hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diyanet'e göre bayramda oruç tutulur mu? Ramazan Bayramı’nda oruç tutmak günah mı?

    Diyanete göre bayramda oruç tutulur mu Ramazan Bayramı’nda oruç tutmak günah mı
    expand

    Ramazan Bayramı’nda oruç tutmak isteyen kişiler Diyanet’in bu konuyla ilgili açıklamalarını araştırmayı sürdürüyor. Telafi edeceği günler bulunanlar kalan oruçlarını ne zaman tutabileceklerini merak ediyor. Peki, bayramda oruç tutulur mu, Ramazan Bayramı’nda oruç tutmak günah mı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ramazan ayı içerisinde oruç tutan kimseler dönem dönem çeşitli nedenlerle arada birkaç günü oruç tutmadan geçirebiliyorlar. Oruç tuttukları dönemde de istem dışı orucu bozulanlar bunu telafi etmek için kalan günlerini tamamlamak istiyorlar. Peki, Ramazan sonrası yani bayramda oruç tutmak günah mı?

    BAYRAMDA ORUÇ TUTULUR MU?

    Diyanet’in konuya ilişkin açıklaması şöyle: Bayram günleri, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında gelir. Ramazan bayramının birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 336). Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır. Ramazan bayramı, bir ay boyunca Allah için tutulan orucun arkasından verilen bir “genel iftar ziyafeti” hükmündedir ve bu anlamından ötürü ona “fıtır bayramı (iftar bayramı)” denilmiştir.

    Ramazan bayramının ilk günü, bir aylık Ramazan orucunun iftarı anlamına gelir. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah’ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelir ki, bunun yakışıksız bir davranış olduğu ortadadır. Allah için kurbanların kesildiği kurban bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Peygamber (s.a.s.), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu belirtmiştir (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 49).

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow