hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1 Aylık Bebek Gelişimi: 1 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı? Beslenmesi Nasıl Olmalı?

    1 Aylık Bebek Gelişimi: 1 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı Beslenmesi Nasıl Olmalı
    expand

    Doğumun ardından bebeklerin bağışıklık sistemi ve fiziksel yapısı doğal olarak oldukça güçsüzdür. Ancak bunun yanında minik yavruların gelişim süreci de oldukça hızlı gerçekleşir. Bu konuda gelişimi desteklemek amaçlı ebeveynlerin ilk 1 aylık süreç içerisindeki tüm aşamaları iyi bilmesi gerekir. Bu açıdan birçok farklı değişken söz konusudur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle fiziksel ve zihinsel duygusal ve sosyal gelişim düzeyinin yanı sıra; uyku ve sağlık gibi durumları iyi bilmek bebeğim doğru ilerleyişinin etkin şekilde sağlanmasına olanak verir. Tüm bu süreçler özellikle 1 aylık gelişim süreci içerisinde gün bazında alınmalı ve dikkatli bir biçimde uygulanmalıdır.

    1 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı?

    Doğumdan itibaren bebeklerin belli bir ortalama kilo değeri bulunur. Bu dönem kız bebekler ve erkek bebekler için değişkenlik gösterebilmektedir. Zira vücut yapıları farklılık gösterdiği için farklı kilo ve boyları sahip olabilirler. Bu doğrultuda 1 aylık erkek bebeğin kilosu 4500 gram ve boyu ise 55 cm olarak öne çıkıyor.

    Kız bebeklerin ortalama kilosu ise 4000 gram olmak ile beraber, boyları ise aynı şekilde 55 cm’dir. Ortalama olarak ele alınan bu boy ve kilo sıralaması, bebeğin genel olarak sağlığının yerinde olduğunu gösteren en önemli ipuçlarından biridir.

    Beslenmesi Nasıl Olmalı?

    En önemli hususlardan biri şüphesiz ilk 1 aylık süreç içerisinde bebeğin beslenmesidir. Bu konuda bebeğin gerekli gelişim sürecini atlatabilmesi için, ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü takviyesi alması gerekir. Anne sütünde bebeğin ihtiyaç duyduğu her türlü besin kaynağı bulunur.

    - Su
    - Demir
    - Vitamin
    - Mineral
    - Protein
    - Yağ

    Tüm bu besin kaynakları ile beraber özellikle bebeğin bağışıklık sistemi anne sütü sayesinde güçlenir. Oldukça steril bir besin kaynağıdır ve bebeği pek çok farklı enfeksiyona karşı korur. Sindirimi kolaydır ve bebeğin kemik gelişimini ve sağlığını güçlendirir.

    Ancak bazı zamanlar belli başlı birtakım nedenlerden dolayı anne sütü ile beslenme sorun yaratabilir. Böyle durumlarda uzman doktorların önerdiği gibi, formül mamalar ilk 1 aylık süreç için kullanılabilmektedir. Ancak ilk 6 ay boyunca anne sütü ile beraber formül mamalar dışında başka bir besin kaynağı kullanılmaz.

    1 Aylık Bebeğin Fiziksel ve Zihinsel Gelişimi

    Bebeklerin ilk 1 aylık süreç içerisinde zihinsel ve fiziksel gelişimi büyük öneme sahiptir. Özellikle her bebek doğum ile beraber bazı reflekslere sahip olur. Bunlar içerisinde en önemlileri emme ve kavramadır. Aynı zamanda bebek oldukça hareketlidir ve el ile kollarını ve kafasını sürekli hareket ettirir. Tabii burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bebeğin omurgası henüz tam olarak gelişmediği için kucakta tutulurken sırt ve boyun bölgesinin desteklenmesidir.

    Zihinsel açıdan ise özellikle işitme ve görme duyusu bebeklerde gelişmiştir. Aynı zamanda dokunma ve tat duyuları da oldukça hassastır. Bebekler bu dönemde en fazla 15 ya da 20 cm kadar uzaklıktaki mesafeleri görebilir. Bu dönemde bebeklerin görme duyusunu geliştirebilmek için, özellikle renkli cisimler oldukça etkilidir. Bir gelişimi de doğum ile beraber etkisini gösterir ve bu dönem içerisinde, bebek ile konuşmak, iletişim kurmaya çalışmak ve ona hitap etmek zihinsel gelişiminde önemli bir etken sağlar.

    1 Aylık Bebekler Neler Yapar?

    1 aylık bebeklerin neler yapabileceği pek çok ebeveynin merak ettiği konular içerisinde geliyor.

    - Karnının üstüne yatırıldığı zaman kısa bir süre başını kaldırabilmektedir.
    - Başınız sağ ve sola doğru çevirir.
    - Yakınında bulunan gözlere odaklanır.
    - Sırt üstü yatarken kol ve bacaklarını hareket ettirebilir.
    - Sosyal açıdan bir gülümseme olarak sayılmasa bile, gülümseme yeteneğine sahiptir.
    - Özellikle annesinin yüzünü, sesini ve kokusunu tanır.

    Bu özellikler genel olarak 1 aylık bebeklerin gerçekleştirdiği fiziksel etkilerdir. Bu etkileri dikkat etmek suretiyle minik yavrunun sağlığı kontrol edilebilir.

    1 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

    Bebekler ilk aylarda yaşamının büyük bir çoğunluğunu uyuyarak geçirir. Özellikle sağlıklı bir gelişim süreci yaşanabilmesi için uyku dönemi büyük öneme sahiptir. Her ne kadar kız ile erkek olması ile beraber kişisel ihtiyaçlara göre değişkenlik gösterse bile, bebekler genelde 11 ile 18 saat arasında gün içerisinde uyur. Bu doğrultuda bebekler böylece uyku sureleri ve düzeni değişkenlik gösterir. İlk 6 ay boyunca bebeğin doğal uyku düzenine müdahale etmeye gerek yoktur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow