hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bayram sonrası şeker hastalığına dikkat!

    Bayram sonrası şeker hastalığına dikkat
    expand

    Hatalı beslenmenin şeker hastalığını tetiklediğine dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, bayram sonrası şeker hastalığına dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doç. Dr. Gülpınar'ın konu hakkında açıklamaları şöyle:

    Bayram sonrası hamur işi yemekleri, şeker, çikolata ve şerbetli tatlıları fazla tüketmek, sindirim sistemi rahatsızlıklarıyla beraber kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olur ve diyabet hastaları için ciddi bir tehlike oluşturur. Normal beslenmede günde üç öğün olan yeme alışkanlığı Ramazan'da iki öğüne düştüğü için metabolizma yavaşlar. İnsanlar ortalama 15-16 saat boyunca aç kalmaya alışır ve vücut belirli bir düzene girer. Ramazan ayından sonra bayramdan itibaren şerbetli tatlılara, kalorisi ve karbonhidrat oranı yüksek gıda tüketimine yeniden başlanıyor. Oysaki beslenme şeklinde protein, vitamin ve minerallerin daha ağırlıklı olması, ayrıca bol su içilmesi gerekiyor.

    Şekerli içeceklerdeki büyük tehlike

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Bayram sonrası şeker hastalığına dikkat
    Doç. Dr. Kamil Gülpınar

    Hatalı beslenme düzeni şeker hastalığını tetikliyor

    Dengesiz beslenme, özellikle yüksek kalorili hamur işi gıdalar metabolik hastalıklara yol açabiliyor. Öncelikle fazla miktarda şekerli gıda tüketmemeye dikkat edilmelidir. Sütlü tatlılar tercih edildiğinde ortalama 10 gün içinde metabolizma normal hızına alıştırılarak çıkarılmış olur. Vücudun ihtiyacı oranından kalori alınmalı, vücudun yakamayacağı oranda gıda tüketilmemelidir. Günde ortalama 2000 ile 2500 arasında kalori sağlıklı bir insan için yeterli olacaktır.

    Fazla şeker tükettiğinizin 10 işareti

    Her 10 saniyede 1 kişi diyabet nedeniyle hayatını kaybediyor

    Diyabet yani şeker hastalığının neden olduğu komplikasyonlar nedeni ile dünyada her 10 saniyede bir kişi hayatını kaybediyor. Tip 2 diyabet, şeker hastalığının en yaygın şeklidir ve tüm vakaların yaklaşık yüzde 95'ini oluşturmaktadır. Obezite, tip 2 diyabetin birincil nedenidir ve diyabet riskinin dünyadaki endişe verici yükselişi, dünya genelinde obezite ile doğrudan ilişkili artış oranları içerisindedir. Tip 2 diyabet; kardiyovasküler hastalık, felç, körlük, böbrek yetmezliği, nöropati, amputasyonlar, iktidarsızlık, depresyon, bilişsel düşüş ve belirli kanser türlerinden kaynaklanan mortalite riski dahil birçok sağlık sorununa yol açar. Tip 2 diyabetten erken ölüm yüzde 80 oranında artabilir ve yaşam süresi 12 ile 14 yıl azalabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin'in yeni üretimi: Mor pirinç

    Diyabet medikal ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir

    Tip 2 diyabetin medikal tedavisi yaşam tarzı müdahalesi (kilo kaybı, uygun diyet, egzersiz) ve anti-diyabet ilaçları içerir. Obezite cerrahisiyle diyabet tedavisinde ise çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Genel bariatrik cerrahi prosedürleri arasında gastrik bypass ameliyatı, sleeve gastrektomi (tüp mide ameliyatı), ayarlanabilir mide bandı (kelepçesi) ve duodenal switch teknikleri sayılabilir. Bariatrik cerrahi prosedürleri; midenin hacmini küçültmek, besin maddelerinin emilimini azaltmak, mideyi kısıtlamak amacıyla uygulanır. Günümüzde birçok obezite ameliyatı; minimal invaziv teknikler yani kapalı teknik kullanılarak yapılır. Diyabet cerrahisi ile ilgili size özel bilgi almak için bir bariatrik cerrahi uzmanına başvurmanız tavsiye edilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow