hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kadir Gecesi ne zaman 2019? İşte Diyanet'in açıkladı tarih

    Kadir Gecesi ne zaman 2019 İşte Diyanetin açıkladı tarih
    expand

    Kadir Gecesi ibadetleri 2019 yılında da milyonlarca Müslüman tarafından yapılacak. Bin aydan daha hayırlı olduğu ifade edilen Kadir Gecesi için oldukça kısa bir süre kaldı. Peki, Kadir Gecesi ne zaman idrak edilecek ve bu gecenin önemi nereden geliyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyanet Kadir Gecesi tarihi ile ilgili detayları dini günler takviminde paylaşmıştı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ibadetlerin gerçekleştirileceği gecede bu günün önemi aktarılacak. İşte Kadir Gecesi’nin önemi ve 2019 yılında idrak edileceği tarih…

    KADİR GECESİ ÖNEMİ NEDİR?

    Kadir, sözlükte, hüküm, şeref, güç, yücelik gibi anlamlara gelir. Dini literatürde, “leyletü’l kadr” şeklinde Kur’an-ı Kerim’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan Kur’an-ı Kerim’in 97. Kadir süresi, bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur. Bu sürede yüce Allah (cc) şöyle buyurmaktadır. “Şüphesiz biz o Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdik, Kadir Gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin, Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır, Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rab’lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir”

    2019 YILI KADİR GECESİ NE ZAMAN?

    Diyanet’in dini günler takviminde yer alan bilgilere göre Kadir Gecesi bu yıl 31 Mayıs 2019 Cuma gününe denk gelecek. Kadir Gecesi’nden 3 gün sonra ise Arefe Günü idrak edilecek. Yani Arefe Günü 3 Haziran 2019 Pazartesi günü olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KADİR GECESİ İBADETLERİ NELER?

    * Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

    * Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

    • Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).
    •  Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
    •  Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
    •  Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
    •  Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
    •  Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow