hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bebek diş çıkarma ayları ve zamanları! Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır? Önce Hangi Dişler Çıkar, En Son Hangi Diş Çıkar?

    Bebek diş çıkarma ayları ve zamanları Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır Önce Hangi Dişler Çıkar, En Son Hangi Diş Çıkar
    expand

    Bebekler diş çıkarırken belli bir düzen görülmektedir. Yani her bebeğin belli periyotlarda belli dişleri çıkar. Bu bakımdan bir ortak nokta oluşmuştur. Tabi ki de ara sıra istisnalar da olabilmektedir. Buna rağmen bebeklerin çıkacak dişlerinin sırası genetik kodlarında yazılır. Bu bakımdan gerekli önlemler ve düzenlemeler herkes tarafından alınır. Genel olarak her bir dişin kendine özgü bir ismi vardır. Bu bakımdan dişin ağız içerisindeki yerini belirtmek yeterli olmayacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?

    Bebeklerin dişlerinin yeni oluşmasında sıra düzenli haldedir. Bu bakımdan tüm dişleri tam olarak çıkana kadar düzen bozulmaz. Her daim her bebekte çıkan dişler bu şekildedir.

    Bebeklerin dişleri yaklaşık olarak ilk üç ayda çıkmaya başlar. Bu dönemden itibaren ellerini ağzına sokma ve diş bölgelerini kaşıma başlar. Bu durum diş çıkmasının bir habercisi olabilmektedir. Bu hareketlerin bebeğin gelişim dönemine ait bir parça olduğu bilinmektedir.

    Sıra olarak ilk önce alt dişler çıkmaya başlar. Bebeklerin ağzının alt kısmının ortasında iki diş genelde ilk olarak çıkar. Bunlara ön kesici dişler adı verilmektedir. Zaten tüm bebeklerin ilk olarak bu kısmı kaşınmaya başlar. Elleri ile ağzının tam da bu kısmını kaşımaya çalışırlar. Bu gelişimsel olarak bir parça olduğundan dolayı son derece doğaldır.

    Sür dişleri adı verilen her bir diş ilk olarak çıkmaya başlar. Süt dişleri genelde ilk olarak çıkan her bir tür dişe verilen isimdir. Süt dişlerinin en büyük parçası kesici dişlerdir. Özellikle ön dişlerin kesici olması bakımından bu isimde adlandırılır.

    Önce Hangi Dişler Çıkar Ve En Son Hangi Diş Çıkar?

    Ön kesici ve alt dişler tam olarak çıktıktan sonra diğer dişler de çıkar. Diğer dişler genelde sırası itibari ile farklı olabilmektedir. Farklı olmasından ziyade belli bir düzende değil de aynı anda çıkabilmektedirler. Fakat genellemek gerekirse ilk olarak üst ön dişler çıkar. Yani alt kesici dişlerin ardından ön ve üst kesici dişlerin çıktığı bilinmektedir. Bu bakımdan bebeklerin süt dişleri yavaş yacaş tamamlanır. Tabi ki de bir çeşit diş türü diğerlerinden daha geç çıkar. Bu diş türü de genelleme yapılarak elde edilmiştir.

    Azı dişlerinin en son çıktığı bilinmektedir. Gerek yapısı gerek ise ağızdaki konumu itibari ile geç çıkar. Geç çıkması genelde diğer dişlere oranla daha zor çıkmasındandır. Ayrıca ilk baş göstermesinin ardından çıkış hızı da diğerlerin farklıdır. Baş göstermesine rağmen büyümesi ve kendini göstermesi daha yavaştır. Bu bakımdan daha zahmetli bir çıkış aşaması olduğu da bilinmektedir.

    Bir çocuk yaklaşık olarak üç yaşına geldiğinde diş çıkarmasını tamamlar. Yani süt dişleri adı verilen tüm dişlerin ağızda bulunduğu bilinmektedir. Bu süre sonunda yaklaşık olarak yirmi adet süt dişi ağızda yer alır.

    Genel olarak her altıncı aydan itibaren dört diş çıkmaya başlar. Yani her altı ayda bir bebeklerde yeni dört adet diş çıkar. Yine genellemeler ile diş çıkarmanın cinsiyet ile bir bağı olduğu görülmüştür. Genelde kız bebeklerin erkek bebeklere oranla daha kolay ve hızlı diş çıkardığı söylenmektedir.

    Gerekli araştırmalarda da bu durum genelleme yapılarak sonuca ulaşmıştır. Çocuk artık dört yaşına geldikten sonra da ağzı ve yüzü büyür. Bu da dişlerin arasında bir miktar boşluk olmasını sağlar. Bu da bu süt dişlerinin yerine farklı dişlerin çıkmasını sağlayan doğal bir sürecin parçasıdır. Daha sonra da bu dişler dökülür. Sonra da ölene dek kullanılacak asıl dişler otuz iki adet çıkar.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow