hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2023 Tıp Bayramı ne zaman, bugün mü? Tıp Bayramı hangi tarihte?

    2023 Tıp Bayramı ne zaman, bugün mü Tıp Bayramı hangi tarihte
    expand

    Tıp Bayramı her yıl mart ayında kutlanan ve sağlık emekçilerinin öneminin bir kez daha hatırlandığı bayram olarak biliniyor. Sağlık çalışanlarına teşekkürlerin iletileceği ve onların öneminin bir kez daha hatırlanacağı bayram bu yıl pazartesi gününe denk gelecek. Peki, Tıp Bayramı ne zaman?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tıp Bayramı'nda koronavirüs sürecinde sağlık çalışanlarının fedakarca yaptığı destekler ve geçmişten günümüze yaptıkları çalışmalar şükranla anılacak. Peki, bayram hangi güne denk gelecek?

    Tıp Bayramı ne zaman, hangi gün?

    Türkiye'de Tıp Bayramı, 14 Mart tarihinde kutlanmaktadır. Bu tarihin belirlenmesinin nedeni ise ülkemizde modern anlamda tıp eğitiminin başladığı günün bu tarihe tekabül etmesidir. Öte yandan 1976 yılından bu yana ise 14 Mart'ı içine alan hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmiştir ve tüm hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. 14 Mart 2023 yılında salı gününe denk gelecek.

    Türkiye'de Tıp Bayramı'nın tarihçesi

    Türkiye'de ilk cerrahhane, II. Mahmut döneminde 14 Mart 1827'de Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulmuştur. Bu tarih Türkiye'de modern tıp eğitimlerinin başladığı gün olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle okulun kuruluş tarihi olan 14 Mart tarihi Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de ilk Tıp Bayramı kutlaması 14 Mart 1919 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Bu kutlamada o zaman tıbbiye 3. sınıf öğrencisi olan Hikmet Boran önderliğindeki tıp okulu öğrencileri işgali protesto etmek için toplandı ve bu harekete dönemin ünlü doktorları destek verdi. Bu gösteriler tıp mesleği mensuplarının vatan savunma hareketi olarak başladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow