hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akıllı telefonlardan kaynaklanan göz yorgunluğuna dikkat

    Akıllı telefonlardan kaynaklanan göz yorgunluğuna dikkat
    expand

    Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, dijital göz yorgunluğuna dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Adnan İpçioğlu, dijital göz yorgunluğunun dizüstü tablet, masaüstü ve cep telefonu gibi cihazların uzun süre kullanımına bağlı olarak geliştiğini belirtti. İpçioğlu, "Birçok kişide görülen bu hastalık, günde 3 saat veya daha fazla zamanını dijital cihazların başında ya da birden fazla cihazın karşısında geçirmek hem zaman kaybına hem de göz sağlığına olumsuz etkileri vardır. Bilgisayar kullanmak zorunda kalan erişkinlerin birçoğu ise bu dijital hastalığa yakalanmaktadır.

    Dijital göz yorgunluğunun en büyük sebeplerinden bir tanesi bilgisayar karşısında gözün ekranı netleştirmek için yaptığı uyumdur. İnsan gözü yakın objeleri netleştirmek için uyum yapar. Bu uyum esnasında ise, göz merceğindeki kaslar kasılır ve mercek kalınlaşır. Değişen ışık gücüne göre göz bebeği ufalmaya ya da genişlemeye başlayabilir" dedi.

    Gözlerdeki yanma, batma ve bulanık görme sebeplerinden bir tanesinin de bilgisayar ekranına bakarken gözleri çok fazla kırpmamaktan kaynaklandığını ifade eden İpçioğlu, "Normalde bir kişi dakikada ortalama 25 kez gözlerini kırparken bilgisayar kullanımında bu sayı oldukça azalıyor. Ekrana bakarken gözlerimizi kırpmak ve suni gözyaşı damlası kullanmak yararlı olabilir. Bunlar basit bir yöntem olarak gözükse de gözün ıslanması için son derece önemlidir" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dijital göz yorgunluğundan en az etkilenmek için dikkat edilmesi gereken unsurları İpçioğlu şu şekilde açıkladı:

    "Bilgisayar ekranı göz hizasında olmalıdır, ekrana çok yaklaşılmamalı belli bir mesafeden bakılmalıdır. Uzaklık ekrandakileri rahat görebilecek en uzak mesafe olmalıdır. Ayrıca, pencerelerle ekran açısı uygun olmalı, pencere ve diğer kaynaklardan gelen görüntüler ekran üzerine düşmemelidir. İri puntolu ve gözü yormayan karakterlerle yazmak gerekir. Koyu renk zeminler üzerinde açık renk karakterlerle çalışırken 45-50 dakikada bir 5-10 dakika ara verip gözü dinlendirmek de göz sağlığı için çok önemlidir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow