hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    5 madde ile sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirin

    5 madde ile sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirin
    expand

    Sağlıklı beslenme için yaşamın sürdürülmesi için gerekli besin maddelerini beslenme yolu ile sağlarız. Sağlıklı beslenme; bizi hastalıklara karşı korurken yaşam kalitemizi iyileştiren ve hayat boyu sürdürülmesi gereken bir alışkanlıktır. Uzmanından önerilerle 5 maddede sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirin. Sağlıklı beslenme uzun ömürlü ve konforlü bir yaşantının yanı sıra ruhsal anlamda da tam bir iyilik hali içinde olmanın en önemli adımıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmek için 5 temel adımı anlattı.

    1. MADDE: Dengeli beslenin

    Sağlıklı beslenirken günlük diyetimizde yeterli miktarda karbonhidrat, protein ve yağ gibi ana besin grupları dengeli bir şekilde bulunmalıdır.
    Sağlığa yararı olan besin gruplarını 3 çatı altında toplayabiliriz:

    Karbonhidratlar; esmer ekmek, kepekli makarna, yulaf ezmesi, kinoa, meyveler vb.Proteinler; kırmızı et, deniz ürünleri, kümes hayvanları, kurubaklagiller, süt ürünleri vb.Yağlar; zeytinyağı, yağlı balıklar, avokado ve ceviz- fındık gibi yağlı tohumlardır.

    2. MADDE: Beslenme bireyseldir

    Sağlıklı beslenirken önemli olan ne kadar çok yediğiniz değil; neyi ne kadar tükettiğinizdir.
    Ana besin gruplarına ihtiyaç duyulan miktarlar her birey için farklılık gösterir.
    Besin öğeleri gereksinimi yaş, cinsiyet, hastalık durumu gibi faktörlere göre değişiklik gösterir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3. MADDE: Renkli beslenin

    Sebze ve meyveler, güzel renklerinden sorumlu olan, aynı zamanda sağlığımız için birçok katkı sunan fitokimyasal maddeleri içerirler.Meyve ve sebzelere kırmızı rengi likopen verir. Likopen antioksidan molekül olduğu için kanser oluşumunu azaltır.

    Sarı ve turuncu meyve ve sebzeler özellikle β-karoten açısından çok zengindir. β-karotenin akciğer kanserini önlemede, bağışıklığı güçlendirmede, beyin ve kalp sağlığını korumada büyük etkisinin olduğu bilinir.

    Yeşil besinler; antioksidan etkileri sayesinde göz ve kalp hastalıklarına karşı korucudur, hücresel hasarı önleyerek kansere yakalanma riskini azaltır.Beyaz renkli besinler, bağışıklığı desteklerken kronik hastalık riskini azaltır.

    Mor rengin kaynağı antosiyaninler ise, antioksidan savunmayı arttırarak kronik hastalık risklerini azaltır.Olası sağlık etkilerinin görülebilmesi için günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmelidir.

    4. MADDE: Ultra işlenmiş gıdalara elveda!

    Fast food ürünler, yüksek şekerli tatlılar ve içecekler, rafine tahıllar (beyaz undan yapılan ürünler), tuzlu paketli gıdalar ve işlenmiş et ürünleri gibi yüksek düzeyde işlenmiş besinler fazla miktarda kalori, yağ, şeker ve tuz içerirken; vitamin, mineral ve diyet lifi gibi önemli besin gruplarını çok az içerirler.
    Bunun sonucunda obezite, kalp ve damar hastalıkları, kanser, diyabet gibi birçok sağlık sorununa neden olurlar.
    Bu besinleri tüketmeyerek sağlıklı beslenmeye en büyük adımı atabilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    5. MADDE: Susamadan su için

    Vücudumuzun ana yakıtı sudur. Eğer yeteri miktarda su içmezsek metabolizmamızın çalışması yavaşlar, bedenimiz toksinleri atamaz.
    Günlük olarak kilogram başına 30-35 mililitre kadar su içilmelidir. Çay, kahve gibi içecekler su yerine geçmez.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow