hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ağız yarasına ne iyi gelir? Ağız yarası nasıl geçer? Neden olur?

    Ağız yarasına ne iyi gelir Ağız yarası nasıl geçer Neden olur
    expand

    Ağız yaraları hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sıklıkla görülür. Damakların içini, dili ve ağzın dış kısımlarını kapsadığı için birçok çeşidi bulunmaktadır. Fiziksel ve psikolojik nedenlerle ortaya çıkabilen bu yaralar enfeksiyon riski taşıdığı için son derece tehlikeli olabilir. Ağız yarasına iyi gelir? Neden olur? Sizin için derledik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ağzın iç kısmında çıkan yaralara aft denmektedir. Aft ise daha çok dudaklarda görülür. Eğer zamanında müdahale edilmezse iltihap kapabilir ve tüm vücudun direncini düşürür. Aft ve uçuk dışında, pamukçuk ve liken planus en sık görülen ağız yaralarından diğerleridir.

    Ağız Yarası Neden Olur?

    1- Diş fırçalama: Dişlerin az ya da özensiz bir şekilde fırçalanması ağız yaralarının çıkmasına neden olur. Dişler günde üç defa olmak üzere ağır ağır ve en az 4 dakika boyunca fırçalanmalıdır. Fırça damaklara çok fazla baskı yapmamalı ve dişlerin arasına kadar girmelidir.

    2- Ağız bakım ürünleri: Başta diş macunu olmak üzere kullanılan ağız bakım ürünlerinden ucuz ve kalitesiz olanları bu yaraların çıkmasına dolaylı olarak etki eder. İçeriğinden emin olunmayan ürünlerle gargara yapılmamalı ve diş ipleri sadece bir kere kullanılıp atılmalıdır. Başkasına ait diş fırçasını kullanmak da mantar ve lezyonların çıkmasına neden olabilir.

    3- Damakları ısırmak: Damakların iç kısmını yanlışlıkla ısırmak şiddetli ağrıya ve ağız yaralarına sebebiyet verebilir.

    4- Regl dönemi: Birçok ağız bağışıklık sisteminin zayıflaması sonunda ortaya çıkar. Regl döneminde vücut direnci düşen bazı kadınlarda aft veya uçuk çıkabilir. Bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli, uyku düzenine de maksimum oranda özen gösterilmelidir.

    5- Beslenme: Protein ve mineral eksikliği birçok sağlık sorununa yol açabildiği gibi ağızda daha sık ve daha fazla sayıda yaraların çıkmasına da neden olabilir. Aynı zamanda kafein oranı yüksek, asit içeren içeceklerin sıklıkla tüketilmesi de çok büyük etkendir.

    6- Psikolojik nedenler: Aşırı stres ve üzüntü durumlarında, vücut ani duygu değişimlerine fiziksel reaksiyonlar gösterebilir. Kabus sonrası dudaklarda uçuk çıkması da bu reaksiyonlardan biridir.

    Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?

    1- Gargara yapmak: Başta tuzlu su olmak üzere evde pratik bir şekilde hazırlanabilecek karışımlarla gargara yapmak en bilindik ve işe yarar çözümlerden biridir. Elma sirkesi de bir miktar su ile karıştırılarak kullanılabilir. Bunun dışında ada çayını kaynatıp bir süre bekletmek, sonrasında gargara yapmak da yaraların geçmesinde etkili oluyor.

    2- Karbonat: Bir çay kaşığı karbonat bir bardak su ile karıştırılıp günde iki ya da üç kere gargara yapılabilir. En büyük aftların bile çok daha kısa sürede geçmesini sağlayan karbonat yaraların yol açtığı ağız kokusunu da giderir.

    3- Krem ve merhem: Ağzın dış kısmında çıkan uçuklar için birçok farklı krem ve merhem bulunmaktadır. Kremler yaraların yumuşamasını ve birkaç gün içerisinde geçmesini sağlar. Merhemler ise yarayı kurutur ve enfeksiyon riskini azaltır.

    Ağız Yarası Nasıl Geçer?

    Ağız yaralarını hem geçirmek hem de önlemek için dişler ihmal edilmeden, günde 3 defa fırçalanmalıdır. Yemek ve uyku düzenine dikkat edilmeli, protein ve lif ağırlıklı beslenilmelidir. Ağız yaralarının yarıdan fazla B ve B12 vitamini eksikliğinden çıkar. Bu nedenle kahvaltıda mutlaka yumurta yenmeli, bol bol su tüketilmeli ve fast-food tarzı besinler yerine doğal gıdalar tercih edilmelidir.

    Ağız Yarası Çeşitleri

    1- Aft: Özellikle yetersiz beslenme sonrası bağışıklık sisteminin direncinin düşmesi sonucu oluşan ağız yaralarıdır. Farklı büyüklükte olabilirler. Ağız içinde yer aldığı için kişilerin yemek yerken ve konuşurken zorlanmasına neden olur. Çocuklarda görülme sıklığı yetişkinlere oranla üç kat daha fazladır.

    2- Pamukçuk: Çok nadir görülen bir lezyon türüdür. Takma dişlerinin bakımına ve hijyenine dikkat etmeyen kişilerde çıkma oranı % 80'dir. Bununla birlikte en çok 0-2 yaş grubundaki bebeklerde görülür.

    3- Uçuk: Grip ve nezle gibi kış hastalıklarında ortaya çıkar. İçi sıvı dolu olan bu lezyonların kendi kendilerine patlaması beklenmelidir. Aksi takdirde yeniden çıkma ve enfeksiyonu yayma riski artar. Psikolojik nedenlere bağlı olarak özellikle kabus gören kişilerde de görülebilir.

    4- Liken Planus: Dilin üst ve yan kısımlarında çıkan ve ağrıya neden olan yaralardır. Rengi kırmızıya yakındır. İlerleyen safhalarda mora dönüşebilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow