hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beyin yiyen amip nedir, belirtileri neler? Beyin yiyen amip nasıl bulaşır, Türkiye’de var mı?

    Beyin yiyen amip nedir, belirtileri neler Beyin yiyen amip nasıl bulaşır, Türkiye’de var mı
    expand

    Yol açtığı enfeksiyon nedeniyle ölümcül sonuçlar doğurabilen beyin yiyen amip bazı bölgelerde tehdit oluşturmaya devam ediyor. Hastanın yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bir amip genellikle sudan bulaşıyor. Peki, tam olarak beyin yiyen amip nedir, belirtileri nelerdir, Türkiye’de var mı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beyin yiyen amip ABD'de can aldıktan sonra dünyada bir kez daha dikkatleri üzerine çekti. Yol açtığı beyin enfeksiyonu sonrası hasta yaşamını yitirebiliyor. İşte herkesin dikkat etmesi gereken amip hakkında detaylar...

    BEYİN YİYEN AMİP NEDİR?

    Tek hücreli amipin adı Naegleria fowleri. Çoğunlukla göl ve nehir gibi tatlı sularda bulunan bu tek hücreli amip, insandan insana geçmiyor. Sadece burun yoluyla bulaşıyor. Ve bulaştığında beyinde enfeksiyona yol açıyor.

    BEYİN YİYEN AMİP BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Burunlarına Naegleria fowleri kaçan kişilerde yüksek ateş, mide bulantısı, kusma, boyun tutulması ve baş ağrısı gibi belirtiler görülüyor. Hastalar genellikle bir hafta içinde ölüyor.


    Son Dakika: Dünya şimdi de "beyin yiyen amip" ile karşı karşıya | Video

    BEYİN YİYEN AMİP TÜRKİYE’DE VAR MI?

    Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ABD'de rastlanılan 'beyin yiyen amip'in insanlara sudan bulaştığını belirterek, Türkiye'de de bazı amip türlerinin görüldüğünü söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de içme suyunda beyin yiyen amip tespit edildi

    Prof. Dr. Ceyhan, Türkiye'de 2017 yılında Eskişehir'de amip vakasının rapor edildiğini kaydederek, "Ayrıca özellikle veterinerlik fakültelerinin yaptığı çalışmalar var. Birçok ili kapsayan sularda bu etkenlerin araştırıldığı çalışmalarda da rapor edilmiş. Yani Türkiye'de de var; ama çok sık görülen bir hastalık değil. Olduğu zaman genellikle beyin zarları ve beyin dokusunu tutan; ama erken tanı konulduğunda tedavi edilebilen bir hastalık. Sulardan bulaşıyor, henüz insandan insana bulaştığı belirtilmemiş" diye konuştu.

    "'Beyin yiyen amip' gözden de bulaşabiliyor"
     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow