz bu iki olayda da can kaybı yaşanmaması. Umuyoruz ki bu tür olaylarla tekrar tekrar karşılaşmayız ancak denetimin olmadığı bir ortamda kazaların ve can kayıplarının yaşanmaması ne yazık ki mümkün değil” dedi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow