hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1 dolarlık ilacı 750 dolara satan şirket, zammı savundu

    1 dolarlık ilacı 750 dolara satan şirket, zammı savundu
    expand

    AİDS hastalarının kullandığı ve 1 dolara üretilen "Daraprim" adlı ilacın fiyatı Ağustos ayında 13,50 dolardan 750 dolara yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    62 yıldır piyasada bulunan ilacın fiyatındaki artış haberlere konu oldu. Öyle ki ABD başkan adaylarından Hillary Clinton resmi hesabından bir twit atarak "Özel ilaçlardaki bu fiyat artışı çok fazla. Yarın bu konuyla ilgili planımı paylaşacağım" demişti. BBC Türkçe'de yeralan habere göre üretici firma fiyattaki yaklaşık %5.000'lik artışı savundu, eski fiyatın pazarlama ve dağıtım masraflarını içermediğini belirtti.

    Peki ilacın fiyatı bir gecede nasıl bu kadar artabildi?

    Turing tıbbi ürünler firmasının sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Martin Shkreli, Ağustos ayında Daraprim'in ABD'deki haklarını 55 milyon dolara satın aldı.
    Kısa süre sonra da istediği zammı yapan Shrekli, eski fiyatın pazarlama ve dağıtım masraflarını içermediğini, üstelik bu masrafların son yıllarda hızla arttığını söyledi. Shkreli ilaçtan elde edilen gelirin yeni araştırmalar için kullanılacağını da belirtti.

    Bloomberg TV'ye konuşan Turing Yönetim Kurulu Başkanı şunları söyledi:
    "Bu ilaçtan kar etmeye başlamamız lazım. Bizden önce Daraprim'i satan şirketler neredeyse bedava dağıtıyorlarmış." Yapılan zammın endüstride rastlanan bir durum olduğunu kaydeden Shkreli, şöyle devam etti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bugünlerde, tıbbi ürünlerde kanser ilaçları 100 bin dolara ve fazlasına mal oluyor. Bu tür ilaçlar ise yarım milyon dolar tutabiliyor. Daraprim hala benzeri ilaçlara kıyasla düşük fiyata satılıyor."
    Daraprim, AİDS hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf kişilerde görülen kimi parazitlerin tedavisinde kullanılıyor.

    'ABD'de fiyatlar talebe göre değişiyor'

    BBC Sağlık Editörü Michelle Roberts, sağlık sektöründe fiyatlandırmaların zorlu bir iş olduğunu söylüyor.
    Roberts ABD'de ilaç fiyatlandırma sistemine alıcılar ve özel sağlık sigortası şirketlerinin yanı sıra; Medicare ve Medicaid yoluyla devletin de dahil olduğunu belirtiyor. İlaç sektörünün de bir pazar olduğunu kaydeden BBC editörü, insanların talebine göre fiyatların artabileceğini ya da düşebileceğini söylüyor.

    Son yıllarda tıbbi ürünler alanında araştırma ve gelişmelerin yavaşladığına dikkat çeken Roberts, "Şirketler neye yatırım yaptıklarına dikkat etmeli. Viagra gibi büyük buluşlar çok kar getirirken, nadir rastlanan hastalıklar için üretilen ilaçlar daha az satılabiliyor. Bu ilaçların az kullanılması da, satıştan kar edilmesini zorlaştırıyor" diyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow