hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zekat nedir, ne zaman verilir? İşte zekatla ilgili Diyanet’in cevabı 

    Zekat nedir, ne zaman verilir İşte zekatla ilgili Diyanet’in cevabı
    expand

    Zekat ibadeti, Ramazan Ayı’nın gelmesiyle birlikte internette en çok araştırılanlar arsında yer alıyor. Konuyla ilgili en çok araştırılanlar arsında ise “Zekat nedir?” ve “Zekat ne zaman verilir?” sorularının cevabı yer alıyor. İşte, Zekat ibadetiyle ilgili merak edilenlerle ilgili Diyanet’ten eğlen açıklama…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zekat ibadetiyle ilgili detaylar hemen her zaman merak edilenler arsında ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle Ramazan Ayı’nın gelmesiyle birlikte Zekat ibadetinin detayları yakından inceleniyor. Konuyla ilgili en çok merak edilenler arasında ise “Zekat nedir?” ve “Zekat ne zaman verilir?” sorularının cevabı yer alıyor. İşte Diyanet’ten zekatla ilgili yapılan açıklama…

    ZEKAT NEDİR, NE ZAMAN VERİLİR?

    Sözlükte artma, çoğalma, temizlik, bereket, iyi hal ve övgü anlamlarına gelen zekat; dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder.

    Zekatın sarf yerleri Kur’an’da ayrıntılı şekilde açıklanmış (Tevbe, 9/60), nisabı da hadislerde belirtilmiştir (Buhârî, “Zekat”, 32, 36, 38, 43). Buna göre temel ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişi diğer şartlar da yerine gelmişse bu mallarının zekatını vermesi gerekir. Nisap altında 20 miskal (80. 18 gr), devede 5, sığırda 30, davarda 40’tır.

    Zekatın farz olması için şartlar; malların nami (üreyici) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, borcundan ve asli ihtiyaçlardan fazla olmasıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ZEKAT NE ZAMAN VERİLİR?

    Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi zekât konusunda da kamerî ay hesabı uygulanır. Zekâtın farz olması için nisap miktarı malın üzerinden bir kamerî yılın geçmesi gerekir. Buna rağmen mal sahibi dilerse nisaba ulaşmış olan malın zekâtını sene dolmadan önce de verebilir (Kâsânî, Bedâî’, II, 15; İbnü’l-Hümâm, Feth, I, 179).

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow