hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    17 Aylık Bebek Gelişimi: 17 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı? Beslenmesi Nasıl Olmalı?

    17 Aylık Bebek Gelişimi: 17 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı Beslenmesi Nasıl Olmalı
    expand

    Bebeğin çok daha enerjik bir döneme geldiği zaman 17 aylık olması ile öne çıkıyor. Evde pek çok eşyayı alıp fırlatması ve meraklı bir şekilde karıştırma ön plana çıkmaktadır. Bunun nedeni ise bebeğin motor becerilerini güçlendirmesi ile beraber özellikle öğrenme noktasında gelişim göstermesidir. Aynı zamanda bebeğin sosyal kuralları fark ettiği ve birçok durumun nedenlerini sonucunu anlamaya başladığı dönemdir. Elbette bununla beraber fiziksel ve zihinsel gelişim de aralıksız şekilde devam eder.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    17 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı?

    Kız ve erkek bebekler için 17 aylık süreç içerisinde belli bir kilo aralığı bulunur. Sadece kilo aralığı değil aynı zamanda boy ve baş çevresi de büyük bir öneme sahiptir. Kız bebekler için ortalama kilo 10,2 kg olması ile beraber boyları ise ortalama 80,7 cm olarak ifade edilir.

    Erkek bebekler için kilo 10,9 kg olmasının yanı sıra, boyları ise ortalama 81,3 cm olmalıdır. Baş çevresi kızlar için 46,4 cm iken erkekler adına 47,5 cm şeklinde öne çıkıyor. Genel olarak 17 aylık bebek için kilo ve boy ile beraber baş çevresi bu ortalamalar üzerinden minik yavruların sağlıklı bir gelişim gösterdiğini anlatmaktadır.

    Beslenmesi Nasıl Olmalı?

    Özellikle bebeğin gelecekteki dönemi için 17 aylık iken beslenmesi önemli bir temel oluşturur. 17 aylık bebekler için ne tür beslenme takviyesi gerçekleştireceği öğrenilmeli ve buna göre bir liste hazırlanmalıdır.

    En önemlisi süt ve süt ürünlerinin günde 3 öğün mutlaka bu dönem içerisinde takviye edilmesidir. Ayrıca bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir, lor peyniri ve 1 çay bardağı kadar kefir veya yoğurt da büyük bir öneme sahiptir. Tabii bir su bardağı kadar inek sütü ya da keçi sütü yine 17 aylık bebekler adına önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Bu dönem içerisinde bebeğin Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenine girmesi, ileriki aylarda ve yaşlarda bunu alışkanlık haline getirmesine fırsat verir.

    17 Aylık Bebeğin Fiziksel ve Zihinsel Gelişimi

    Bebeğin bu dönem içerisinde ki fiziksel özellikleri içerisinde algılama yetenekleri öne çıkıyor. En önemlisi oyuncakları ile belli başlı bazı şekiller yapma becerisi elde ederler. Oyuncakların yönlendirebilir ya da farklı eşyaları bir yerden bir yere götürebilirler. Dil gelişimi konusunda ise kendilerini ifade edecek şekilde bazı kelimeler kuracak noktaya gelirler. Özellikle kelimeleri biraz daha anlaşılabilir hale gelir.

    Sosyal gelişim açısından ise oyuncakları ile biraz daha duygusal bağ kurmaya başlarlar. Herhangi bir oyuncağı ya da bir nesneye bağlılık ve onu sevme ya da korkma gibi durumlar ön plana çıkabilir. Biraz aksilik dönemi de bu zaman içerisinde ortaya çıkar ve eşyaları fırlatma gibi durumlar yaşanabilir. Genel olarak fiziksel hareketlerin ön plana çıktığı bu dönem içerisinde, zihinsel olarak da ciddi algılama gelişimleri gösteriler.

    17 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

    Motor gelişimi ile beraber dil gelişimi ve sosyal gelişim açısından 17 aylık bebekler, kendi başlarına hareket etme becerilerini çok daha güçlendirilirler.

    - Bardaktan rahatlıkla su içebilirler.
    - Merdiven çıkabilirler.
    - Oyuncaklar ile farklı şekiller yapabilirler ya da üst üste koyabilirler.
    - Elleriyle topları ileri atabilirler.
    - Yelek ya da hırka gibi giysileri üzerinden çıkarabilirler.
    - Ortalama 3 ya da 6 kelime kurabilirler.
    - Biraz daha anlaşılır şekilde konuşabilirler ve kelimeler net olarak duyulur.
    - Kelimeleri birleştirirler ve kendilerini ifade edebilirler.
    - Çığlık atmak suretiyle sesi keşfederler.
    - Özellikle oyuncaklarla bir bağ kurabilirler ve onları besleyebilirler.
    - Özellikle battaniye ya da tatlı giysiler veya oyuncakları aşırı şekilde bağlanabilirler.
    - Fırlatma ve bir şeyleri karıştırma huyları devam eder.
    - Uyku anında rahatlama etkisi gösterebilirler. Mesela karyola içerisinde ayaklarını ve kollarını sağa veya sola atabilirler.

    17 Aylık Bebeklerin Uyku Düzeni

    17 aylık bebeklerde uyku düzeni tek sefere inmiş hale gelebilir. Bu durum ya şimdi olur ya da yakın bir zamanda yaşanabilir. Ancak eğer hala bebek gündüzleri uyuyabiliyorsan, bunu daha çok 12.30 ile 13.00 arasında gerçekleştirmek önemlidir. Daha geç bir durum yaşanırsa bebeğin uykusu düzensiz hale gelebilir. Bu sebepten dolayı gün içerisinde sabah uyanma, öğlen uykusu ve gece uykusu şeklinde bir düzen yakalanmalıdır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow