hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    9 Aylık Bebek Gelişimi: 9 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı? Beslenmesi Nasıl Olmalı?

    9 Aylık Bebek Gelişimi: 9 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı Beslenmesi Nasıl Olmalı
    expand

    Özellikle 9 aydan itibaren artık bebeklerle iletişim kurmak çok daha eğlenceli hale gelir. Ancak eğlenceli olmasının yanı sıra bir o kadar da zorlayıcı bir dönemdir. Aynı zamanda hem beslenmesi hem de sağlığı açısından çok kritik bir dönem olarak da öne çıkıyor. Zihinsel ve fiziksel gelişimin yanı sıra sosyal açıdan da çok ilgilenilmesi gereken dönemler içerisinde yer almaktadır. Özellikle beslenme ile beraber uyku düzeni de oldukça önemlidir. Bu dönem içerisinde anne ve babalara büyük görevlerin düştüğünü söylemek gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    9 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı?

    Kilosu ve boyu ile beraber başının çevresi açısından bebeğin 9 aylık tablosu çok önemlidir. Belirlenmiş standart ortalama değer aralığında olması gerekir. Kızlar için kilo 8 kg olarak öne çıkarken, boylarının ortalaması ise 68,5 cm şeklinde ifade edilmektedir.

    Erkekler için kilo ortalaması 8,8 kg’dir. Boyları ise ortalama 70 cm olması gerekiyor. Baş çevresi ise kız çocukları için 43,8 cm olurken, erkekler içinse 45 cm olması önemlidir. Bu değerler 9 aylık bir bebek için ortalama olarak öne çıkıyor. Böyle bir ortalama bebeğin 9 ay itibarıyla sağlıklı bir gelişim süreci yaşadığını göstermektedir.

    Beslenmesi Nasıl Olmalı?

    9 aydan itibaren bebekler artık kesinlikle aile ile beraber sofrada bulunmalıdır. Mamasını yemiş olsa bile mutlaka masada bulunmalı ve taze besinleri tüketmesine izin verilmelidir. Özellikle pütürlü gıdalar ile atıştırma konusunda her geçen gün daha fazla çeşit tüketmesi mümkün. Böylece bebekler sosyal olma becerisini de kazanırken, sofra kurallarını öğrenmeye başlar. Aynı zamanda ince motor becerilerini de gelişme gösterdiği bir dönem olarak öne çıkar. O yüzden aile ile beraber bebekler 9 aydan itibaren masada yer almalı; bebek masasının üzerinde ona uygun çatal kaşık ve tabaklar bulunmalıdır. Bu sayede bebekler dikkatine masada tutabilir.

    9 Aylık Bebeğin Fiziksel ve Zihinsel Gelişimi

    Özellikle görme ve işitme becerisi konusunda 9 aylık bebekler, rahatlıkla artık farklı yönlere hareket edebilmektedir. Yani kolayca sesin geldiği yöne doğru hareket ederler ve odaklanabilirler. Derinlik algıları artması ile beraber en uzaktaki nesneleri dahil seçme becerisi kazanırlar. Dokunma hissi açısından ise özellikle sıcak ve soğuk eşyalar ile yiyecekleri kolaylıkla anlarlar ve tepki göstererek anlatırlar.

    Zihinsel açıdan ise bebeklerin bağımsızlığını kazanmaya başladığı bir dönem olarak 9 ay öne çıkıyor. Özellikle emeklemeye başlamış ise farklı eşyaları dokunabilir; ortalığı dağıtabilir ya da oyuncaklarına kolayca ulaşabilir. Özellikle bu dönem bebeklerin canı sıkılır ve yeni uyarıcı arayışı içerisine girer. Yani evdeki farklı eşyalara doğru yönelir. Dil becerileri de bu dönemde hızlı şekilde gelişir. Anlamlı olmasa bile bazı sözcükler konuşabilir ve özellikle bilinçli olarak anne ve baba diyebilir.

    Sosyal gelişim açısından ise 9 aydan itibaren bebekler kendini daha iyi ifade etmeye başlar. Özellikle yaşanan olaylar neticesinde üzüldüğünü, mutlu olduğunu ya da hayal kırıklığına uğradığını anlatabilir. Bu dönem içerisinde ayrıca çok hareket ederler ve oyun oynamak isterler. O yüzden oyuncak ve benzeri gibi birçok durum ile bebeklerin bu dönem içerisinde oyalanacak şeylere ihtiyaç duyulur.

    9 Aylık Bebek Neler Yapar?

    9 aylık bebekler bu dönem içerisinde daha özgür hale gelirler. Böylece fiziksel açıdan birçok farklı tepki göstermeye başlarlar.

    - Artık kendi başlarına rahatlıkla emeklemeye başlarlar.
    - Bir yerde tutunarak ayağa kalkarlar ve hatta bazı bebekler tutunarak ilerleyebilirler.
    - Yüz üstü pozisyondan oturur duruma geçebilirler.
    - El oyunları yapabilir ve hatta ellerini çırpabilirler.
    - Herhangi bir hedefe ulaşabilmek için, örneğin önlerinde bir battaniye ve yastık varsa onu İterek hareket edebilirler.
    - Bircan ya da bardak kullanmak suretiyle su içmeye başlayabilirler.
    - Özellikle top ile beraber birçok oyuncak eşliğinde karşılıklı ebeveynler ile oynayabilirler.
    - Yabancıları ayırt edebilirler ve buna karşı tepki gösterebilirler.

    9 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni

    9 aylık bebeklerin artık gece uykusu oldukça düzenli hale gelir. Özellikle diş çıkarma ya da gaz sorunları gibi problemler yok ise, geceleri artık uyanmazlar. Ancak gündüzleri uyku düzenleri bozulabilir. Bu dönem içerisinde sabah ve öğle alışmış oldukları uyku düzenlerini istemeyebilirler. Buna çok etmek gerekir ve bebeğin istekleri ön planda tutulmalıdır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow