hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kadir Gecesi 2019: Tesbih namazı nasıl kılınışı ve Kadir Gecesi ibadetleri

    Kadir Gecesi 2019: Tesbih namazı nasıl kılınışı ve Kadir Gecesi ibadetleri
    expand

    Kadir Gecesi faziletiyle Ramazan Ayı’nın en önemli gecesi olarak kabul ediliyor. Kur’an-ı Kerim’in nazil olmaya başladığına ve bin aydan daha hayırlı olduğuna inanılan Kadir Gecesi dua ve ibadetlerle geçirilecek. Bin aydan daha hayırlı olduğuna inanılan bu gecede en çok tamamlanan hatimler için dualar edilip teravih ve tespih namazları kılınacak. Peki, Kadir Gecesi’ne özgü ibadetler nelerdir? Tesbih namazı nasıl kılınır? Hatim duası nasıl edilir? İşte Kadir Gecesi’nin fazileti ve yapılacak ibadetler…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadir Gecesi, Ramazan Ayı’nın son 10 günlük zaman dilimine girdiğimiz bu günlerde İslam dünyasının gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. Ellerin semaya yöneldiği Kadir Gecesi’nde hangi ibadetlerin yapılacağı ve bu mübarek gecenin faziletleri merakla araştırılıyor. Peki, Kur’an- Kerim’in nazil olmaya başladığına inanılan ve bin aydan daha hayırlı olduğu kabul edilen Kadir Gecesi ne zaman? İşte detaylar…

    KADİR GECESİ NE ZAMAN?

    Kadir Gecesi’nin ne zaman olduğuyla ilgili çeşitli görüşler mevcuttur. Ramazan Ayı içerisine olduğu kesin kabul gören Kadir Gecesi’nin Ramazan Ayı’nın kaçıncı gecesinde olduğu ise ihtilaf konuları arasındadır. Ancak ülkemiz başta olmak üzere İslam Dünyası’nın genelinde yaygın olan inanç ise Ramazan Ayı’nın 27. Gecesi’nin Kadir Gecesi olduğu inancıdır. Buna göre, her yıl Ramazan Ayı’nın 26. gecesini 27. geceye bağlayan gece Kadir Gecesi olarak idrak edilmektedir Bu yıl yani 2019’da ise Kadir Gecesi 31 Mayıs Cuma gününü 1 Haziran Cumartesi gününe bağlayan gecedir.

    KADİR GECESİ’NİN FAZİLETİ ve ÖNEMİ

    İslam inancına göre Kadir Gecesi Kur’an-ı Kerim’in nazil olduğu ve bin aydan daha hayırlı olan gecedir. Bu inancın temelinde ise Kur’an-ı Kerim’deki Kadir Suresi bulunmaktadır. Kadir Suresi’nde Kur’an-ı Kerim’in bu gece nazil olmaya başladığı ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu yazmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte Kadir Suresi – Diyanet İşleri Başkanlığı meali:

    Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla

    1: Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik.

    2: Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!

    3: Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

    4: Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner.

    5: O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

    Peygamber Efendimiz (s.a.s) de bu gecenin kıymetini "Kim Kadir Gecesini, faziletine inanarak ve mükâfatını da Cenâb-ı Allah'tan umarak ihya ederse, o kimsenin geçmiş günahları bağışlanır" (Buhârî, Kadir 1) şeklinde ifade etmiştir.

    KADİR GECESİ İBADETLERİ

    * Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

    * Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

    Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    * Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

    * Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

    * Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

    * Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

    * Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

    * Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

    TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR?

    Tesbih namazı dört rekât olup şöyle kılınır: “Allah rızası için tesbih namazı kılmaya” diye niyet edilerek namaza başlanır. Sübhâneke’den sonra 15 kere “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denir. Sonra eûzü besmele çekilir, Fâtiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denilir. Bu tesbih, rükûya varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir. Böylece her rekâtta 75 tesbih yapılmış olur. İkinci rekâta kalkılınca yine önce 15 kere tesbih okunur, ardından besmele çekilip Fâtiha ve sûre okunup 10 kere tesbih getirilir. Kalan rekatlar aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rekât tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tesbih namazı kerâhet vakitlerinde kılınmaz (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 30-31). Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde tesbih namazına özgü tesbihat yapılmaz (Tahtâvî, Hâşiye, s. 361).

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow