hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    16 Aylık Bebek Gelişimi: 16 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı? Beslenmesi Nasıl Olmalı?

    16 Aylık Bebek Gelişimi: 16 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı Beslenmesi Nasıl Olmalı
    expand

    Çocuk gelişiminde her dönem farklı özellikler barındırmaktadır. Özellikle erken çocukluk döneminde her ay hatta her gün bebeklerin gelişimi için oldukça önemlidir. Bu sebeple bu dönemlerde bebeklerin ay ay gelişimi dikkat etmek gerekir. Her ay bebeklerin gelişimsel özellikler göstermesi ve gelişim düzeyine uygun özellikleri göstermesi sağlıklı gelişim açısından oldukça önemlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    16 aylık olan bebeklerin de kendine özgü özellikleri bulunmaktadır. Ancak her bebek her dönemde aynı gelişimi göstermeyebilir. 16 aylık bebeklerin gelişimleri ile ilgili detayları öğrenmek isteyen anne babalar 16 aylık bebek gelişimi için detayları öğrenmek ister.

    16 Aylık Bebek Gelişimi

    Bebekler her dönem başka bir gelişim sergilemektedir. 16 aylık bebeklerde de genel anlamda ince ve kaba motor becerileri gelişmeye devam eder. 16 aylık bebeğin bu dönemde taklit becerisi de artar. Bu durum bebeğin sosyal, dil, motor gelişimini etkileyen özelliklere sahiptir.

    16 Aylık Bebekler Kilosu Kaç Olmalıdır?

    16 aylık bebeklerde kilo gelişim için oldukça önemli bir kriter olarak karşımıza çıkar. Erkeklerde ve kızlarda farklı gelişim özellikleri gösteren kilo oldukça önemlidir. Erkek ve kız çocukları için farklı gelişim gösteren kilo ortalamaları ise şunlardır; 16 aylık bebek kilosu kızlarda 9.8 kilogram erkeklerde 10.5 kilogramdır.

    16 Aylık Bebek Boyu Kaç Santimetredir?

    16 aylık bebeklerde kilo gibi boy da gelişim kriterleri içerisinde yer alır. 16 aylık bebek boyu erkek kız bebeklerde 78.6 santimetre iken; erkek bebeklerde 80.2 santimetre olarak ölçülmektedir.

    16 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıldır?

    Bebeklerin beslenmesi özellikle oldukça önem taşımaktadır. Sağlıklı beslenmeleri için aileler bu dönemde genel olarak sağlıklı besinlerle çocukları beslemeye çalışır. 16 aylık bebeklerde 3 Ana öğün ve 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün beslenme önemlidir. Özellikle anne sütüne devam eden bebeklerde anne sütünün yanında ek gıdalar da verilmeye devam edilmelidir.

    Bu dönemde bebeklerde yeme isteksizliği oluşmaktadır. Hatta annelere direnme söz konusu olabilir. Küçük ve besleyici porsiyonlar sunarak bebeğin beslenmesi sağlanmalıdır. Bebeklerin öğün aralarında atıştırmalarına izin vermeyerek ana öğünde yemeleri sağlanmalıdır.

    Aynı zamanda bu dönemde bebeklerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta; bebeklerin beslenmesinde dikkat edilmesi bebeklerin kendini beslemesine olanak sağlamaktır. Böylece özgüvenleri de desteklenecek olan bebekler kendi başlarına çok daha özgür hareket edebilecektir. Bu durum gelecekte ki gelişimini de etkileyecektir.

    16 Aylık Bebek Uyku Düzeni 

    16 aylık bebeklerde genelde gündüz uykusu bir uyku olarak görülmektedir. Özellikle bebek gündüz uykusundan uyandıktan 4 -5 saat sonra öğle uykusuna yatırılmalı, yaklaşık 2 saat öğle uykusunda uyuduktan ve uyandıktan sonra 5-6 saat kadar sonra gece uykusuna yatırılmalıdır. 6 aylık bebeklerde genel olarak uyku saati 13- 14 saat olarak belirlenmektedir. Bu dönemlerde azı diş çıkaran bebekler gece uykularında huzursuzluk yaşayabilir.

    16 Aylık Bebek Motor Gelişimi

    - 16 aylık bebekler kalem tutabilir.
    - Kaba motor becerileri geliştiği için kağıt üzerine karalama yapabilir.
    - 16 aylık bebek koşabilir.
    - Ayağı ile önünde duran topa vurabilir.
    - Taklit yeteneği geliştiği için çevresindekileri taklit edebilir.

    16 Aylık Bebek Sosyal Gelişimi

    - Bu dönemde taklit yeteneği gelişen bebekler özellikle çevresinde gördükleri kişilere oldukça taklit etme özelliğine sahiptir.
    - Bu durum bebeğin öğrenmesini destekleyici bir unsurdur. Yemek yeme, diş fırçalama gibi durumlarda taklit yeteneği bebeklerin için oldukça önemlidir.
    - Bu dönemde bebeklerde korkular başlayabilir. Özellikle hayvanlardan ve yabancılardan korkması oldukça normaldir davranış değişiklikleri görülebilir.

    16 Aylık Bebek Dil Gelişimi

    - 16 aylık bebek ortalama 6 kelime kullanabilir. Bu da bebeklerde kendini ifade etmesinde daha etkili bir döneme geçtiğini gösterir. 16 aylık bebeklerin gelişimi için yapılacak birçok etkinlik bulunur.
    - Bebekler soru sorarak ve taklit ederek öğrenir. Bu sebeple çocukları her sorusuna dikkatlice cevap vermek onun gelişimini destekleme konusunda oldukça önemlidir.
    - Bu dönemde bebeklere değişik ortam sağlamak önemlidir. Özellikle doğa ile iç içe olmak bebekler için oldukça sağlıklıdır ve onların farklı ortamlar görmesi için faydalıdır.
    - Ev işlerine bebekleri dahil etmek hem sorumluluk bilincini geliştirir hem de bebeklerle daha eğlenceli vakit geçirmeyi sağlar.
    - Bu dönem bebekler için özellikle kitaplardan yararlanmalıdır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow