hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anne karnındaki bebeklerde kalp parlaklığı Down Sendromu belirtisi mi?

    Anne karnındaki bebeklerde kalp parlaklığı Down Sendromu belirtisi mi
    expand

    Gebelere yapılan düzenli muayeneler, anne adayı ve fetüsün sağlığı hakkında bilgi vermeye yardımcı oluyor. Detaylı ultrasonda bazı bebeklerin kalbinde parlaklık olduğu tespit ediliyor. Peki, bu ne anlama gelir? Parlaklık Down Sendromu Riski midir? Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz konu hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz konu hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

    Dört Boşluk Görüntüsü Çok Önemli!

    Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz “Kalpteki beyaz parlaklık”, “parlak nokta” gibi isimlerle anılan bu durumu, biz uzmanlar tıbbi olarak “Hiperekojen Kardiyak Odak” olarak tanımlıyoruz.

    Anne karnındaki bebeğe yaptığımız detaylı ultrason incelemelerinde, kalbi ve kalbin bölümlerini de ayrıntılı bir şekilde inceliyoruz. Anne karnında bebeğin kalbini incelerken, Fetal EKO`nun en önemli aşaması 4 boşluk görüntüsüdür.

    Anne karnındaki bebeğin kalbinde, 2 büyük boşluğu (Ventrikül-Karıncık), 2 de küçük boşluğu (Atrium-Kulakçık) vardır. Bu boşluklar birbiriyle simetriktir ve iki taraf da kan pompalanması görevini yerine getirir.

    Bu ikisinin arasında da iki kapak vardır. Bu kapaklara atriyoventriküler kapaklar deriz ve bunlar kalbin en önemli iki kapağıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte bu parlaklıklar da kalbin bir tarafında ya da iki tarafında ortaya çıkabilir, sayısı bir ya da daha fazla olabilir.
    Kalpte var olan bu parlaklığa, kireçlenme yani kalsifikasyon ya da fibrozis yani doku kalınlaşması neden olabilir” sözlerini ifade etti.

    “Her Parlaklık Hiperekojen Kardiak Odak” Değildir…

    Doç. Dr. Ali Ekiz, “Kalpte parlaklık gördüğümüz an, “Parlaklık İzole mi?” sorusunun yanıtını bulmaya çalışırız.

    Yani kalpte başka bir problem var mı? Kalbin dışında diğer organlarda sorun var mı?

    Sorularının yanıtı bizim için önemlidir. Çünkü eğer kalpteki parlaklık tek bir bulguysa, tehlike arz etmez.
    Yani kalpte her gördüğümüz parlaklık, “Hiperekojen Kardiak Odak” değildir” dedi.

    Down Sendromu İçin Risk Artışı

    Doç. Dr. Ali Ekiz, “Kalpteki parlaklık eğer izoleyse bu bir kalp anomalisi değildir. Bu durum bebeğin kalbinin gelişmesine, ileriki haftalarda bebeğin büyümesine ve sağlığına olumsuz etki etmez yani bebeğe zarar vermez. Parlaklık çok büyük olasılıkla kendiliğinden kaybolup gider.
    İzole kalp parlaklığında, hastayı takip etmeye yani tekrar Fetal EKO yapmaya gerek duyulmaz. Hiperekojen Kardiak Odak, Down sendromu için risk artışı yapan hafif bir belirteçtir. Down sendromu risk artışı katsayısı, 0,9 ila 1,2 arasında değişir.
    Hiperekojen Kardiak Odak, Down sendromlu bebeklerin yaklaşık % 21 ila 28’inde görülür. Normal bebeklerin ise % 2 ila 5’inde görülür” yorumunu yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Parlaklık izoleyse, anne adayının yaşı gençse, tarama testleri normalse, bu durumun Down sendromu için yaptığı risk artışı anlamlı düzeyde değildir. Bu nedenle, ek bir inceleme yaptırmak şart değildir.

    Altını çizmeliyiz ki, yapılan tarama testlerinin başarısına bağlı olarak, daha ileri testleri yaptırıp yaptırmama kararı tabii ki aileye aittir.
    Örneğin ikili tarama testi ya da kombine testi yapmış hastalarda, üzerine bir de fetal DNA testi yapılırsa, başarı şansı % 85-90’lardan % 99’lara kadar yükseltilmiş olur” dedi.

    Buna Dikkat!

    Doç. Dr. Ali Ekiz, konuşmasını bitirirken, konuyla ilgilenen kişilere bir uyarıda bulundu.

    Unutmayın ki kalpte parlak nokta bir Perinatolog tarafından tespit edilmişse ve yanında anormal bir bulgu yoksa, bu bir anormallik değildir, kalbin hastalığı değildir, bebeğe zarar verecek bir durum değildir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak tespit kadın doğum uzmanı tarafından yapılmış ise, en uygun zamanda bir Perinatoloji uzmanı tarafından Detaylı Ultrason ve Fetal EKO yapılmalıdır.

    Bu tip bir olayla karşılaştığınız zaman telaş yapmayın, kendinizi ve miniğinizi güvenilir ve deneyimli bir uzmanın ellerine emanet edin…

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow