hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kıyâme Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu Ve Anlamı: Kıyâme Duası Faziletleri Ve Faydaları (Tefsir Ve Diyanet Meali Dinle)

    Kıyâme Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu Ve Anlamı: Kıyâme Duası Faziletleri Ve Faydaları (Tefsir Ve Diyanet Meali Dinle)
    expand

    Kuran-ı Kerim’de 75. sırada yer alan ve diğer adı Kıyamet Suresi olan ‘Kıyameh’ suresi adını ilk ayetten almıştır. Kıyametin konu alındığı bu sure 40 ayetten oluşmaktadır. Surenin geneline bakıldığında surenin Mekki olduğu anlaşılmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kıyâme Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu Ve Anlamı

    Mekke’de ilk inen surelerden biri olan Kıyamet Suresi, 15. ayette ara bir konuya temas etmektedir. Bu sure vahyi ezberleyip durmaması gerektiği, onu ezberletmenin Allah için zor olmayacağı buyrulmaktadır. Bu ayetten ayetlerin yeni yeni nazil olmaya başladığı anlaşılmaktadır. Bu ayetin benzeri Taha Suresi 114. ve Ala Suresi 6. ayette yer almaktadır.

    Kıyamet Suresi 15. ayetten itibaren aynı konular üzerinde nazil olmuştur. Müddessir Suresi ile bütünlük kuran sure öz ve etkili bir şekilde İslam’ın temel konularını ele almaktadır. Mekkeli Müşriklerin sapıklıkları ve onların bu konudaki inatçılıkları ele alınmaktadır. İlk hac mevsiminde Rasulullah aleyhisselam’a karşı ne yapılması gerektiği konusunda toplanan müşrikler bu konuyu geniş bir şekilde ele almaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kıyâme Duası Faziletleri Ve Faydaları (Tefsir ve Diyanet Meali Dinle)

    Müşriklerin ölümden sonra dirilişe inanmaması ilk konulardan biridir. Allah-u Teala insanı ölümden sonra dirilteceğini ve insanı en ince ayrıntısına kadar yaratmanın kolay olduğunu buyurmaktadır. Altıncı ayetten itibaren ise kıyamet ile ilgili soruların yanıtları yer almaktadır. Bu konu 15. ayete kadar devam etmektedir. Yukarıda belirttiğimiz gibi 16. ayette konu değişerek peygamberimizin ayetleri ezberleme çabasının gereksiz olduğu Rabbimiz tarafından buyrulmaktadır.

    İnsanların geçici dünyayı sevdiği ve ahireti terk ettiği sonraki ayetlerde konu edilmektedir. Bazı yüzlerin pırıl pırıl olacağı, bazı yüzlerin kararacağı anlatılmaktadır. Ölüm geldiğinde hiç bir şeyin fayda vermeyeceği ve insanın ölüm korkusu ile ayaklarının dolaşacağı anlatılmaktadır. O gün sevk sadece Allah-u Teala’yadır.

    İnsanın çalım satarak büyüklendiği ve buna karşılık ahiret azabının müstehak olduğu son kısımdaki ayetlerin genel konusunu ihtiva etmektedir. Oysa ki Allah-u Teala insanı bir damla meniden yarattı ve onun için yeniden diriltmek çok kolaydır. Bu sure insanın kıyametle ilgili sorularına cevap vermektedir ve bu konuda tek söz sahibinin Allah olduğu buyrulmaktadır. 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow