hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Benler kansere neden olur mu?

    Benler kansere neden olur mu
    expand

    Vücutta beliren her kabarık ve rengi farklı olan oluşumları ben olarak tanımlamamak gerekir. Ben diye adlandırdığımız oluşumlar deriye renk veren melanosit denilen hücrelerin bir araya toplanıp derinin üst tabakalarına göç etmesiyle oluşur. Benler doğuştan veya sonradan ortaya çıkabilir. Bu oluşumlar ilaç kullanımı, gebelik, güneşe çok fazla maruz kalma gibi durumlardan meydana gelebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Benler kanser yapar mı?

    İnsan vücudunda sebepsiz yere ortaya çıkan yassı veya kabarık yapılara ben denir. Hemen hemen herkeste ben görülebilir. Bazı durumlarda benler insanları rahatsız edebilecek noktaya gelebilirler. Özellikle yüz, saç bölgesi, omuz bölgesi, benler ortaya çıkabilir ve insanları rahatsız edebilir. Bu ameliyat kişilerin psikolojik olarak rahatlaması için oldukça önemlidir.
    Ben oluşumunun birkaç nedeni vardır. Genetik yatkınlığın yanı sıra güneşe maruz kalmanın da ben oluşumunda etkili olduğu düşünülmektedir. Aşırı güneşe maruz kalmanın yanı sıra beni tahriş etmek de benlerin büyümesine neden olabilir. Bazı kişiler rahatsız edici benlerinden kurtulmak isteyebilir. Ben bölgesinin jiletle tıraş edilmesi gibi durumlarda ben büyümesi görülebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Benleri aldırmak kansere neden olur mu?

    Benlerin alınmasının kansere neden olabileceğine inanılmaktadır. Alınan her ben kansere neden olmaz ve tehlikeli olmayabilir. Doktorlar, büyüme ve beni çevreleyen deri rengindeki değişiklikler sebebiyle kanserden şüphelenebilir. Bu nedenle öncelikle bir uzmana görünmeli ve beninizin durumu hakkında bilgi alınması gerekir. Dr. Berkin Gence, merak edilen ben alma işlemi ve işlem sonrası iyileşme süreci hakkında merak edilenleri açıkladı.

    Ben alma işlemi nasıl yapılır?

    Ben alma ameliyatı lokal anestezi altında yapılır. Bu sayede hasta işlem sırasında herhangi bir ağrı veya acı hissetmeyecektir. Küçük bir iğne ile benin çevresine ve altına anestezi yapılır. Anestezinin etkileri hemen görülür. Anestezi sonrası ameliyat başlar ve ben ve deri altı yağ dokusu tamamen çıkarılır.

    Benlerin patolojik incelemesi de lumpektomi ameliyatından sonra yapılmalıdır. Burada kanser için gerekli araştırma yapılmalıdır. Bu işlem sonrasında oluşan yara cerrahi dikişlerle kapatılır. Operasyon genellikle yaklaşık yarım saat sürer. Ameliyattan sonra çok az iz kalır. Genellikle iz, benin boyutundan birkaç milimetre daha büyüktür. Benlerin alınması sırasında 8-10 mm arası kırışıklıklar bırakılır.
    Ben alma işlemi sonrası iyileşme süreci nasıldır?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ameliyattan sonra yara bandajlanır ve kapatılır. Ameliyattan sonra hastalar sosyal ve iş hayatına hemen dönebilmektedir.

    Lokal anestezik etkisi birkaç saat sürer. Etkisi geçtikten sonra hafif bir karıncalanma hissi hissedilir. İlk günlerde ortaya çıkacak olan bu ağrıların önüne geçmek için ağrı kesiciler yeterlidir. Kişi belirli aralıklarla pansuman uygulaması yapmalıdır. İlk iki günden sonra yara temizlenebilir. Yara izini azaltmak için masaj yapılabilir. Güneşten uzak durmak da önemlidir. Dikişler 5 ila 15 gün arasında alınır. Özellikle yüzdeki benler için bu operasyon daha çok tercih edilmektedir. Benler yanaklar, üst dudak ve alın gibi bölgelerde çok belirgin olabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow