hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Araf Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu Ve Anlamı: Araf Duası Faziletleri Ve Faydaları (Tefsir Ve Diyanet Meali Dinle)

    Araf Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu Ve Anlamı: Araf Duası Faziletleri Ve Faydaları (Tefsir Ve Diyanet Meali Dinle)
    expand

    Enam suresiyle aynı zamanda nazil olan Araf Suresi adını 46. ayet ile 47. ayetten almaktadır. Bu ayetlerde geçen A’raf Cennet ile Cehennem arasında kalan yere verilen isimdir. Aynı tarihsel sürece sahip En’am ve A’raf Suresi aynı şartlar içerisinde inmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peygamberimizin ilahi çağrısının tekrarlandığı bu surede ana konu tevhid inancıdır. Mekkelilere uzun süre nasihatta bulunan Rasulullah aleyhisselam’ın çağrısına karşı Müşriklerin kulaklarını tıkaması ve her hangi bir tesirin meydana gelmemesi nedeniyle aynı çağrı burada da yapılmaktadır. Ayrıca Rasulullah’a başka insanlara yönelmesi de emredilmektedir.

    Araf Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu ve Anlamı

    Mekkeli Müşriklere inatçılıklarının sonunun önceki kavimler gibi olacağı anlatılmaktadır. Araf Suresi nazil olduğu zaman Mekke döneminin sonlarıydı ve Peygamber efendimiz hicret etmek üzereydi. İlerleyen ayetlerde Ehli Kitap muhatap alınmaya başlandı.

    Ehli kitabın göstermelik hareket etmesi ve peygamberlerinin izinden çok şeytanın izinden gittikleri anlatılmaktadır. Özellikle Yahudiler Musa’nın şeriatına uyduklarını iddia ediyorlardı. Ancak durum hiç de böyle değildi. Surenin sonlarına doğru Müslümanların hislerine kapılmaması emredilmektedir.

    Araf Duası Faziletleri ve Faydaları (Tefsir ve Diyanet Meali Dinle)

    İlk on ayette Müslümanların Rasulullah aleyhisselam’ın izinden gitmesi emredilmektedir. Bu konuda uyarılan Müslümanların gereği gibi iman etmeleri istenmektedir. Hz. Adem’in hikayesi ise ikinci bölümde yer almaktadır. Zürriyetinin şeytana karşı uyarılması ve sapma nedenleri ele alınmaktadır. 26. ayetten itibaren şeytana uyanların sonu anlatılmaktadır. Araf 53. ayetten itibaren Kuran-ı Kerim kuru toprağa yağan yağmura benzetilmektedir. Bu kitabın Allah’ın mesajı olduğu anlatılmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Surenin en geniş bölümü ise 59. ayetten başlıyor ve 171. ayete kadar devam ediyor. Geçmiş peygamberlerinin davası ve kendileri hatırlatılıyor. Geçmiş kavimlerin davasının hatırlatılmasının hemen ardından Rasulullah (aleyhisselam)’ın davası hatırlatılıyor ve davete icabet isteniyor.

    172, 173, 174. ayette ise İsrailoğullarıyla yapılan anlaşma hatırlatılıyor. Bütün insanlığın atası Hz. Adem’in halife olduğu ve onun ahdi hatırlatılıyor. Buna paralel olarak Hz. Muhammed’e (aleyhisselam) gelen mesaja da kulak verilmesi isteniyor. Araf Suresi 175. ayet ile 179. ayet, ayetlere karşı duyarsız olanlardan bahsediyor. Kuran'ın bir ihtar olduğu onu anlamaya son derece gayret edilmesi gerektiği, aksi halde cehenneme girileceği tehdidi bulunmaktadır.

    Doğru ve hakikatı anlamak için bütün duyularını kullanmaya davet eden Allah’u Teala Araf Suresi 180. ayetten itibaren uyarıda bulunmaktadır. Son yedi ayette ise (199-206) Rasulullah’a (aleyhisselatu vesselam) ve O’na uyanlara, davete karşı gelenlere ve ondan yüz çevirenlere nasıl davranılması gerektiği anlatılmaktadır.

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow