hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Motosiklet satışlarında gerçek büyüme 2023’te yaşanabilir

    Motosiklet satışlarında gerçek büyüme 2023’te yaşanabilir
    expand
    KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

    Sektör çip sorunlarının aşılmasıyla gerçek büyümenin 2023’te yaşanabileceğini belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2021’de bireysel kullanım ve e-ticaret firmalarının talebi ile Türkiye’deki motosiklet pazarı yüzde 22,8 büyümüştü. B sınıfı ehliyetle kullanılabilen 0-50cc ve elektrikli motosikletlere kolay ulaşılabiliyor olması nedeniyle bu araçlara talep ise yüzde 64 arttı. Bu segmenti daha çok ilk kez motosiklet alanlar tercih etti. 2020 yılında pandemi ile başlayan bu eğilim ile 250 bin yeni kullanıcı motosiklet ile ilk kez motosiklet ile tanışmıştı. Diğer bir artış ise e-ticarete gerçekleşti. Özellikle 100-125cc aralığındaki motosikletlerde talep 2021’de yüzde 67 arttı.

    İlk 4 aydaki büyüme

    2022 ilk 4 ayında ise motosiklet satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 41 büyüdü. MOTED (Motosiklet Endüstrisi Derneği) Başkanı Başarı Erbaş 2022’de çip krizi, Ukranya savaşı ve Çin de başlayan kısmi kapanmalar nedeniyle ürün tedarikinde önemli ölçüde sorunlar yaşanmasına rağmen sektörün büyümeye devam ettiğine dikkat çekti. Erbaş, ”Bu sorunların 2022’de devam edeceğini ancak gelecek yıl sorunun ortadan kalkacağını ve gerçek büyümenin 2023 yılında artarak devam edeceğini umuyoruz” dedi. Özellikle B sınıfı ehliyetle kullanılması ve motorlu taşıt vergi yükü olmaması sebebiyle 50cc motor hacme kadar motosikletlerin tercih edildiğini de kaldeden Erbaş ,”Göreceli olarak diğer motosikletlere göre ucuz ve kolay ulaşılıyor olmasının getirdiği kolaylık ile pazara yeni kullanıcıların katılması sağlandı. Tüm bu unsurları ele aldığınızda son iki yıl içinde 250 bin tekil yeni kullanıcının motosikleti tercih etmesi yadırganamaz” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fiyatlar 100 bin TL arttı

    Döviz kuru ve navlunlardaki önemli artış nedeni ile motosiklet fiyatlarının yükseldiğine dikkat çeken Erbaş, “ En ucuz ürün 35 bin TL bir üst halk tipi olan 125cc ye kadar olan araçlar ise 50 ila 100 bin TL aralığına yükseldi. Fakat benzin fiyatlarındaki aşırı artış ve otomobil fiyatlarındaki yükselişinde motosiklete olan talebin artmasını tetikledi. Kentleşmenin hızla artması, motosikleti artık önemli bir ulaşım alternatifi haline geldi. En yaygın kurye ulaşım aracının motosiklet olması sektörün büyümesinde rol alan en önemli etkenlerden birisi. Özellikle salgın döneminde ticari kullanım için kullanılan motosiklet sayısında önemli artışlar yaşandı.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow