hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Otomotivde nisanda en büyük durgunluk yaşanabilir

    Otomotivde nisanda en büyük durgunluk yaşanabilir
    expand
    KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

    OYDER koronavirüs önlemleri nedeniyle nisan ayının en büyük durgunluğun yaşanacağı ay olmasını bekliyor. Marka distribütörleri, kiralamacılar ve bayiler salgın için önlem alıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı (OYDER) Murat Şahsuvaroğlu, otomotiv sektöründe 2020 yılı başından bu yana talebin arzdan fazla olduğu bir dönem yaşandığını ancak koronavirüs önlemleri nedeniyle nisan ayının en büyük durgunluğunun yaşanacağı ay olmasını beklediklerini söyledi. Şahsuvaroğlu, yılın ilk 3 ayındaki satışların önceden yapıldığını belirterek "Mart ayı dahil eski satışların teslimatları halen devam ediyor. Ancak Mart ayının 3. haftasından itibaren satışlar neredeyse durma noktasına geldi, servis hizmetleri de önemli ölçüde zayıflamış durumda. Servis girişlerindeki daralma mart ayının 3. haftasında yüzde 50-60’lara ulaştı. Muhtemelen Nisan ayında en büyük durgunluğu yaşamış olacağız, satışlar ve bağlantılar büyük ölçüde duracaktır” dedi.

    Otomobil üretimi durdu

    Markaların gerek satış gerekse diğer hedefleri gözden geçirmesi gerektiğini de söyleyen Şahsuvaroğlu “Dünyada ve Türkiye’de bazı otomotiv markaları üretimlerini 2-3 hafta süre ile durdurma kararı aldı. Bu elbette ana sanayiye tedarik yapan diğer üreticileri de etkiledi. Çin’de yaşanan satış kaybının en az 3 milyon adet olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca Çin hem markaların üretim bantlarına parça üreten hem de dünyaya yedek parça tedariği yapan bir ülke olarak genel üretime de önemli sıkıntılar yaratmış oldu. 3 haftalık ara demek son derece önemli bir üretim adedinin kaybı olacak demektir. Aynı şekilde satışlar da düştüğünden dolayı mevcut stokların eritilmesi için farklı yöntemler devreye alınacaktır” diye konuştu. Şahsuvaroğlu şunları söyledi;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Geçen hafta Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan Ekonomiyi Koruma Kalkanı Paketi ve dün Kamu Bankaları tarafından açıklanan destekler iş dünyasının şu aşamada bekledikleri destekleri içeriyor. Ancak bu sürecin bilinmezliği göz önünde bulundurularak desteklerin devam ettirilmesi veya yeni önlemlerin alınması gerekebilir. En önemli konular ele alınmış durumda. İşçi çıkartılmaması için verilen destekleri önemli buluyorum. İşletmelerin personel giderlerini ödeyebilecekleri imkanların yaratılması iş sahipleri için en kritik konulardan biri. Yine oluşacak vergilerin bir kısmının 6 ay ötelenmesi ve kredilerde yaşanacak sorunlar için alınan önlemler iş dünyasının beklentilerini karşılayacak düzeydedir. Bu destekler olmasaydı 2 ay sonra birçok meslektaşım şirketlerini kapatma noktasına gelirdi. Bu sürecin hem reel sektör hem de kamu ve hükümet tarafından hassasiyetle takip edilmesi, karşılıklı işbirliği ve tüm tarafların elini taşın altına koyması ile atlatılabilecektir.”

    “Bayiler ayakta kalmaya gayret ediyorlar”

    Şahsuvaroğlu, 2018 Ağustos ayında yaşanan kur atakları sonrası hükümetin otomotiv sektörüne yönelik birçok desteği hayata geçirdiğini de hatırlatarak şöyle konuştu;

    “Gerek ÖTV ve KDV indirimleri, gerekse Hurda Araç Teşvikleri hayata geçirilmişti. Ancak özellikle 2019 Temmuz ayından sonra Merkez Bankası’nın aldığı faiz indirimleri kararları ve taşıt kredileri faizlerinde yaşanan düşüşler ekonomi çarklarını yeniden hızlandırmış ve işlemeye başlatmıştır. Ancak 2018 Ağustos ayından bu yana yaşanan sürece baktığımızda Otomotiv Yetkili Satıcıları önemli ölçüde sermaye kayıpları yaşadılar. Meslektaşlarımın Bankacılık sistemi üzerinde özellikle ticari kredilerinde yaşadıkları sorunlar, kredi limitlerinin dondurulması veya iptal edilmesi, teminatlarda yaşanan sorunlar ciddi manada iş yapma imkanlarımızı sınırlandırmıştı. Ancak şunu söylemeden geçmek istemiyorum tüm reel sektör işverenleri olarak kamu bankalarımıza teşekkür ediyoruz. Bu zor dönemde aldıkları tedbirler ve sektörlerin yanında olarak yaptıkları uygulamalar ile bizlere ne kadar önemli bir görevleri olduklarını gösterdi. Bayilerimiz şu aşamada hala tüm birikimlerini işlerine yatırarak ayakta kalmaya gayret ediyorlar. Yeni destek paketleri de bizi bir süre daha ayakta tutmaya yardımcı olacaktır.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Pazar tahmini yapmak çok zor”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OYDER Başkanı Şahsuvaroğlu, 2020 yılının başında sektörün yıllık satış beklentisinin 600-650 bin adetler seviyelerinde olduğunu da sözlerine ekleyerek “Bir ay öncesine kadar 700 bin adedi dahi görme ihtimali olduğunu paylaşıyorduk. Ancak içinden geçtiğimiz sürecin bilinmezliği şu aşamada yeni bir tahmin yapmamızı engelliyor. 2-3 ay hiç iş yapamayabilir ama süreç bittikten sonra yoğun bir iş potansiyeline de geçebiliriz. Bir tahmin yapmak pek mümkün değil. Tüm meslektaşlarıma elbirliği ile bu zor süreci de atlatacağımıza inandığımı belirtmek istiyorum. İşlerimize, personelimize ve müşterilerimize sahip çıkalım” dedi.

    ALJ işten çıkarmayacak

    ALJ Türkiye ve Toyota Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ali Haydar Bozkurt, grup ve bayi çalışanlarıyla online bir toplantı gerçekleştirdi. ALJ Türkiye çalışanları, bayi sahipleri ve bayi çalışanlarının internet üzerinden online olarak izlediği yayında, Bozkurt gündemdeki gelişmeleri değerlendirerek, COVID-19 salgını, salgının ekonomi ve iş üzerindeki etkilerini anlattı. Bu 100 yılda bir gerçekleşen bir olay. Bunu dünyanın kurtuluş savaşı olarak gördüklerini ifade eden Bozkurt, ALJ grup olarak başta grup çalışanları ve aileleri, sonrasında temasta olunan müşteri ve üçüncü kişilerin güvenliği için alınan önlemlerden bahsetti. Bir kısım çalışanın home ofis çalışmaya yöneltildiğini, işin doğası gereği fiziksel olarak yapılması gereken işler için de, işyerinde alınan önlemlerden bahseden Bozkurt, şu anda satış ve kar etmek gibi hedefleri tamamen geri plana attıklarını, şu anda sadece müşterilerin mağdur olmaması için en temel hizmetleri mevcut şartlar altında devam ettirmeye çalıştıklarını söyledi. ALJ Türkiye grup şirketleri bünyesinde yaklaşık 500 bordrolu, taşeron ve hizmet veren firmalarla yaklaşık 900-1.000 kişilik bir ekibin sorumluluğunu taşıdıklarını da sözlerine ekleyen Bozkurt “Bu süreçte birinci sosyal sorumluluğumuz, devlete ve millete destek olmaktır. Her kurum kendi gücüne göre bu sürece destek vermelidir. Biz de, tüm çalışanlarımız ile birlikte iş partnerlerimizin de ödemelerini sene sonuna kadar yapacak şekilde planlamalarımızı yaptık. Bu süreçte kimseyi işten çıkartmayacağımız gibi, kimseyi zorunlu izne göndermeyeceğiz veya ücretsiz izin kullanmaya da zorlamayacağız“ şeklinde konuştu.

    Ertelenmiş talepten dolayı ciddi artışlar olacak

    “Geçirilmekte olan bu zorlu süreçte bayi sahiplerine, çalışanlarına sonuna kadar sahip çıkmaları konusunda da çağrıda bulunan Bozkurt şunları dile getirdi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “En büyük fedakarlığı şu anda bayi çalışanlarımız yapıyor. Risk grubu olarak en yüksek konumdalar. Biz bu fedakarlıkları unutmayacağız. Lütfen planlamalarınızı yaparken, yarın sokağa çıkma yasağı ilan edilse ve işletmelerimizin kapısını kapatıp eve gitmemiz gerekse dahi, dayanabileceğiniz en uzun süre çalışanlarınızın ücretlerini ödeyebilecek şekilde planlamanızı yapınız. Ticarette kar ve zarar kardeştir. Önemli olan çalışanlarımız ile birlikte bu süreci sağ salim geçirmek olmalıdır. Yarın bu durum düzeldiğinde; kayıpları telafi edebileceğiz. Ülkemizde son 2 senelik ertelenen talep vardı. Üzerine bu sürecin talebi de bindiğinde, pazarda çok ciddi artışlar olacaktır. Ancak dünya genelinde de ertelenen bir talep olduğunu düşünürsek bu iş ortadan kalktığı anda satış ve servislerde patlama olacağını gözlemlemek çok zor değil. O gün geldiğinde de, tecrübeli elemanlara ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca, yıllardır birlikte çalıştığınız bu arkadaşlara ve onların ailelerine karşı sorumluluklarınız olduğunu da hatırlatmak isterim.”

    2. elde durgunluk

    Otomerkezi.net'in CEO'su Muhammed Ali Karakaş, son günlerde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de tehdit eden virüs salgınının, ikinci el pazarına etkileri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Konu ile ilgili olarak bilim insanlarının dahi öngöremediği belirsiz bir durum olduğunu ve dünya genelinde de gerçek anlamda salgını atlatmış bir ülke olmadığını belirten Karakaş, " İkinci el araç pazarında, virüs salgınının sektörü durma noktasına getirdiğini görüyoruz. Sıfır kilometre tarafında üretimler durdu, döviz arttı; bu sebeplerden ötürü ikinci elde araçlar değer kaybetmez. Fakat araç satın alma eğilimi sıfıra yakın bir durumda. İnsanlar evlerinden çıkamıyor. Toparlanmayla beraber ikinci elde de fiyatlanma yapılır. Şu anda belli bir piyasa yok, yazılan-çizilen fiyatlar, ancak vatandaşımız araç almaya başlayınca gerçekliğe kavuşabilir. Araçların fiyatları düşmeyecektir, satışlar duracak fakat fiyatlar stabil kalacaktır. Haziran ayına kadar ikinci elde ciddi bir durgunluk söz konusu olacağını, yaz aylarına girişle birlikte hem ikinci el hem de sıfır kilometre araç pazarının tekrar canlanacağını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

    Markalardan dezenfeksiyon önlemleri

    Anadolu Grubu’nun otomotiv markalarından Kia, COVID-19 salgını kapsamında hijyen önlemlerini arttırarak Türkiye genelindeki yetkili satış noktaları ve servislerinde, bakteri ve virüslere karşı özel bir dezenfeksiyon işlemi başlattı. KIA, dezenfeksiyon işlemleri kapsamında tüm shoowroomlarını, yol yardım ve test araçlarını, müşteri bekleme alanlarını 1 ile 3 ay arasında bakteri ve virüslere karşı aktif koruma sağlayan, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı nanoclear teknolojisiyle geliştirilen ürünle dezenfekte etti. raç kiralama sektörünün öncü ve yenilikçi markası Garenta, koronavirüse karşı müşterilerini korumak adına önlemlerini aldı.

    MOOV by Garenta İstanbul’daki 1.500 aracını 30 gün boyunca bakteri ve virüslere karşı koruma sağlayan özel bir dezenfeksiyon malzemesiyle temizledi. İzmir’de bulunan 200 aracın ise dezenfekte işlemi bu hafta içerisinde tamamlanacak. Koronavirüse karşı alınan önlemlerle ilgili bilgi veren Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Emre Ayyıldız, “Dünya genelinde yaşanan COVID-19 salgını nedeniyle toplu taşımada yüzde 70’e varan düşüş yaşandı. Aracı olanlar kendi araçlarıyla, olmayanlar ise araç kiralama, paylaşımlı araç gibi farklı alternatiflerle ulaşım ihtiyacını gidermeye çalışıyor. Özellikle toplu taşımaya ciddi bir alternatif oluşturan paylaşımlı araç markamız MOOV by Garenta ile tüketicilerimizin ulaşım ihtiyaçları olduğu her an yanlarındayız. Bu süreçte biz de müşterilerimize karşı olan sorumluluğumuzun bilinciyle araçlarımızı dezenfekte ediyorduk.

    Yeni uygulamaya başladığımız işlemle bugün (24 Mart Salı) İstanbul’daki 1.500 aracımızı bakteri ve virüslere karşı 30 gün boyunca koruma sağlayan özel bir dezenfeksiyon malzemesiyle temizledik. Yarın da (25 Mart Çarşamba) İzmir’deki 200 aracımız için aynı işlemi uygulayacağız. Bu süreçte gece gündüz dezenfekte işleminde çalışan operasyon ekibimize de çok teşekkür ederiz” dedi.

    Ücretsiz teslimat basladı

    Koronavirüs (Covid-19) salgınına yönelik özel önlemler alan Enterprise Türkiye, toplu taşıma kullanmak istemeyen ve kiralama ofislerine gelmek istemeyenler için araçları talep edilen noktaya kadar ücretsiz teslim hizmetiyle getirmeye başladı. Şirket ayrıca, kilometre sınırlamalarını ortadan kaldırdı ve kiralanan araçların şehir içerisinde farklı ofislere ücretsiz olarak bırakılmasının da önünü açtı. Enterprise Türkiye CEO'su Özarslan Tangün, “Halkımız, her türlü toplu taşıma araçlarıyla seyahatlerini büyük ölçüde askıya almış durumda. Bu dönemde kiralama şirketlerine büyük görev düşüyor. Enterprise olarak bu haftadan itibaren, evinden veya iş yerlerinden çıkmak istemeyen müşterilerimiz için ücretsiz teslim hizmetine başladık. Böylece müşterilerimiz hiçbir ekstra ücret ödemeden dilediği noktadan aracını teslim alabilecek ve iade edebilecek” bilgisini verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow