hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alzheimer hastası yakınlarına destek sempozyumu

    Alzheimer hastası yakınlarına destek sempozyumu
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Alzheimer hakkında farkındalık yaratmak ve hasta yakınlarına destek vermek amacıyla düzenlenen 3. Ulusal Alzheimer Farkındalık ve Hasta Yakınlarına Destek Sempozyumu, Dr. Sevda Sarıkaya moderatörlüğünde 21 Eylül 2017'de Altunizade Kültür Merkezi'nde yapılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alzheimer hastalığı konusunda farkındalık yaratmak ve hasta yakınlarına destek için düzenlenen ilk ve tek ulusal nitelikteki toplantı olan 3. Ulusal Alzheimer Farkındalık ve Hasta Yakınlarına Destek Sempozyumu'nun ilki 2015 yılında Şişli Belediyesi'nin desteğiyle; ikincisi 2016'da İzmit Belediyesi'nin desteğiyle yapılmıştı. Bu yıl düzenlenecek olan 3. sempozyum ise Üsküdar Belediyesi'nin katkıları ile düzenlenecek.

    Alzheimer'ı egzersiz önleyebilir

    Alzheimer'a dikkat çekmek ve hasta yakınlarına destek vermek için düzenlenen 3. Ulusal Alzheimer Farkındalık ve Hasta Yakınlarına Destek Sempozyumu Altunizade Kültür Merkezi'nde 21 Eylül günü, saat 13:00-17:00'da Dr. Sevda Sarıkaya moderatörlüğünde yapılacak.

    Alzheimer hastalığı nedir?

    Alzheimer hastalığı bellekle ilgili alanların diğer zihinsel alanlardan daha öncelikli ve fazla etkilendiği, en sık görülen Demans türüdür. O nedenle ilk bulgusu unutkanlıktır. Tüm Demanslar içerisindeki oranı %60-80 olarak düşünülmektedir. Bunların bir kısmı Mikst Tip Demans denilen özellikle Vasküler Demansla olan birlikteliği de kapsamaktadır.

    Tek ihtiyaçları #MorAl

    Alzheimer hastalığı diğer birçok Demans çeşidinde olduğu gibi beyin hücre ölümü ile seyreder. Günümüz bilgileri ışığında ise durdurulamaz ya da tamamen tedavi edilemez. Son 5-10 yıldır özellikle ABD'de Alzheimer hastalığı tedavi çalışmalarına büyük bütçe ve fonlar ayrılmaktadır. Yeni yapılan tedavi çalışmalarının bir kısmının sonuçları umut vaad etmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alzheimer hastalığında yaşın önemi büyüktür. İleri yaş Alzheimer hastalığı için bilinen en güçlü risk faktörüdür. Hastalığa yakalananların büyük çoğunluğu 65 yaş ve üzerindedir. Elbette 65 yaş altında da hastalığına yakalanma olasılığı vardır ama düşüktür. Genç yaşta ortaya çıkan Alzheimer hastalığının genetik kökenli olma olasılığı yüksektir.

    Normal beyin yaşlanmasında da bazı etkilenmeler olur. Erken evre Alzheimer hastalığını bu durumdan ayırt etmek güçtür. Normal beyin yaşlanmasına bağlı unutkanlık ile Alzheimer hastalığına bağlı unutkanlık arasındaki farklar aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.

    Unutkanlıktan ne zaman endişe duyulmalıdır?

    • Eskiden çok rahat yapabildiğimiz aktiviteleri yapmakta zorluk çekmeye başladıysak.
    • Aynı anda eskiden yapabildiğimiz birkaç işi yürütmek, artık sıkıntılı olmaya başladıysa. Örneğin bankaya uğramamız gerekiyor ama aynı zamanda çocuğun arkadaşının doğum gününde hangi hediyenin alınacağını organize etmeliyiz, bir de akşam yemeğindeki menüyü kesinleştirmeliyiz. Eskiden bu tür aktiviteleri rahat planlayabiliyorken, artık zorlanıyorsak.
    • Bizim için önemli olan randevuları, özel günleri unutmaya başladıysak. Bu sebeple aile üyelerimizle sık sık tartışma yaşıyorsak.
    • Aile üyelerimiz tarafından artık onlara ve anlattıkları olaylara karşı ilgisiz olduğumuz ifade ediliyorsa.
    • Yine aile üyelerimiz tarafından onların söylediklerini sık sık inkar ettiğimiz ya da unuttuğumuz söyleniyorsa.
    • Aracımızı park ettiğimiz otopark alanını bulamıyorsak.
    • Özel eşyalarımızı sık sık kaybetmeye başladıysak. (Cep telefonu, cüzdan, ev ve araba anahtarı)
    • Anahtarı kapının üzerinde sıkça unutuyorsak.
    • Ocaktaki yemeğin varlığını kısa sürede unutup takibini yapamıyor ve yanana kadar fark etmiyorsak.
    • Su kaynattığımız elektrikli ketılı ocağın üstüne koymaya başlayıp, bir de ocağı açıyorsak.
    • Yeni tanıştığımız kişileri tekrar gördüğümüzde içimizden “Ben bu insanla daha önce karşılaşmış mıydım, tanıyor muyum?” demeye başlamış ama karşımızdaki bunu fark etmesin diye yoğun çabalar sarf ediyorsak.
    • Zihnimizin işleyişi, eski performansımıza kıyasla bize yavaş geliyorsa. Örneğin bir problemin çözümünü önceden saniyeler içerisinde hallederken artık dakikalar almaya başlamışsa.
    • Karşımızdaki kişiye yanıt verme süremiz uzadıysa.

    Kısacası; kendimizden beklemediğimiz durumlar içerisindeysek ve “Bende bir tuhaflık var ama ne?” diyorsak, artık araştırmanın zamanı gelmiş demektir.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow