hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Burun estetiği sağlık için de yapılır!

    Burun estetiği sağlık için de yapılır
    expand

    Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, sadece estetik için değil, sağlık nedeniyle de burun estetiği yapıldığını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Burundaki her şekil bozukluğu aynı zamanda burnun işlevini yerine getirmesine engel olan sağlık bozukluğuna da neden olur. Özellikle burnunuzun orta bölümündeki kıkırdağın arasında septum denilen bir boşluk bulunur. Sağlık açısından bu boşluğun yüzünüzün merkezinde yani tam orta kısmında olması gerekir. Ancak septum çeşitli sebeplerle bir tarafa doğru kayabilir.

    Septumda oluşan sapma nefes almakta zorluk ve tekrarlayan sinüs iltihaplanmalarına sebep olabilir. Burun estetiği ameliyatıyla, burnunuza ideal bir şekil ve işleyiş kazandırılırken septumdaki yapısal bozukluklar da tedavi edilir. Eğer burnunuzda şekil bozukluğu ile birlikte tıkanıklık, kronik sinüzit veya sık burun kanamaları gibi şikâyetleriniz varsa burun estetiği ameliyatı ile her iki sorun da başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

    Nasıl hazırlanılmalı

    Burnunuzla ilgili hem şekil hem de nefes alma şikayetleriniz varsa ameliyata kesin karar vermeden önce, ameliyatın size getirebileceği yararlar ve riskler konusunda bilgi edinebilmek için uzman bir doktorla görüşmeniz gerekir. Varsa sağlık sorunları ve kullanılan ilaçlar bu konuda doktor mutlaka bilgilendirilmelidir. Ayrıca doktora ameliyatla ilgili beklentiler de anlatılmalıdır. Cerrah, 3D görüntüleme teknikleri ile ameliyattan sonra nasıl bir burun şekline sahip olunacağını gösterebilir, ameliyatın beklentilerin ne kadarını karşılayacağı ve muhtemel sonuçlar hakkında hastayı bilgilendirir. Böylece ameliyattan sonra büyük bir sürprizle karşılaşılmaması sağlanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ameliyat süreci

    Burun ameliyatlarında farklı teknikler uygulanabilir. Bu teknikleri cerrahın seçimi, uzmanlığı ve burundaki şekil bozukluklarına göre planlanır. Açık teknik, kapalı teknik ve ameliyatsız teknikler olarak sıralanabilir. Açık teknik, klasik burun ameliyatı tekniğidir. Açık teknik ile burun ameliyatında kesiler iki burun deliğinin arasında burun tabanına atılır ve ardından burun tamamen açılarak işlem yapılır. Operasyondan sonra dikişler iyileştikçe belli belirsiz bir dikiş izi kalır.

    Kapalı teknik ile burun ameliyatında ise kesiler burun deliklerinin içinden açılır. Video endoskopik yöntem ile işlemler gerçekleştirilir. Bu ameliyatta kaleme benzer hassas aletler kullanılır. Burun dokusuna zarar vermeden işlem gerçekleştirilir. Burun ameliyatının ardından görünen bir kesi izi kalmaz. İyileşme süreci açık tekniğe göre daha hızlı ve zahmetsizdir. Ödem ve morluk oluşma riski çok düşüktür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ameliyatsız burun operasyonları ise dolgu ve botoks enjeksiyonu ile gerçekleştirilen işlemlerdir. Geçici operasyonlar olduğu için belirli aralıklarla tekrarlanması gerekir. İyileşme sürecine gerek yoktur.

    İyileşme süreci

    Ameliyattan önce ve ameliyattan sonraki iki haftalık süre içinde kan sulandırıcı ilaç kullanmaktan kaçınılmalıdır. Eğer sigara içiliyorsa, iyileşme sürecini yavaşlattığı için sigara bırakılmalıdır. Ameliyat sonrası ilk 24 saat boyunca refakatçi bulunması hastaya rahatlık ve güven sağlar. Ameliyatta sonra, septumu desteklemek için atel yerleştirilir ve ameliyatı takip eden 2 ila 5 gün içinde de alınır.

    Ameliyattan sonraki birkaç hafta içinde kanama ve şişme riskini azaltmak için önlemler alınması gerekebilir. Aerobik ve koşu gibi yorucu sporlardan kaçınılmalıdır. Burun darbelere karşı korumalıdır. Gömlek gibi önden kapatılan giysiler tercih edilmeli, başın üstünden giyilen ve buruna baskıya neden olabilecek dar yakalı giysiler kullanılmamalıdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow